Droga jednokierunkowa a dwukierunkowa?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Droga jednokierunkowa a dwukierunkowa?

Postprzez wojtekk5 » środa 08 sierpnia 2012, 20:20

Dzisiaj oblałem po raz 4 :? Jutro zdaję po raz 5. Dzisiaj nie na tym oblałem ale chce wiedzieć.

Gdy jestem na jednokierunkowej drodze i skręcam w lewo to na jakiej drodze potem jestem ? Dalej na jednokierunkowej? Bo wtedy żadengo znaku nie ma i niewiem :(

Zdaje w Tychach a tam te linie są tragiczne, praktycznie całe zdarte:( Jak rozpoznajecie drogi jedno i dwukierunkowe?
wojtekk5

Re: Droga jednokierunkowa a dwukierunkowa?

Postprzez Borys_q » środa 08 sierpnia 2012, 20:31

Jak nie ma znaku to jest droga dwukierunkowa (jednokierunkowość jest kasowana przez skrzyżowanie).
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez skov » piątek 10 sierpnia 2012, 17:59

Borys_q napisał(a):Jak nie ma znaku to jest droga dwukierunkowa (jednokierunkowość jest kasowana przez skrzyżowanie).

na podstawie czego uważasz, że jednokierunkowość jest kasowana przez skrzyżowanie?
skov

Postprzez lith » piątek 10 sierpnia 2012, 18:48

No właśnie nie byłbym tego taki pewny, bo u mnie na dzielni nówka jednokierunkowa i nie ma powtórzenia przy skrzyżowaniu z moją 'ślepą' uliczką. Ale nie jestem pewny czy dobrze zasadę rozumiem.
lith

Postprzez Borys_q » piątek 10 sierpnia 2012, 21:00

na podstawie czego uważasz, że jednokierunkowość jest kasowana przez skrzyżowanie?

Logiki i doświadczenia. Oraz szczegółowe warunki techniczne znaków i sygnałów.

bo u mnie na dzielni nówka jednokierunkowa i nie ma powtórzenia przy skrzyżowaniu z moją 'ślepą' uliczką.
A B-2 od drugiej strony, oraz nakaz skrętu ze ślepej są?
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez lith » piątek 10 sierpnia 2012, 22:46

Nakaz skrętu oczywiście jest, ale skoro jednokierunkowa jest dalej to znaczy, że jednak skrzyżowanie jej nie odwołało. Za to przy następnym skrzyżowaniu, mimo, że z podporządkowanej też jest nakaz skrętu to znak o drodze jednokierunkowej jest już normalnie powtórzony.
lith

Postprzez Borys_q » sobota 11 sierpnia 2012, 15:22

Może to nie było skrzyżowanie, lub wyjątek potwierdzający regułę.
Borys_q

Postprzez lith » sobota 11 sierpnia 2012, 18:09

Że skrzyżowanie mam pod domem to akurat wiem :D Oznakowanie jest nowe, więc też raczej nie powinno niczego brakować. Z resztą na mapach tez nigdzie tego znaku nie ma. Więc albo błąd w oznakowaniu, ale dziwne, żeby nikt na taki banał nie zwrócił uwagi, albo rzeczywiście z czegoś to wynika. To skrzyżowanie od wszystkich kolejnych różni się tylko tym, że jest z ślepą uliczką, a inne nie.
lith

Powrót do Sytuacje na drodze