Kto popełnił błąd na tym filmiku ?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Kto popełnił błąd na tym filmiku ?

Postprzez ks-rider » poniedziałek 02 lipca 2012, 07:48

Cyberix napisał(a):A tak z ciekawości, skąd wiecie, że byłaby możliwość zjechania na prawe pobocze?
Może autko odmówiło posłuszeństwa i nie dało się zjechać bo ruch na prawych pasach był tak duży, iż wjazd na pas = wymuszenie pierwszeństwa i uderzenie z tyłu? Jak auto miało awarię i zaczynało zwalniać, to im bardziej zwolniło tym większa różnica prędkości i tym trudniej zmienić pas aby komuś nie wpakować się pod maskę.

Cyberix, wydawalo mi sie, ze PJ masz roche dluzej. W jakiej sytuacji auto odmawia posluszenstwa i staje na drodze ?

Obejrzyj jeszcze raz filmik i sprawdz Twoja teorie, ja twierdze, ze by sie dalo.

:wink:
ks-rider

Postprzez Cyberix » poniedziałek 02 lipca 2012, 08:29

Przecież na filmie nie widać momentu zatrzymania się auta tylko jest już sytuacja jak auto stoi.
Cyberix

Postprzez lith » poniedziałek 02 lipca 2012, 12:59

Musze przyznać, że jednak takie stojące autko nawet nie na autostradzie i nawet nie na środku też potrafi zaskoczyć :)

http://youtu.be/1tSCBibkKpI
lith

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 02 lipca 2012, 15:23

Skakanie po pasach niestety często się kończy zaskoczeniem. Potraktuj to jako nauczkę na przyszłość.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez lith » poniedziałek 02 lipca 2012, 16:00

Na prawy za l'ką wróciłem tylko dlatego, ze ta sygnalizowała chęć zmiany pasa na lewy. Niestety się nagle rozmyśliła... ale tylko na chwilę. Wiem, ze jakbym tu w coś wjechał to tylko i wyłąćznie moja wina. Po prostu absolutnie jestem w stanie zrozumieć zaskoczenie i niezauważenie takiego stojącego samochodu na środkowym pasie wielopasmówki, gdzie prędkości są dużo większe, a jazda bardziej monotonna.
lith

Postprzez Tomasz2222 » wtorek 03 lipca 2012, 11:35

Jednoznacznie nie można obarczyć jednej strony za ten wypadek ponieważ tak jak większość stwierdziła że pojazd A ten który stał na środkowym pasie miał jakąś usterkę,a zapewne tak skoro nie zatrzymał się na poboczu a mógł to zrobić zjechać z rozpędu na pobocze i tam byłby bezpieczniejszy z kolei pani prowadząca pojazd B nie próbowała zareagować powtarzała widzę widzę widzę ale zero reakcja ucieczki ominięcia pojazdu A hamowania zatrzymania pojazdu czy czegokolwiek po prostu wjechała w pojazd A.No i też zapomniałbym że faktycznie pan ustawiał parę metrów za pojazdem trójkąt gdy minimalna odległość ustawienia trójkąta jest sto metrów od pojazdu,a im warunki trudniejsze tym trójkąt powinien być ustawiony dalej tak jak autostrada,ekspresówka,obfity deszcz,śnieżyca,mgła itp.
Tomasz2222

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze