slalom na placu kat A

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

slalom na placu kat A

Postprzez gawmich » poniedziałek 02 lipca 2012, 11:51

Witam, kolejny temat, wiem, że już ich kilka mam, ale pytam aby wiedzieć, lepiej wiedzieć niż nie zdać. A więc: skąd i jak zaczynamy slalom na placu między pachołkami? Zaczynamy ze stania przy ostatnim pacholku? Bo gdyby tak bylo to wlasciwie nie ma czasu na wrzucenie 2 biegu, a na jedynce się kijowo jedzie po slalomie bo szarpie. Czy można sobie do slalomu wziąć troszke większy rozbieg, aby byl czas na ruszenie, zapięcie dwójki i dopiero wtedy jazde z obrotami i kierunkami?
gawmich

Re: slalom na placu kat A

Postprzez Mas74 » poniedziałek 02 lipca 2012, 12:40

Slalom jest połączony z ósemką, jest traktowany jako jedno zadanie (tak w większości przypadków jest, no chyba że egzaminator to rozdzieli), zatem zaczynasz od startu z słupka który wyznaczy Ci egzaminator. Robisz ósemkę. zjeżdzasz z niej i masz 5 słupków. Dojeżdzasz do 1 słupka okrążasz go (wszystko bez zatrzymania!!!) robisz slalom.
Ps. trenowałeś to wogóle?
Karta motorowerowa - połowa lat 80-tych. Pierwszy własny pojazd na benzynę 1984r (Komar)
Kategoria B - 04.09.1991
Kategoria A - 12.06.2012
Obrazek
Mas74

Postprzez czepiacz » poniedziałek 02 lipca 2012, 14:59

Nie ma czasu na zmianę biegu? To trzeba najpierw opanować prowadzenie motocykla, a nie brać się za zadania egzaminacyjne.
Trenuj, dasz radę. Powodzenia :)
czepiacz

Postprzez gawmich » poniedziałek 02 lipca 2012, 18:28

Mas74 napisał(a):Slalom jest połączony z ósemką, jest traktowany jako jedno zadanie (tak w większości przypadków jest, no chyba że egzaminator to rozdzieli), zatem zaczynasz od startu z słupka który wyznaczy Ci egzaminator. Robisz ósemkę. zjeżdzasz z niej i masz 5 słupków. Dojeżdzasz do 1 słupka okrążasz go (wszystko bez zatrzymania!!!) robisz slalom.
Ps. trenowałeś to wogóle?

W ogóle nie zrozumiałem o co ci chodzi. Mnie uczył instruktor tak, że kazał robić ósemki (5) i potem kazał robić 2 slalomy. No i osobno robiłem sobie to i osobno to. Nikt mi nie powiedział, że jest inaczej. Sorry, że to powiem, ale kijowo to wytłumaczyłeś. Możesz jeszcze raz od początku?
gawmich

Postprzez Mas74 » poniedziałek 02 lipca 2012, 20:28

Tu masz filmy jak to powinno wyglądać.
http://www.youtube.com/watch?v=5DnVLUSm ... re=related od 12:30
http://www.youtube.com/watch?v=v4DQuejZ ... re=related od 6:00
Mój egzamin wyglądał jednak dokładnie tak samo (i o nim Ci mówiłem) jak na tym filmie:
http://www.youtube.com/watch?v=eqIdre11 ... re=related
Podsumowując: najpierw egzaminator Ci opisze jak ma wyglądać zadanie z ósemką i slalomem, słuchaj co mówi i stosuj się do tego co mówi - być może w różnych częściach Polski nieco inaczej wykonuje się te zadania, nie wiem jak jest u Ciebie - czy ma być z zatrzymaniem czy bez zatrzymania na początku slalomu. Jak się nie będziesz słuchał i on sobie zażyczy bez zatrzymania a Ty się zatrzymasz to policzy Ci to jako błąd i obleje (podparcie). Jak masz wątpliwości to się go zawczasu zapytaj - najpierw objaśni Ci i tak i tak zadania egzaminacyjne bo taka jest procedura.
Daj znać jak Ci poszło.
Karta motorowerowa - połowa lat 80-tych. Pierwszy własny pojazd na benzynę 1984r (Komar)
Kategoria B - 04.09.1991
Kategoria A - 12.06.2012
Obrazek
Mas74

Powrót do Egzamin na prawo jazdy