Najbardziej idiotyczne przepisy ruchu drogowego

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Najbardziej idiotyczne przepisy ruchu drogowego

Postprzez KarolinaL » piątek 27 lipca 2012, 11:16

Kurcze, nie wiem jak to wstawić, ale rozwaliły mnie przepisu typu zakaz przewożenia goryli na tylnym siedzeniu, przekraczania granicy z kurczakiem na głowie i zakaz prowadzenia samochodu kobietomy ubranym w podomkę.. :D Lol :shock:

http://www.wykop.pl/ramka/1215955/top-1%20...%20drogowych/

Znacie jakieś inne bzdurne przepisy? Może teraz coś z polskiego prawa?
KarolinaL

Re: Najbardziej idiotyczne przepisy ruchu drogowego

Postprzez Szymo » piątek 27 lipca 2012, 12:09

mnie zawsze śmieszyły zakazy dotyczące furmanek w dużych aglomeracjach
Szymo

Postprzez rusel » piątek 27 lipca 2012, 18:55

w polskich przepisach nie mozemy opierac roweru o sklep...musimy go zostawic na chodniku przy krawedzi jezdni....
rusel

Postprzez Szymo » piątek 27 lipca 2012, 22:52

rusel napisał(a):w polskich przepisach nie mozemy opierac roweru o sklep...musimy go zostawic na chodniku przy krawedzi jezdni....

Najlepiej jakby go od razu ukradli, z parkowaniem byłby spokój :lol:
Szymo

Postprzez maryann » wtorek 21 sierpnia 2012, 09:14

rusel napisał(a):w polskich przepisach nie mozemy opierac roweru o sklep...musimy go zostawic na chodniku przy krawedzi jezdni....
...lub na jezdni... przy krawędzi.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez Szymo » wtorek 21 sierpnia 2012, 14:16

w Szwajcarii za mycie auta w niedzielę można zostać ukaranym mandatem.

Właściciele czarnych samochodów wybierający się do Denver, niedzielę muszą spędzić z dala od
swojego ulubionego pojazdu. W tym mieście nie wolno się nimi poruszać w dzień wolny od pracy. Natomiast jadąc czerwonym autem po Minneapolis, uważajmy na ulicę Lake. Tam za krwisty kolor auta, możemy dostać mandat

W Danii nie możesz włączyć silnika zanim nie sprawdzisz: lusterek, hamulca, świateł i dziecka… czy nie ma go pod samochodem.

znalezione w sieci... :lol:
Szymo

Postprzez oskinstruktor » wtorek 21 sierpnia 2012, 23:49

A ja tak bardzo przyziemnie ;)

1. obowiązek zatrzymania na zielonej strzałce przy S-2
2. zakaz wyprzedzania rowerzysty, walca drogowego, maszyny czyszczącej drogę (mam nadzieję że rozumiecie do czego zmierzam) bo spowoduje to na najechanie na linię podwójną ciągłą.
oskinstruktor

Postprzez rusel » środa 22 sierpnia 2012, 10:48

a kierujacy wozkiem ręcznym na skrzyzowaniu rownorzędnym...
rusel

Postprzez Cyberix » środa 22 sierpnia 2012, 11:10

jarzabek napisał(a):1. obowiązek zatrzymania na zielonej strzałce przy S-2

Ja nie narzekam. Jako kierujący nie mam z tym problemów i nie mam chorych ambicji ani kompleksów wynikających z tego, że się zatrzymuje (lub zwalniam prawie do zera) przy zielonej strzałce. Nie zamierzam potrącić pieszego/rowerzystę wyskakującego zza krzaków czy stojących samochodów.
Jako pieszy też nie narzekam, że pojazdy mają się zatrzymać. Mogę spokojnie wejść na przejście (wjechać na przejazd jako rowerzysta) bez obawy, że rozpędzony debil będzie chciał skręcać na zielonej strzałce.

jarzabek napisał(a):2. zakaz wyprzedzania rowerzysty, walca drogowego, maszyny czyszczącej drogę (mam nadzieję że rozumiecie do czego zmierzam) bo spowoduje to na najechanie na linię podwójną ciągłą.

Trochę źle to napisałeś, co zapewne wynika z obiegowej opinii jakoby linia podwójna ciągła zabraniała wyprzedzania, powtarzanej zresztą, w prasie, radio czy tv (co uważam, za żenujące).
Cyberix

Postprzez Szymo » środa 22 sierpnia 2012, 11:36

Wyprzedzanie 50 cm od rowerzysty, do ciągłej się zmieścisz, zależy jak jedzie rowerzysta :?
Szymo

Postprzez Mas74 » środa 22 sierpnia 2012, 13:03

Okoliczności znaków B-25 i B-26 w stosunku do motocyklistów. Fiat 126 może wyprzedzić motocykl na tym znaku ale szybki motocyklem nie możesz wyprzedzić fiata 126..., baa nawet rowerem możesz wyprzedzić malucha na odcinku ale nie motocyklem...
Karta motorowerowa - połowa lat 80-tych. Pierwszy własny pojazd na benzynę 1984r (Komar)
Kategoria B - 04.09.1991
Kategoria A - 12.06.2012
Obrazek
Mas74

Postprzez oskinstruktor » środa 22 sierpnia 2012, 15:43

Cyberixie- za to co napisałeś ("zwalniam prawie do zera") nie zdaje się egzaminu. Powinieneś przecież to wiedzieć, więc nie ma się czym chwalić. Skoro koła się nie zatrzymały to nie jest to zatrzymanie. Mam dreszcze jak podjeżdżam z kursantem pod taki sygnalizator a za nami jedzie samochód.

Co do drugiej wypowiedzi masz rację, źle napisane..... ale czy żenujące? :hmm:
oskinstruktor

Postprzez piotrz » wtorek 04 września 2012, 18:22

Cyberix napisał(a):
jarzabek napisał(a):1. obowiązek zatrzymania na zielonej strzałce przy S-2
Nie zamierzam potrącić pieszego/rowerzystę wyskakującego zza krzaków czy stojących samochodów.

A jeśli nie ma innych samochodów ani krzaków i widać bardzo dobrze pusty chodnik?
Sam potwierdzasz, że przepis nie jest zbyt mądry pisząc, że czasami zwalniasz a nie zatrzymujesz się.
Jako pieszy też nie narzekam, że pojazdy mają się zatrzymać. Mogę spokojnie wejść na przejście (wjechać na przejazd jako rowerzysta) bez obawy, że rozpędzony debil będzie chciał skręcać na zielonej strzałce.

Naturalną konsekwencją takiego rozumowania jest obowiązek bezwzględnego zatrzymania się przed przejściem po skręcie w prawo/lewo niezależnie od tego czy skręcasz na zielonym, czy na czerwonym, czy na skrzyżowaniu bez świateł.
piotrz

Postprzez silvox » wtorek 04 września 2012, 20:17

jarzabek napisał(a): Mam dreszcze jak podjeżdżam z kursantem pod taki sygnalizator a za nami jedzie samochód.

Naklej sobie na kufer nalepkę - ,,Zatrzymuję sie na zielonej strzałce'' oraz ,,zatrzymuję się na STOPie'' - warto ...
Do kupienia w każdym gadżeciarskim sklepie ..

jarzabek napisał(a):obowiązek zatrzymania na zielonej strzałce przy S-2

Co w tym idiotycznego ??
Idiotycznie zachowują się Ci co wjeżdżają za sygnalizator z czerwonym światłem bez zatrzymania się.. To przecież 500 mandat !!!
silvox

Postprzez lith » wtorek 04 września 2012, 20:25

Może to, że jest to bardzo często sztuka dla sztuki i niczego nie wnosi. Starczyłoby standardowe 'zachowanie szczególnej ostrożności', jak przy wielu innych manewrach, które wcale nie są mniej niebezpieczne. Powinno się zatrzymywać kiedy jest taka potrzeba, a nie dla zasady.
lith

Następna strona

Powrót do Luźna gadka