egzamin na prawo jazdy "po latach"

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

egzamin na prawo jazdy "po latach"

Postprzez 20062012 » poniedziałek 09 lipca 2012, 14:30

W 2006 (chyba, możliwe, ze 2005 lub 2007) chodziłam na kurs prawa jazdy, następnie 2 razy nie zdałam praktycznego egzaminu. Po tym wszystkim "poddałam się" i nie przystępowałam do egzaminów. Czy teraz muszę rozpocząć kurs od nowa? Wynalazłam coś takiego:
Innymi słowy kurs jest ważny bezterminowo, do momentu zmiany programu kursu szkoleniowego kandydatów na kierowców
Ale nie wiem jak to się ma do mojej sytuacji. Oczywiście przed kolejnym egzaminem chciałabym sobie trochę pojeździć ale szczerze mówiąc wolę uniknąć wykładów z teori:)
Jeśli ten kurs jest wazny to co mam zrobić? Wyciągnąć jakoś papiery z WORDu? (bedą je jeszcze mieć?)
20062012

Re: egzamin na prawo jazdy "po latach"

Postprzez adalberthus » poniedziałek 09 lipca 2012, 15:26

Twój kurs jest jak najbardziej ważny. Twoich papierów nie ma w WORDzie, tylko pewnikiem w Wydziale Komunikacji. Musisz tam się udać i złożyć wniosek o skierowanie do WORDu. I o ile badanie lekarskie będzie ważne, to je tam wyślą, a jak nie, to takie badanie trzeba będzie zrobić. W Wordzie po zapłaceniu za egzamin, ustalisz termin. I niestety obydwa egzaminy. Chyba, że to był poprzedni już 3, 6, 9 itd, to będziesz musiała odbyć kurs uzupełniający.
Do egzaminu trzeba będzie trochę pojeździć, no i przygotować się z teorii, ponieważ przez te lata conieco w testach się zmieniło. No i w teorii też........POWODZENIA
jak chceta to jedźta, ale nie jedźta jak chceta
adalberthus

Postprzez 20062012 » poniedziałek 09 lipca 2012, 21:42

dziękuję za odpowiedź, chyba zdecyduję się jednak na wykupienie pełnego kursu ponieważ taniej będzie skorzystać z zawartych w nim 30h jazd niż dokupywać każdą osobno... tylko te kilka dni zmarnowanych na szkoleniu teoretycznym mnie chyba dobije :(((
20062012

Postprzez garrik » poniedziałek 09 lipca 2012, 22:36

Wydaje mi się, że kupując hurtem 20-30 godzin jazd "dodatkowych" praktycznie w każdym osk zapłacisz za pojedynczą godzinę tyle ile by wyszło z rachunku (cena kursu)/30. Kwestia dogadania się z właścicielem ośrodka.
garrik

Postprzez Borys_q » wtorek 10 lipca 2012, 10:22

... tylko te kilka dni zmarnowanych na szkoleniu teoretycznym mnie chyba dobije ((

Jeśli teorie uważasz za marnowanie czasu to, nie wróże szybkich sukcesów.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez adalberthus » wtorek 10 lipca 2012, 11:43

nie możesz zapisać się na kurs, posiadając papiery o ukończonym kursie. popytaj w OSKach o możliwości odbycia całego programu . a i tak będzie kłopot z odbyciem jazdy, bo nie można szkolić kogoś, kto został przeszkolony. i tak jak jest napisane wyżej, jeżeli weźmiesz godziny hurtem, pewno OSK zaliczy jako godziny w kursie.
adalberthus

Postprzez Borys_q » wtorek 10 lipca 2012, 12:30

A i tak będzie kłopot z odbyciem jazdy, bo nie można szkolić kogoś, kto został przeszkolony.

To nie powinien być problem, ośrodek sobie wpiszę jako szkolenie uzupełniające w wymiarze 30 teorii i 30 praktyki lub 25 praktyki uzupełniającego 5 godzin praktyki dodatkowego jeśli jest taka potrzeba i po problemie. Byle by szef OSK dokładnie wiedział co i jak to już sobie zrobi tak że będzie dobrze.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez adalberthus » wtorek 10 lipca 2012, 14:06

Borys. Kurs uzupełniający dopiero po 3 niezdanych egzaminach można zrobić.
A jak widzę początkowy post, to dopiero ten trzeci będzie.
adalberthus

Postprzez weronikaanna » wtorek 11 września 2012, 12:41

witam,
,,podepnę" się pod ten temat;

próbowałam zdać egzamin na prawo jazdy w 2009r., po 1 nieudanej próbie musiałam ze względów
zdrowotnych przerwać próby zdobycia prawka.
Miałam wystawione zaświadczenie lekarskie na 5 lat z powodu kłopotów ze wzrokiem i słuchem czyli do 01/2014r.
teraz gdyby udało mi się zdać egzamin na starych zasadach albo i nowych( od 2.2013) to tylko przez rok mogłabym kierować zanim musiałabym udac się ponownie do lekarza.
Czy jest możliwość wymiany zaświadczenia od lekarza? Czyli, że miałabym zaświadczenie wystawione teraz 9/2012 np. na 5 lat>? Miałam operację związaną ze słuchem i nie potrzebuje już aparatu słuchowego a była o nim mowa w starym zaświadczeniu.

Mam nadzieję, iż nie zagmatwałam sprawy za bardzo.
Pozdrawiam
weronikaanna

Postprzez 20062012 » piątek 21 września 2012, 09:34

@Borys_q - oczywiście, że 20h teorii (czy ile tam teraz jest) to marnowanie czasu- każda średnio rozgarnięta osoba raz czy dwa sobie przeczyta książeczkę lub kodeks i już wszystko wie. Zresztą z rucham drogowym masz do czynienia od dziecka i nie muszą mi przez 20h tłumaczyć, że trzeba się zatrzymać na czerwonym albo przepuszczać tych z prawej... :/ wybacz, ale takie coś obraża moją inteligencję. Prawo drogowe to nie wyższa matematyka (a i taką miałam na studiach i jakoś sobie poradziałam :P ).
@adalberthus: jeszcze raz dziękuję za rzetelne informacje, czy wiesz może, jak wygląda takie zaświedczenie do wydziału komuniakcji? (czy jest jakiś wzór, co tam zawrzeć)? A co z badaniem lekarskim? Mam je chyba bezterminowo, skoro nie stwierdzono u mnie żadnych chorób czy wady wzroku? Można zdjęcia podmienić na aktualne? bo trochę się zestarzałam przez te 6 lat :)
20062012

Postprzez Asilma » piątek 21 września 2012, 09:49

Autorko, znadź instruktora z ktorym się dogadasz i nie bedziesz musiala chodzi na teorię, tym bardziej, że już przeszłaś cały kurs. lepiej przysiedzieć 3 godzinki w domu na kodeksem, testami niż marnować czas na chodzenie na "lekcje"...

Zdjęcie na pewno warto wymienić, po co się potem tlumaczyć policji ;)
Asilma

Postprzez 20062012 » piątek 21 września 2012, 10:24

temat jest sprzed 2 miesięcy, więc tą sprawę już załatwiłam, jestem już w miarę "nauczona" jeździć, teraz tylko kwestia dokumentów - w urzędzie mojego miasta (wydział komunikacji w Katowicach) nie umiem znaleźć wzorów (nie umiem znaleźć nawet strony wydziału transportu tego miasta - może nie mają :help: ). Znalazłam za to wzory z innych miast np.:
http://bip.powiat.poznan.pl/plik,14566, ... mentow.pdf
http://powiat-krotoszyn.bip.net.pl/?a=35358 (otworzyć wniosek)
Z tego co widzę, w podaniu trzeba wpisać PESEL, swoje dane, do kogo kierowane jest podanie, jaką kategorię się zdawało, rok egzaminu i miasto (w jakim WORDzie). Jeśli jeszcze jakieś informacje są potrzeba to proszę mnie "oświecić".
Napiszę coś podobnego i zobaczymy, czy mi przyjmą (w poniedziałek idę do wydziału transportu, dam znać jak poszło - przy okazji spytam o zdjęcie i mogę spytać o badania lekarskie). Informacje zamieszczę w tym wątku, może komuś sie jeszcze przydzadzą.
20062012

Postprzez GreenEvil » piątek 21 września 2012, 12:21

podpowiem jako osoba, ktora pj zfawla nawet po dluzdzej przerwie. Badania sa wazne 6 mcy. Musisz powtorzyc. Zdjecia mozesz podmienic juz przy skladaniu wniosku w word.
GreenEvil

Postprzez 20062012 » piątek 21 września 2012, 13:40

GreenEvil, a gdzie takie badania (poza ośrodkiem) można wykonać? U lekarza medycyny pracy, ogólnego czy jakiego?
20062012

Postprzez GreenEvil » piątek 21 września 2012, 14:48

lekarz medycyny pracy. Jak zadzwonisz do przychodni pryw. To wystarczy, ze powiesz, ze chcesz badania na p.j.
Ostatnio zmieniony piątek 21 września 2012, 18:32 przez GreenEvil, łącznie zmieniany 1 raz
GreenEvil

Powrót do Egzamin na prawo jazdy