Pewne skrzyżowanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Pewne skrzyżowanie

Postprzez User123 » niedziela 01 lipca 2012, 18:45

http://ubuntuone.com/1SqZmW6JvrXgfKRx2PHJrn
Kto ma w powyższej sytuacji pierwszeństwo i dlaczego.Wg mnie pojazd A ponieważ tak samo jak pojazd B jest na drodze podporządkowanej ale stosujemy zasadę prawej ręki.
User123

Re: Pewne skrzyżowanie

Postprzez RossoneriDevil » niedziela 01 lipca 2012, 20:37

Ja myślę że pojazd B ma pierszeństwo przed A ponieważ samochód A ogranicza znak B-20 jeżeli samochód B nie ma przed sobą żadnych znaków to ustępuje pierszeństwa samochodom tylko z prawej strony.
RossoneriDevil

Postprzez szerszon » niedziela 01 lipca 2012, 20:56

User123 napisał(a):http://ubuntuone.com/1SqZmW6JvrXgfKRx2PHJrn
Kto ma w powyższej sytuacji pierwszeństwo i dlaczego.Wg mnie pojazd A ponieważ tak samo jak pojazd B jest na drodze podporządkowanej ale stosujemy zasadę prawej ręki.
W Art 25 napisali, ze pierwszeństwo ustala sie zblizając do skrzyżowania, a nie na nim...
szerszon

Postprzez bajencja » niedziela 01 lipca 2012, 21:44

A to jest dobrze narysowane? Przecież to jest skrzyżowanie, a B jedzie przy lewej krawędzi, jak po przełączce ... :roll: Gdyby B pojechał na wprost, to jak ? Na czołówkę z A ?

Edit: Chyba, że A wyjeżdża z jednokierunkowej ...
bajencja

Postprzez Cyberix » poniedziałek 02 lipca 2012, 00:25

1. Nie ma czegoś takiego jak zasada prawej ręki.
2. B ma pierwszeństwo jest cały czas na drodze z pierwszeństwem przejazdu.
Cyberix

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 02 lipca 2012, 00:53

B ma piewszeństwo tak jak pisze Cyberix....

a zasada prawej ręki Cyberixie jest --- to potoczna nazwa związana z art 25.1 prd :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez User123 » poniedziałek 02 lipca 2012, 18:59

bajencja napisał(a):A to jest dobrze narysowane? Przecież to jest skrzyżowanie, a B jedzie przy lewej krawędzi, jak po przełączce ... :roll: Gdyby B pojechał na wprost, to jak ? Na czołówkę z A ?

Edit: Chyba, że A wyjeżdża z jednokierunkowej ...

Droga z A jest dwukierunkowa , nadmienię ,że jest to prawdziwe skrzyżowanie.
Tak na tej drodze zawracają kierowcy =] .

Czy ten krótki odcinek na którym znajduje się torowisko jest z pierwszeństwem ?
Zależy mi na statucie tego ww. odcinka czy jest z pierwszeństwem względem tej drogi z której wyjeżdża A czy bez, pomijając znak stopu.
Czy brak znaku stop zmieniał by pierwszeństwo ?
Edycja: doczytałem bo wcześniej nie zauważyłem ,że Cyberix napisał ,że jest to droga B jest z pierwszeństwem tylko dlaczego ?
User123

Postprzez Cyberix » poniedziałek 02 lipca 2012, 22:21

Facet jadący drogą z pierwszeństwem ma pierwszeństwo. Ustawiając się do zawracania ma cały czas pierwszeństwo. Ustępuje tylko innym pojazdom jadącym tą samą drogą z pierwszeństwem. Są na tym samym poziomie (tramwaje pomijam).

Samochody wyjeżdżające z podporządkowane ustępują pierwszeństwa pojazdom na drodze z pierwszeństwem, niezależnie od tego, czy pojazd na drodze z pierwszeństwem jedzie prosto, skręca w prawo czy w lewo, czy zawraca. Jest cały czas na drodze z pierwszeństwem.

I nie patrz na żadne lewe czy prawe ręki tylko na to, kto jest na drodze z pierwszeństwem przejazdu a kto nie jest.
Cyberix

Postprzez bajencja » poniedziałek 02 lipca 2012, 23:31

Widzę, że problem tkwi w ty nieszczęsnym pasie rozdzielającym jezdnie. Odcinek łączący jezdnie na drodze dwujezdniowej nie jest odrębną drogą. Dlatego B zawracając nie zjeżdża z drogi z pierwszeństwem, a zmienia kierunek ruchu. Gdyby skrzyżowanie wyglądało tak
Obrazek
chyba nie miałbyś wątpliwości, kto ma pierwszeństwo ?
bajencja

Postprzez Cyberix » wtorek 03 lipca 2012, 07:35

@User123 pooglądaj i poczytaj sobie tutaj http://www.sigma1.pl/nauka-jazdy/pomoce/daszynskiego-w-pola-gurgacza/166 Na stronie sigmy znajdziesz też inne rozrysowane skrzyżowania z opisem jak się zachować i dlaczego.
Cyberix

Powrót do Sytuacje na drodze