Nietypowy lewoskręt

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Nietypowy lewoskręt

Postprzez gof » środa 25 lipca 2012, 21:45

Cześć,

Jest sobie w Warszawie skrzyżowanie ul. Grójeckiej i Dickensa. Z obu kierunków Dickensa jest normalny lewoskręt (żadnych innych znaków, jedynie "ustąp" jakby światła nie działały), ale wszyscy skręcają tam nie bezkolizyjnie, jak na innych skrzyżowaniach, tylko tak, że ich drogi się przecinają (na zakładkę). Nagrałem film (zielone jest na Dickensa).

http://www.youtube.com/watch?v=PfZ9Xy4g2Fw

Nawet L-ka tak pojechała. Wg mnie powinni skręcać bezkolizyjnie, a jednak tego nie robią. Wiecie jaki jest powód? Kto ma rację? Kto miałby rację w razie kolizji? I jak wygląda pierwszeństwo w przypadku takiego skręcania - bo wg mnie w ogóle nie wygląda, pierwszeństwo ma ten, kto jeszcze nie skręca, a nie może jechać dalej, bo po drugiej stronie jest analogiczna sytuacja, i tylko to, że ludzie się puszczają (albo nie wjeżdżają widząc, że kogoś zablokują), powoduje że nie ma zakleszczeń...

Skrzyżowanie na Street View: https://maps.google.com/maps?q=dickensa ... 01,,0,-1.6
Fiat Siena 1.6 HL 16V & Suzuki GSX 750F
gof

Re: Nietypowy lewoskręt

Postprzez javelin » środa 25 lipca 2012, 22:03

Moim zdaniem
Po pierwsze jest tam za mało miejsca na to aby się wbić klinem pomiędzy pojazdy skręcające w lewo i jadące prosto
Po drugie nie ma wyznaczonych lewoskrętów więc pojazdy z tego pasa mogą jechać również na wprost, gdyby było tak że masz dwa lewoskręty które są prawie na wprost siebie to wtedy sytuacja jest o tyle prosta że mijając się prawymi burtami i zatrzymując żeby przepuścić pojazdy jadące prosto nie utrudniałbyś nikomu przejazdu. Próbując na tym skrzyżowaniu pojechać bezkolizyjnie zablokujesz ruch na wprost, ale to dobrze widać nie na street view tylko na zwykłej satelicie
javelin

Re: Nietypowy lewoskręt

Postprzez szerszon » czwartek 26 lipca 2012, 00:37

Moje rejony...
najciekawsze jest , że tam również skręca autobus...nie wyobrażam sobie bezkolizyjnego skrętu z takim przeciwnikiem...
Skrzyzowanie jest za wąskie w ciągu Dickensa aby bawic sie w bezkolizyjne...
szerszon

Powrót do Sytuacje na drodze