Nowe, stare zasady - pogubiłem się

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Nowe, stare zasady - pogubiłem się

Postprzez smoqpl » niedziela 26 sierpnia 2012, 22:28

Witam, pogubiłem się w tym wszystkim. Urodziny mam 25 grudnia, nowe zasady wchodzą od 19 stycznia 2013 (chodzi oczywiście o kategorię B ) , czyli jest to 25dni od moich urodzin. Kurs zaczynam na początku września (idę do znajomego, przeskoczę kilka dni kursów).
Teraz pytanie;
1. Egzamin będę miał na nowych czy starych zasadach ?
2. Co jeśli nie zdam za 1, przeskakuje z automatu na nowe zasady ? (jaki jest średni czas wyznaczenia 2 egzaminu ?)

Pozdrawiam i dziękuję.
smoqpl

Re: Nowe, stare zasady - pogubiłem się

Postprzez jpl » poniedziałek 27 sierpnia 2012, 04:21

O wszystkim decyduje data egzaminu. Jeśli zdajesz w dniu, w którym są jeszcze stare zasady, to na starych, jeśli w dniu, w którym będą już nowe, to na nowych.

Powodzenia :!: :wink:
jpl

Postprzez among » poniedziałek 27 sierpnia 2012, 07:54

smoqpl napisał(a):Witam, pogubiłem się w tym wszystkim. Urodziny mam 25 grudnia, nowe zasady wchodzą od 19 stycznia 2013 (chodzi oczywiście o kategorię B ) , czyli jest to 25dni od moich urodzin. Kurs zaczynam na początku września (idę do znajomego, przeskoczę kilka dni kursów).
Teraz pytanie;
1. Egzamin będę miał na nowych czy starych zasadach ?
2. Co jeśli nie zdam za 1, przeskakuje z automatu na nowe zasady ? (jaki jest średni czas wyznaczenia 2 egzaminu ?)

Pozdrawiam i dziękuję.

Ad.1. Jeżeli uda Ci się umówić egzamin przed 19.I. to będziesz zdawał jeszcze na starych zasadach.
Ad.2. Od 19.I. wszyscy będą już zdawali na nowych zasadach. Stare testy po prostu znikną z komputerów WORD. W Zielonej Górze czas oczekiwania na egzamin teoretyczny wynosi średnio 14-21 dni. W innych WORDach pewnie podobnie.
Zbieraj punkty karne - 24 punkty możesz wymienić na rower.
"Gdy alkoholu pełne nieba - pękają mózgi oraz drzewa"
Obrazek
Obrazek
among

Postprzez smoqpl » poniedziałek 27 sierpnia 2012, 09:00

Dziękuję za odpowiedzi, mam jeszcze pytanko:
1. Czy na nowych zasadach zmieni się tylko egzamin teoretyczny czy praktyka też się jakoś zmienia ?
smoqpl

Postprzez wojczi » poniedziałek 27 sierpnia 2012, 11:43

A jeżeli egzamin kat. A zdam po dacie zmiany przepisów to dostane prawko jazdy A2 czy normalne A? Jeżeli teorie zdałbym wcześniej tylko praktyki nie mógł ze względu na warunki atmosferyczne?
wojczi

Postprzez ks-rider » poniedziałek 27 sierpnia 2012, 11:47

wojczi napisał(a):A jeżeli egzamin kat. A zdam po dacie zmiany przepisów to dostane prawko jazdy A2 czy normalne A? Jeżeli teorie zdałbym wcześniej tylko praktyki nie mógł ze względu na warunki atmosferyczne?

A dlaczego mialbys dostac A skoro nie wyrobiles sie do w/w daty ? Warunki atmosferyczen chyba nie zmieniala ani Bozego Narodzenia, ani Wielkanocy, tym bardziej nowego Roku ? Nyle sie ?

:wink:
ks-rider

Postprzez among » poniedziałek 27 sierpnia 2012, 22:25

wojczi napisał(a):A jeżeli egzamin kat. A zdam po dacie zmiany przepisów to dostane prawko jazdy A2 czy normalne A? Jeżeli teorie zdałbym wcześniej tylko praktyki nie mógł ze względu na warunki atmosferyczne?

Egzamin za zdany uważa się gdy zaliczona została część teoretyczna i praktyczna. Więc jeżeli teorię zdasz wcześniej, a praktykę później to to chyba rzecz jasna, że otrzymasz już A2.
Zbieraj punkty karne - 24 punkty możesz wymienić na rower.
"Gdy alkoholu pełne nieba - pękają mózgi oraz drzewa"
Obrazek
Obrazek
among

Postprzez Borys68 » wtorek 28 sierpnia 2012, 09:58

ks-rider napisał(a):

A dlaczego mialbys dostac A skoro nie wyrobiles sie do w/w daty ? Warunki atmosferyczen chyba nie zmieniala ani Bozego Narodzenia, ani Wielkanocy, tym bardziej nowego Roku ? Nyle sie ?

:wink:

KS-Rider - nie zgadzam się z twoim stanowskiem. Według mnie rozpoczęcie kursu przed wejściem w życie ustawy oznacza, że odbywamy kurs i otrzymujemu uprawnienia wdg. zasad obowiązujących w dniu, w którym kurs rozpoczęto.
Natomiast FORMA egzaminu to co innego.
Wdg. mnie Wojczi zda egzaminy wdg. nowych zasad EGZAMINOWANIA, ale na kat. A. Nie rozpoczynał przecież kursu na A2, prawda?

Miło by było gdyby pytający uściślali, co dla nich oznacza "na nowych zasadach" ...

Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Powrót do Egzamin na prawo jazdy