Kategoria B1

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Kategoria B1

Postprzez Borys68 » czwartek 12 kwietnia 2012, 12:31

Wyraźnie napisałem "bagażnik" aby było to wozidełko "towarowe" :)
Przykład ciężkiego czwórniaka, i to nawet nie towarowego:
http://www.ligier.fr/ixo-4-places
Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez Odjazd » czwartek 19 kwietnia 2012, 15:58

RzK - zmienio się trochę w tej kwestii z tego co słyszałem.

Tutaj masz info ze stroni osk:

Posiadanie prawa jazdy B1 uprawnia do kierowania trójkołowym lub czterokołowym pojazdem samochodowym o masie własnej nieprzekraczającej 400 kg, z wyjątkiem motocykla.

Uprawnienia do prowadzenia pojazdów B1 można uzyskać mając 16 lat (w dniu urodzin - egzamin państwowy).

Osoba chcąca odbyć szkolenie w zakresie prawa jazdy B1 prawa jazdy musi odbyć szkolenie teoretyczne o minimalnej liczbie godzin 30 i szkolenie praktyczne o minimalnej liczbie godzin 30.

Osoba mająca uprawnienia na prawo jazdy B1 chcąca uzyskać prawo jazdy B musi odbyć szkolenie tylko praktyczne o minimalnej liczbie godzin 20.

Egzamin w zakresie prawa jazdy B1 obejmuje część teoretyczną i część praktyczną , a w przypadku prawa jazdy B mając prawo jazdy B1 tylko część praktyczną.

Powodzenia :)
Odjazd

Postprzez chap » czwartek 19 kwietnia 2012, 16:22

Natomiast z tego co wiadomo mi B1 caly czas uprawnia do 550 kg, a to, o czym piszesz ma wejsc dopiero w 2013.
chap

Postprzez kaj00 » piątek 01 czerwca 2012, 17:34

Mam pytanie. Zdałem B1 pare miesięcy temu. Zastanawiam się nad kupnem używanego Smarta Roadstera zarejestrowanego na B1.
Czy jesli w 2013 roku zmienia się te przepisy, a moj smart bedzie zarejestrowany na B1, to co sie stanie jesli zatrzyma mnie policja? Stracę mozliwosc jazdy nim?
kaj00

Postprzez Radhezz » piątek 01 czerwca 2012, 22:58

kaj00 napisał(a):Mam pytanie. Zdałem B1 pare miesięcy temu. Zastanawiam się nad kupnem używanego Smarta Roadstera zarejestrowanego na B1.
Czy jesli w 2013 roku zmienia się te przepisy, a moj smart bedzie zarejestrowany na B1, to co sie stanie jesli zatrzyma mnie policja? Stracę mozliwosc jazdy nim?

Tak. Bo problemem nie jest "zarejestrowanie na B1", tylko fakt iż zmienia się zakres uprawnień Twojej kategorii... Niby prawo nie powinno działać wstecz, przynajmniej w zakresie już zdobytych uprawnień, ale cóż - POLSKA kraj absurdami stojący :roll:
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez kaj00 » sobota 02 czerwca 2012, 00:20

To jest chore i troche tego nie rozumiem.
Jesli pojazd jest zarejestrowany na B1 a ja mam B1 to jedno do drugiego pasuje i to że zmieniła się definicja nie powinno na to wypływać.
Co zrobi policja z samochodem jesli zobaczy ze jest na B1 a zupełnie nie pasuje do definicji?

P.S Napisalem maila do ministerstwa transportu, zobaczymy co odpiszą
kaj00

Postprzez Radhezz » sobota 02 czerwca 2012, 00:53

kaj00 napisał(a):To jest chore i troche tego nie rozumiem.
Jesli pojazd jest zarejestrowany na B1 a ja mam B1 to jedno do drugiego pasuje i to że zmieniła się definicja nie powinno na to wypływać.
Co zrobi policja z samochodem jesli zobaczy ze jest na B1 a zupełnie nie pasuje do definicji?

P.S Napisalem maila do ministerstwa transportu, zobaczymy co odpiszą

Widzę że dalej nie kumasz - nigdzie w dowodzie rejestracyjnym nie masz napisane wprost jaka kategoria prawa jazdy uprawnia Cię do poruszania się nim. Pośrednio w wypadku "większych" kategorii mówi nam o tym liczba miejsc w pojeździe i parametr dopuszczalnej masy całkowitej, ale kategorii nie ma NIGDZIE. Zmienia się definicja, i tym samym auto typu Smart z zaniżoną masą nie łapie się już na definicję kat. B1. Jeśli by to do czegoś przyrównać, to tak jakby tak zmienić definicję że kategoria B uprawniałaby do kierowania pojazdem o nie więcej niż pięciu miejscach. Z dnia na dzień kierowcy vanów i busów straciliby możliwość poruszania się swoimi samochodami - musieliby robić kategorię na autobusy. Więc tak: owszem, jest to bezsensowne i bezprawne, ale władza może wszystko - choćby dlatego że problem B1 w naszym kraju jest marginalny. Nie ma się co oszukiwać, ta kategoria nie cieszy się szczególnym zainteresowaniem, więc pchają te przepisy licząc że przejdzie taki gwałt na prawach obywatelskich bez echa... i niestety ale raczej mają rację - nikogo to nie obejdzie, bo przy wprowadzeniu ustawy będzie nas bolało znacznie więcej kontrowersyjnych wpisów...
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez chap » sobota 02 czerwca 2012, 07:35

Z tym ze zanim ta ustawa wejdzie, to juz spokojnie zdasz B, taka jest Polska.
Ja zdalem B1 pare miesiecy temu i sobie smigam, ustawa miala wejsc juz w 2012 - nie weszla, w 2013 pewnie tez nie wejdzie, moze pozniej. Poki moge to smigam.
chap

Postprzez kaj00 » sobota 02 czerwca 2012, 14:57

Ok już rozumiem, dzięki za odpowiedź.
Ehh, ja do teraz jezdziłem normalnym samochodem na B ale złapały mnie psy i chcieli sprawę oddać do sądu rodzinnego i dowalić mi kuratora.
Najgorzej jesli nie ma się 17 lat to wtedy nie mogą wypisac mandatu i kierują sprawe do sadu. No nic, poczekam do 17 urodzin i dalej bede jezdzil normalnym samochodem.
Kocham ten kraj <3
kaj00

Postprzez szofer80 » sobota 02 czerwca 2012, 15:12

Wraz ze wzrostem popularności kat B1 wzrośnie świadomość i wiedza wśród stróżów prawa odnośnie tej kategorii i nie radziłbym jeździć normalnymi autami na kat B, prawo jazdy B1 niewiele łagodzi sprawę podczas kontroli, podczas spowodowania kolizji nie liczy się w wogóle że ktoś miał prawo jazdy B1 a jechał autem na B, nie będzie to okoliczność łagodząca.
Kategorie: A,B,C,D,E,T
szofer80

Postprzez Cresh » wtorek 19 czerwca 2012, 03:29

Witam, Od pewnego czasu zdaje na prawko kategorii b1 i mam pytanie. Czy jezeli zrezygnuję z kursu mając na końcie zaliczone 30h teorii i 10h praktyki to czy jest możliwość w przyszłości gdy bede robił kategorie B pominąć te godziny które już zaliczyłem? Ponieważ teoria kategorii B1 a B się niczym nie różni. Czy te papiery które wypełniłem na początku i karta z godzinami przepadnie? czy mogę ja wykorzystać do kategorii B?
Cresh

Postprzez chap » środa 20 czerwca 2012, 01:48

Cresh napisał(a):Witam, Od pewnego czasu zdaje na prawko kategorii b1 i mam pytanie. Czy jezeli zrezygnuję z kursu mając na końcie zaliczone 30h teorii i 10h praktyki to czy jest możliwość w przyszłości gdy bede robił kategorie B pominąć te godziny które już zaliczyłem? Ponieważ teoria kategorii B1 a B się niczym nie różni. Czy te papiery które wypełniłem na początku i karta z godzinami przepadnie? czy mogę ja wykorzystać do kategorii B?

Nie.
chap

Postprzez szofer80 » wtorek 26 czerwca 2012, 11:50

za socjalizmu by to przeszło (przynajmniej z teorią) ale mamy kapitalizm, płać i płacz, nie ma zmiłuj się. A ponoć mamy rządy miłości. :lol:
szofer80

Postprzez Odjazd » wtorek 31 lipca 2012, 17:53

No mi też się wydaje, że to nie przejdzie... Chyba, że się z kimś dogadasz. Chociaż samą teorię powinni Ci zaliczyć. Ja też przenosiłem się w takcie kursu. Zaliczyli mi część teoretyczną, na którą nie musiałem chodzić. Popytaj i zobacz jak jest. I daj znać, bo aż sam jestem ciekawy, co Ci się uda wywalczyć. Pociesz się, że nauka nie idzie w las i na pewno przydadzą Ci się te wyjeżdżone godziny. Na egazaminie będziesz pewniakiem ;)
Odjazd

Postprzez szofer80 » wtorek 31 lipca 2012, 19:12

i jeszcze jedna ważna sprawa dla kat B1 po zmianach, nie mozna się posilać i puszczać dymka podczas jazdy przewożąc osobę.Art 63 ust 5
szofer80

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy