Nowe przepisy a stare

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Nowe przepisy a stare

Postprzez Maciek2 » sobota 01 września 2012, 11:24

Mam pytanie, jeżeli zdam przed nowymi przepisami na prawo jazdy kat T i po wejsciu nowych przepisów zdam na B i dostane je na 15lat to czy rowniez kat T zostanie mi wydana na 15lat? Czy prawo w tym przypadku nie działa wstecz?

2. Prawo jazdy od nowych przepisów bedzie na 15lat po ich upływie musze od nowa zdawać czy tylko dostarczyć badania lekarskie?
Maciek2

Re: Nowe przepisy a stare

Postprzez garrik » sobota 01 września 2012, 11:59

2. Prawo jazdy od nowych przepisów bedzie na 15lat po ich upływie musze od nowa zdawać czy tylko dostarczyć badania lekarskie?

Musisz odróżnić administracyjną ważność dokumentu (jak w przypadku dowodu osobistego lub paszportu) od ważności uprawnień. Ustawa zmienia to pierwsze, a uprawnienia tak jak dotychczas mogą być nadawane bezterminowo. Chyba, że się mylę to niech mnie ktoś poprawi.
garrik

Postprzez lukeg » sobota 01 września 2012, 12:38

garrik napisał(a): Chyba, że się mylę to niech mnie ktoś poprawi.

Masz rację - mylisz się. Z art. 13 ustawy o kierujących pojazdami wynika, że prawo jazdy nie jest przyznawane bezterminowo, a jedynie na czas tam określony.
lukeg

Postprzez garrik » sobota 01 września 2012, 16:28

Masz rację - mylisz się.

dopisek zbędny, ale wiem - niektórzy tak mają

Art. 75. 1.
Badaniu lekarskiemu przeprowadzanemu w celu ustalenia istnienia lub braku przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdami, zwanemu dalej „badaniem lekarskim”, podlega, z zastrzeżeniem ust. 4:
2) osoba przedłużająca ważność prawa jazdy określonej kategorii lub pozwolenia na kierowanie tramwajem;

I w tym momencie faktycznie się zgodzę, że pobłądziłem bo w myśl tej ustawy, prawo jazdy to dokument poświadczający uprawnienia a tymczasem żeby przedłużyć jego ważność trzeba przedłużyć uprawnienia. Moim zdaniem jest to niespójne, ale cóż począć, będę się tym martwił za 20 lat
garrik

Powrót do Egzamin na prawo jazdy