Parkowanie przy zatoce autobusowej

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Parkowanie przy zatoce autobusowej

Postprzez Kamasek » wtorek 10 lipca 2012, 11:32

Nie wolno parkować w zatoczce autobusowej. Parkować można 15 metrów od przystanku(nie mniej). Jedyny przypadek gdy można się zatrzymać w zatoczce, o którym ja słyszałem to egzamin, gdy kursant zrobi zagrożenie BRD. Tak samo policja czasem parkuje sobie na powierzchniach wyłączonych z ruchu ograniczając widoczność kierującym. Idiotyzm w czystej postaci.
5.06.2012r.-prawko zdane za pierwszym podejściem
Obrazek
Kamasek

Postprzez rusel » wtorek 10 lipca 2012, 19:53

Jedyny przypadek gdy można się zatrzymać w zatoczce, o którym ja słyszałem to egzamin

tez nie mozna, praktykuje sie to po uzgodnieniu z policją i za zgodą
rusel

Postprzez scorpio44 » niedziela 15 lipca 2012, 22:11

pojke22 napisał(a):policja ustawia się na nim nie w zatoce, a przy niej na chodniku i ok. 13 metrów od znaku "przystanek autobusowy".

Robią tak pewnie w celu nieutrudniania życia autobusom. W Elblągu za to policja niestety lubuje się w zastawianiu zatok przystankowych. Zatrzymują tam pojazdy do kontroli, w dodatku nie zadając sobie nawet trudu, żeby obydwa pojazdy (i radiowóz, i zatrzymany) podjechały na koniec zatoki właśnie w celu jak najmniejszego utrudniania autobusom. Ostatnio doszło do tego, że nawet zdarza im się "suszyć" na zatoczkach.

Jak to wszystko wygląda od strony przepisów? Wolno policji uskuteczniać takie praktyki? Nie jestem obeznany w przepisach to regulujących i nie chce mi się teraz szukać, ale coś kojarzę, że do kontroli nie mogą zatrzymywać pojazdów chyba tylko w miejsach zagrażających brd, a we wszystkich pozostałych mogą, a tym samym mogą do woli utrudniać życie innym, tak jak w tym wypadku autobusistom. :? Ale nie jestem pewien, więc może ktoś będący bardziej w temacie by się wypowiedział.

rusel napisał(a):tez nie mozna, praktykuje sie to po uzgodnieniu z policją i za zgodą

A czy z przesiadką na egzaminie też nie jest właśnie tak, że nie może nastąpić w miejscu zagrażającym brd, ale powinna nastąpić w pierwszym możliwym bezpiecznym (niekoniecznie takim, w którym można się legalnie zatrzymywać), a więc właśnie np. na zatoczce może?
scorpio44@o2.pl
scorpio44

Postprzez Kamasek » poniedziałek 16 lipca 2012, 10:56

Wiem, że jest to praktykowane, ale nawet mój instruktor mówił, że nie powinni tak robić. Podstawy prawnej takiego działania nie znam.
5.06.2012r.-prawko zdane za pierwszym podejściem
Obrazek
Kamasek

Postprzez rusel » poniedziałek 16 lipca 2012, 17:17

A czy z przesiadką na egzaminie też nie jest właśnie tak, że nie może nastąpić w miejscu zagrażającym brd, ale powinna nastąpić w pierwszym możliwym bezpiecznym (niekoniecznie takim, w którym można się legalnie zatrzymywać), a więc właśnie np. na zatoczce może?

nie moze zagrazac brd, jezeli trzymamy sie litery prawa to oczywiscie zatoka odpada ale jest to zasada wyzszej koniecznosci jezeli nie ma innego miejsca w poblizu, w wiekszosci przypadkow policja rozumie ta sytuacje bo zawyczaj wspolpracuje z wordem, trudno bowiem dalej jechac z osobą która moment wczesniej utracila uprawnienia do kierowania pojazdem i robi to nielegalnie po przerwaniu egzaminu...
rusel

Powrót do Sytuacje na drodze