Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez kg1956 » poniedziałek 13 sierpnia 2012, 19:14
przez maryann » środa 22 sierpnia 2012, 15:58
Za to z TELEPORTACJĄ ... i to dwukrotną.dylek napisał(a):
Rys. 1 - przejazd przez skrzyżowanie bez zmiany pasa.
przez dylek » środa 22 sierpnia 2012, 19:39
maryann napisał(a):Za to z TELEPORTACJĄ ... i to dwukrotną.
przez oskbelfer » środa 22 sierpnia 2012, 19:59
przez maryann » czwartek 23 sierpnia 2012, 08:48
Najpierw rysunekdylek napisał(a):Przytocz .....
przez dylek » czwartek 23 sierpnia 2012, 17:20
maryann napisał(a):Czy pomiędzy p. 2. a 3. stosujesz regulację pierwszeństwa z art.22.4 ?
przez maryann » piątek 24 sierpnia 2012, 09:22
przez dylek » piątek 24 sierpnia 2012, 20:36
maryann napisał(a):zauważ(dlatego pytałem czy widzimy to samo), że mówimy o ruchu okrężnym, a nie o jeździe na wprost przez dowolne inne skrzyżowanie.
maryann napisał(a): Na dobrą sprawę to doskonale ignorujesz C12(czego dowodem jest pokazane miejsce gdzie go nie ma- przecież jego obecność coś zmienia, nie?)
§ 36. 1.Znak C-12 "ruch okrężny" oznacza, że na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku.
2.Znak C-12 występujący łącznie ze znakiem A-7 oznacza pierwszeństwo kierującego znajdującego się na skrzyżowaniu przed kierującym wjeżdżającym (wchodzącym) na to skrzyżowanie.
przez szymon1977 » sobota 25 sierpnia 2012, 00:25
Hmmm... O jakich zasadach dla skrzyżowań mówisz? Mógłbyś zacytować? Bo ja nie znam żadnych, które pozwalałby mi nie zauważyć wymalowanych na skrzyżowaniu pasów ruchu wzdłuż drogi z pierwszeństwem przejazdu (to jedna ze znanych mi i opisanych w "220" zasad dotyczących oznakowania poziomego na skrzyżowaniach, bez rozróżnienia na skrzyżowania o ruchu okrężnym i dowolne inne).dylek napisał(a):Zauważ, że PoRD nie rozdziela zasad dla skrzyżowań o ruchu okrężnym i dowolnych innych skrzyżowań...Więc ja w zgodzie z poRD tego nie robię...
Wygląda na to, że L-ka poruszając się po skrzyżowaniu, drogą z wyznaczonymi pasami ruchu, zgodnie z przebiegiem tej drogi, która przez skrzyżowanie prowadzi łukiem, przejeżdża z lewego (wewnętrznego) pasa ruchu na prawy (zewnętrzny) pas ruchu. Miga lewym kierunkowskazem bo... no właśnie, przedstaw tę zasadę, o którą proszę powyżej bo inaczej wychodzi na to, że L-ka zmieniając zajmowany pas ruchu z lewego na prawy miga lewym kierunkowskazem w wyniku niewiedzy kierującego (który uprawnień nie posada) oraz niedopatrzenia instruktora (który uprawnienia posiada, ale zapewne w porę nie zdążył zareagować).dylek napisał(a):Jeśli rozumiesz co robi L-ka i dlaczego miga jak miga...będziesz jeszcze bliżej zrozumienia, że nie ma podziału w PoRD na ronda i pozostałe skrzyżowania.
przez dylek » sobota 25 sierpnia 2012, 06:51
szymon1977 napisał(a):bla bla bla
przez szymon1977 » sobota 25 sierpnia 2012, 10:41
Nic takiego nie pisałem. Aby nie było nieporozumień powtórzę po raz być może setny. Częścią skrzyżowania są drogi, częścią tych dróg są jezdnie, na tych jezdniach mamy pasy ruchu, a te pasy ruchu są wymalowane wzdłuż drogi z pierwszeństwem przejazdu ("220"). Oczywiście, że PoRD nie łączy i nigdy nie połączy, a właściwie to nie utożsami pojęć "skrzyżowanie" i "droga" - co mi próbuje wiele osób, w tym Ty przypisać. Ale także nigdy tych dwóch pojęć nie rozłączy - co Ty bez żadnych podstaw prawnych i logicznych próbujesz zrobić.dylek napisał(a):No powtórzyłeś po raz setny, że skrzyżowanie to droga, a skrzyżowanie o ruchu okrężnym to droga z pierwszeństwem.
Oczywiście na takim rondzie pasy ruchu wymalowano niezgodnie z przebiegiem drogi z pierwszeństwem przejazdu. Nie wiem po co podajesz przykład skrzyżowania, na którym oznakowanie wymalowano niezgodnie z "220". Mam nadzieję, ze nigdy w życiu z taką pomyłką drogowców nie będę miał do czynienia. Także zastanawianie się na Forum jak na takim rondzie zachować się, na którym znaki drogowe wzajemnie sobie zaprzeczają jest bezcelowe. No chyba, że ktoś takiego "cudaka" spotka na żywo i zapyta... ale to już nie w tym temacie.dylek napisał(a):...wyrysuj sobie pierścieniowe rondo z wymalowanymi dwoma pasami na obwiedni, oznaczone samym C-12...i szukaj Tam pasów ruchu wyznaczonych wzdłuż pierwszeństwa przejazdu. Wróć jak znajdziesz.
przez dylek » niedziela 26 sierpnia 2012, 13:53
szymon1977 napisał(a): (...)pasy ruchu są wymalowane wzdłuż drogi z pierwszeństwem przejazdu (...)
Jedna droga nigdy nie będzie skrzyżowaniem.
szymon1977 napisał(a): zastanawianie się na Forum jak na takim rondzie zachować się, na którym znaki drogowe wzajemnie sobie zaprzeczają jest bezcelowe. No chyba, że ktoś takiego "cudaka" spotka na żywo i zapyta... ale to już nie w tym temacie.
... i nie zmienisz rzeczywistości mówiąc, że pierścieniowość jest zgodna z PoRD.szymon1977 napisał(a):jak na takim rondzie zachować się, na którym znaki drogowe wzajemnie sobie zaprzeczają
przez maryann » niedziela 26 sierpnia 2012, 18:13
przez dylek » niedziela 26 sierpnia 2012, 18:42
przez szymon1977 » poniedziałek 27 sierpnia 2012, 02:03
szymon1977 napisał(a):...pasy ruchu są wymalowane wzdłuż drogi z pierwszeństwem przejazdu ("220")
szymon1977 napisał(a):Jedna droga nigdy nie będzie skrzyżowaniem.
Nie, moje stwierdzenia nie przeczą sobie. Z pierwszego stwierdzenia, że "na skrzyżowaniu pasy ruchu wymalowane są wzdłuż drogi z pierwszeństwem przejazdu" (notabene nie mojego tylko fragmentu "220"), nie wynika, że jest to jedyna droga, która jest na skrzyżowaniu. Co więcej, skoro Ustawodawca zobowiązuje Drogowców do malowania pasów ruchu wzdłuż drogi, i to akurat wzdłuż drogi z pierwszeństwem przejazdu, a nie żadnej innej to osobie dobrze władającej językiem polskim sam ten fakt daje do myślenia, że jakaś inna droga bez pierwszeństwa przejazdu także musi na tym skrzyżowaniu być. Drugie moje stwierdzenie jest tylko potwierdzeniem pierwszego stwierdzenia.dylek napisał(a):Zastanów się, czy te 2 twoje twierdzenia sobie nie przeczą...
Jakbym nie zaprzeczał, bo nie zaprzeczam. Natomiast Ty, twierdząc, że będąc na skrzyżowaniu nie jesteśmy na drodze zdecydowanie zaprzeczasz istnieniu w tym miejscu skrzyżowania. Jeżeli wszystkie drogi dochodzące do skrzyżowania skończyłyby się przed tym skrzyżowaniem to nie przecięłyby się (nie połączyły, nie rozwidliły) na tym skrzyżowaniu więc nie utworzyłyby skrzyżowania.dylek napisał(a):Wynika z tego jak byś zaprzeczał faktowi, iż rondo jest skrzyżowaniem !
Zagłębiałem się w istotę wielokrotnie i nie widzę żadnych sprzecznych zapisów dotyczących pasów ruchu wymalowanych pierścieniowo oraz znaków A-7+C-12. Wprost przeciwnie, zauważyłem, że pasy ruchu wymalowane pierścieniowo potwierdzają informacje, które przekazują kierującemu przed wjechaniem na skrzyżowanie znaki A-7+C-12.dylek napisał(a):Zaczynasz pomalusiu kumać co jest nie tak z rondami...Oznakowanie pionowe przeczy poziomemu...To teraz zagłęb się więcej w istotę i pokombinuj, czy odwrotna sytuacja jest w zgodzie z przepisami (tzn C-12+A-7 i pierścieniowość ronda.)
Jak na razie rzeczywistością... ups, tematem dyskusji jest rondo, na którym Drogowcy pasy ruchu wymalowali pierścieniowo. A przypominam, że nawet jeżeli z zapisów Kodeksu wynikałoby inne zachowanie niż wynika z pasów ruchu wyznaczonych znakami drogowymi to zgodnie z treścią Art.5.1. mamy obowiązek zachować się zgodnie z pasami ruchu. Jeżeli wykażesz, że pierścieniowść jest niezgodna z PoRD to zmienimy temat dyskusji.dylek napisał(a):... i nie zmienisz rzeczywistości mówiąc, że pierścieniowość jest zgodna z PoRD.
Jedyne co wynika z Twoich rysunków i podpisów pod nimi to, że widzisz pasy w sposób odmienny niż wynika to z istniejącego na skrzyżowaniu oznakowania. Nie zauważyłeś istniejącego oznakowanie, czy znasz jakiś przepis, który pozwala Ci się do niego nie stosować? Coś a'la, Art.5.1., np:dylek napisał(a):Odpowiedziałem ci już rysunkowo gdzie jest zmiana pasa, a gdzie jej nie ma...
Napisz w końcu z czego Twoim zdaniem wynika odmienny niż pierścieniowy przebieg pasów ruchu na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym, na którym pasy ruchu wymalowane są pierścieniowo? Wiem od dawna, że tak twierdzisz, nie wiem dlaczego? Ja, jak na razie widzę pasy ruchu wyznaczone znakami drogowymi pierścieniowo i się do nich stosuję.UWAGA! TO NIE JEST CYTAT! napisał(a):Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani stosować się do... (no właśnie nie wiem do czego?) nawet wówczas, gdy z oznakowania poziomego wynika inny przebieg pasów ruchu niż nakazany przez... ... (no właśnie nie wiem przez co?).