Pytanie odnośnie kierunkowskazów na drodze

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Pytanie odnośnie kierunkowskazów na drodze

Postprzez norbertu » czwartek 19 lipca 2012, 12:26

Witam wszystkich,

Chciałbym abyście drodzy forumowicze powiedzieli mi jak powinny być używane kierunkowskazy na skrzyżowaniu wyglądającym podobnie do zamieszczonego z tym, że troszkę inne kąty występują. Jak kierowca powinien się zachować w sytuacji, gdy chce jechać w drogę podporządkowaną a jak w sytuacji, gdy chce jechać z pierwszeństwem.

Obrazek

Dodatkowo link do google maps, gdzie dokładnie widać przebieg drogi
http://goo.gl/maps/fTDi
Ostatnio zmieniony czwartek 19 lipca 2012, 12:33 przez norbertu, łącznie zmieniany 1 raz
norbertu

Re: Pytanie odnośnie kierunkowskazów na drodze

Postprzez andrzej83x » czwartek 19 lipca 2012, 12:31

Jeżeli zjeżdża na podporządkowaną to powinien włączyć prawy kierunkowskaz, jeżeli pozostanie na głównej to nic.
andrzej83x

Postprzez norbertu » czwartek 19 lipca 2012, 12:41

Dlaczego tak, skoro kodeks drogowy mówi, że kierunkowskazu powinno się używać w przypadku zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu?
norbertu

Postprzez Mas74 » czwartek 19 lipca 2012, 12:43

Ja bym w obu przypadkach dał odpowiedni kierunkowskaz. To podnosi bezpieczeństwo. Kierujący na wszystkich drogach będą mieli jasność gdzie kto skręca.
Karta motorowerowa - połowa lat 80-tych. Pierwszy własny pojazd na benzynę 1984r (Komar)
Kategoria B - 04.09.1991
Kategoria A - 12.06.2012
Obrazek
Mas74

Postprzez norbertu » czwartek 19 lipca 2012, 12:56

Wiem, że najlepszym rozwiązaniem jest dać w obu, ale chodzi mi tu o poprawność zgodnie z kodeksem, gdyż dzisiaj miałem taką sytuację, gdzie pewien Pan był bardzo zbulwersowany tym, że nie włączyłem mu kierunkowskazu zjeżdżając w drogę podporządkowaną.

Mogę jeszcze dodać, że od dłuższego czasu są tam takie sytuacje, jedni włączają gdy skręcają, inni gdy jadą prosto i każdy uważa swoją wersje za poprawną:)
norbertu

Postprzez andrzej83x » czwartek 19 lipca 2012, 13:34

jedziesz drogą główną, czyli nic nie zmieniasz. poza tym jeśli ktoś jest na lewym pasie na głównej to z tego pasa nie może pojechać w podporządkowaną to co ma sygnalizować ? Zgodnie z prawem sygnalizujesz zjazd z głównej prawym.
andrzej83x

Postprzez rusel » czwartek 19 lipca 2012, 13:53

Jeżeli zjeżdża na podporządkowaną to powinien włączyć prawy kierunkowskaz

dlaczego?

jeżeli pozostanie na głównej to nic

dlaczego?

Zgodnie z prawem sygnalizujesz zjazd z głównej prawym.

zgodnie z czym?

jedziesz drogą główną,

kolega jeszcze poda definicje takiej drogi
rusel

Postprzez szerszon » czwartek 19 lipca 2012, 14:00

andrzej83x napisał(a):jedziesz drogą główną, czyli nic nie zmieniasz. poza tym jeśli ktoś jest na lewym pasie na głównej to z tego pasa nie może pojechać w podporządkowaną to co ma sygnalizować ? Zgodnie z prawem sygnalizujesz zjazd z głównej prawym.
A gdzie takie prawo ?
Weż człowieku daj sobie spokój z tymi "radami"
Art 22.5.
Ciekawe co byś wrzucił, gdyby w prawo odchodziła jeszcze jedna podporządkowana.
A T-6a jest ?
szerszon

Postprzez rusel » czwartek 19 lipca 2012, 14:05

nie wymyslaj czegos czego nie ma w naszym prawie

potem taki jak ty jedzie tą wymyslaną drogą "główną" bez kierunkowskazu dajac znac ze nie zmienia kierunku jazdy a tu niespodzianka jednak jedzie w lewo bo jakby jechal prosto to z prawym kierunkiem.....
rusel

Postprzez daghda » czwartek 19 lipca 2012, 14:09

Dzień w dzień jeżdżę przez takie skrzyżowanie - nie ma takiego obowiązku ale skręcając w lewo dla włąsnego bezpieczenśtwa daję kierunkowskaz w lewo... bo w tym miejscu różni niecierpliwcy właśnie brak kierunkowskazu odbierają jako "jadę w dół do Syryni". I się można zdziwić, jadąc sobie główną... :roll:
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Była Lancia Lybra SW, jest Seat Ibiza II FL 1.9 SDI - Kapitan Snuja :D

Obrazek
daghda

Postprzez norbertu » czwartek 19 lipca 2012, 14:11

Ja znalazłem taką odpowiedź nt Art 22.5.

Art. 22. par. 5.
Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.

Okiem policjanta
Kierunkowskazu używaj zawsze kiedy zmienasz kierunek jazdy lub pas ruchu. Niby jest to oczywiste, ale wielu kierowców ma z tym problem. Przede wszystkim należy sobie uświadomić, że kierunkowskazy pełnią rolę czysto informacyjną. Dlatego żelazną zasadą powinno być, że włączony kierunkowskaz o czymś informuje pozostałych uczestników ruchu. Nie jest błędem nadmierne informowanie, ale na pewno tym błędem będzie niepoinformowanie o wykonywaniu manewru. Stąd w sytuacji wątpliwej, gdy kierujący ma co najmniej kilka możliwych wariantów kontynuowania jazdy, lepiej kierunkowskaz użyć niż jego użycie zignorować. Na pewno należy sygnalizować każdą zmianę pasa ruchu, zarówno wyznaczonego znakami (pasami), jak i niewyznaczonego. W sytuacji zmiany kierunku jazdy już tak oczywiste to nie jest. Chociażby zmiana kierunku jazdy wynikająca z geometrii jezdni - nie powinna być sygnalizowana kierunkowskazem, gdyż wtedy wprowadza w błąd. W tym przypadku pomocna może być krawędź jezdni lub linia krawędziowa, czy linia rozdzielająca pasy ruchu. Idąc dalej, w przypadku skrzyżowania w kształcie litery "T" przy łamanym pierwszeństwie drogi, gdzie droga z pierwszeństwem skręca w lewo, kierujący pojazdem jadącym na wprost nie ma obowiązku używać kierunkowskazu. W innym przypadku, gdyby ten sam kierujący skręcał w lewo zgodnie z pierwszeństwem jazdy powinien włączyć lewy kierunkowskaz. Dla pozostałych uczestników ruchu powinien to być czytelny sygnał.

...

Komisarz Jarosław Mazek, Biuro Ruchu Drogowego KGP

Wydaje mi się, że można to skrzyżowanie podciągnąć pod "T", gdyż jest tylko inaczej "wyprofilowana droga".
norbertu

Postprzez szerszon » czwartek 19 lipca 2012, 14:13

daghda napisał(a):1. nie ma takiego obowiązku
2.ale skręcając w lewo

1. No brawo... a pózniej...
2. "skrecając w lewo"- i zacytować Art 22.5 czy dasz sobie radę...???
No chyba że skręcając w lewo nie zmieniasz kierunku jazdy...a to przepraszam :mrgreen:
szerszon

Postprzez daghda » czwartek 19 lipca 2012, 14:16

Sunę bokiem :mrgreen: :lol: Chyba źle to napisałem :D W sensie - mało kto w takim miejscu daje kierunkowskaz a już od kogoś słyszałem - po co, przecież jedziesz po głównej...

post edytowany przez moderatora (regulamin, pkt 12)
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Była Lancia Lybra SW, jest Seat Ibiza II FL 1.9 SDI - Kapitan Snuja :D

Obrazek
daghda

Postprzez andrzej83x » czwartek 19 lipca 2012, 14:17

czyli ty jadąc dwupasmówką lewym pasem, z którego nie można jechać prosto włączasz kierunkowskaz bo droga skręca. no to gratuluje!! Dam Ci radę włączaj kierunkowskaz na każdym łuku nawet poza terenem zabudowanym :lol:
andrzej83x

Postprzez szerszon » czwartek 19 lipca 2012, 15:00

andrzej83x napisał(a):czyli ty jadąc dwupasmówką lewym pasem, z którego nie można jechać prosto włączasz kierunkowskaz bo droga skręca. no to gratuluje!!

Przepraszam najmocniej...na załączonym rysunku istnieje mozliwość zmiany kierunku jazdy...droga "nie skręca"...
Podałem Tobie Art 22.5, gdzie napisali ze istnieje obowiazek sygnalizacji zmiany kierunku jazdy.
na takim czymś skręcając w lewo jadąc od dołu zmieniasz kierunek jazdy-czylipowinno sie sygnalizować.
Ty uważasz,że nie..to poprosze podstawę prawną-aha PJ mam 23 lata :) uprawnienia instruktorskie 4 lata...jeśli jest to dla Ciebie istotne. :D
szerszon

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze