To chyba zamknięte koło (pierwszeństwo w testach)

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

To chyba zamknięte koło (pierwszeństwo w testach)

Postprzez Yonash » czwartek 02 sierpnia 2012, 18:14

W testach spotkałem się z taką sytuacją;
Obrazek

i mam pytanie, czy zgodnie z prawem ruchu drogowego, którykolwiek pojazd może rozpocząć jazdę, czy też stojący za drzewem policjant może ukarać każdego z kierowców, który wykonałby pierwszy ruch?
Yonash

Re: To chyba zamknięte koło

Postprzez lith » czwartek 02 sierpnia 2012, 18:43

W testach nie pyta cię nikt kto po kim przejedzie, a kto ma pierwszeństwo. No a jeżeli koniecznie chcesz to na kolejność przejazdu rozkładać to 1ka wjeżdża pierwsza na skrzyżowanie i staje tak, żeby za bagażnikiem mogła przejechać 3ka, a przed maską 2ka. Wtedy przejeżdża 3ka, potem 2ka, a na koniec 1ka zjeżdża. Ale nie patrz na to w ten sposób, bo nikt zbliżając się do skrzyżowania nie rozkminia dla wszystkich pojazdów tam kto po kim ma jechać, a tylko komu on ma ustąpić pierwszeństwa i kto ma jemu ustąpić.
lith

Postprzez Yonash » czwartek 02 sierpnia 2012, 19:23

lith napisał(a): Ale nie patrz na to w ten sposób, bo nikt zbliżając się do skrzyżowania nie rozkminia dla wszystkich pojazdów tam kto po kim ma jechać, a tylko komu on ma ustąpić pierwszeństwa i kto ma jemu ustąpić.

I tego właśnie dotyczyło moje pytanie. Każdy z tych kierowców musi ustąpić pierwszeństwa. Ja podjeżdżając jedynką, muszę ustąpić dwójce, więc się zatrzymuję. Dwójka ustępuje trójce, więc też nie wjeżdża, a trójka ustępuje mi i ten policjant za drzewem zarobek ma pewny, albo stoimy wszyscy.
Takich kwiatków w testach jest wcale nie mało, gdzie pokazuje się sytuacje nie do rozwiązania w oparciu o istniejące przepisy ruchu drogowego.
Ostatnio zmieniony czwartek 02 sierpnia 2012, 19:28 przez Yonash, łącznie zmieniany 1 raz
Yonash

Postprzez oskbelfer » czwartek 02 sierpnia 2012, 21:38

Yonash napisał(a):Takich kwiatków w testach jest wcale nie mało, gdzie pokazuje się sytuacje nie do rozwiązania w oparciu o istniejące przepisy ruchu drogowego.

Przecież Lith wyjaśnił Ci bardzo precyzyjnie co nalezy w takiej sytuacji robić, a i pytanie i odpowiedzi dotyczące tego pytania sa jasne :)

post edytowany przez moderatora (poprawiony cytat)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez lith » czwartek 02 sierpnia 2012, 22:25

@Yonash
Przecież 1ka nie musi stawać przed skrzyżowaniem, tylko może na skrzyżowanie spory kawałek wjechać, ważne, żeby 2ce przed maskę nie wyjechała. A wtedy już 3ka ma prawa wolną i może normalnie jechać. Z resztą to samo napisałem w poprzednim poście.
lith

Postprzez Yonash » piątek 03 sierpnia 2012, 06:54

No tak, byle dość mijsca było na takie manewry :?
Yonash

Powrót do Sytuacje na drodze