Wyprzedzanie na skrzyżowaniu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Wyprzedzanie na skrzyżowaniu

Postprzez tomekgil1 » piątek 29 czerwca 2012, 13:58

Witam!
Chciałem dowiedzieć się, czy można wyprzedzać na tym skrzyżowaniu tak jak narysowałem? Ja jadę motocyklem drogą główną, bez wyznaczonych pasów ruchu. Skrzyżowania bez sygnalizacji. http://imageshack.us/f/842/skrzyzowaniev.png/
Szczęśliwy posiadać kat. A i B ;)
tomekgil1

Re: Wyprzedzanie na skrzyżowaniu

Postprzez Cyberix » piątek 29 czerwca 2012, 14:19

Formalnie nie wolno, na egzaminie oblejesz. W życiu, nikt "normalny" nie pojedzie za rowerzystą aby go wyprzedzić za skrzyżowaniem...
Cyberix

Postprzez chap » piątek 29 czerwca 2012, 14:25

Formalnie nie wolno, na egzaminie oblejesz. W życiu, nikt "normalny" nie pojedzie za rowerzystą aby go wyprzedzić za skrzyżowaniem...

Jakis przepis?

Zgodnie z art 24
7. Zabrania się wyprzedzania pojazdu silnikowego jadącego po jezdni:

przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia;
na zakręcie oznaczonym znakami ostrzegawczymi;
na skrzyżowaniu, z wyjątkiem skrzyżowania o ruchu okrężnym lub na którym ruch jest kierowany.

Natomiast o rowerach nic nie znalazlem.
chap

Postprzez tomekgil1 » piątek 29 czerwca 2012, 14:36

No właśnie. Wszędzie znajduję przepisy mówiące o pojazdach silnikowych, natomiast o rowerzystach nic. Na jazdach zdarzało mi się wyprzedzać rowery na takich małych skrzyżowaniach i instruktor nic nie mówił, więc nie wiem jak z tym jest...
tomekgil1

Postprzez Cyberix » piątek 29 czerwca 2012, 15:48

Racja, pomyliło mi się skrzyżowanie z przejściem dla pieszych:

art. 26
3. Kierującemu pojazdem zabrania się:
wyprzedzania pojazdu na przejściu dla pieszych i bezpośrednio przed nim, z wyjątkiem przejścia, na którym ruch jest kierowany;

tutaj nie ma wyjątku dla pojazdów niesilnikowych...
Cyberix

Postprzez tomekgil1 » piątek 29 czerwca 2012, 17:49

To, że w okolicach przejść nie wolno wyprzedzać, to wiem. Ale jak sprawa się ma ze skrzyżowaniami (rysunek)?
tomekgil1

Postprzez chap » piątek 29 czerwca 2012, 20:32

Osobiscie mysle, ze o ile nie przekraczasz podwojnej ciaglej nie ma w tym nic zlego (nie jestem w stanie poprzec tego co napisalem przepisami; nie mam pojecia, czy w ogole jakis na ten temat istnieje)

Cyberix, mysle, ze akurat to, ze na pasach wyprzedzac nie mozna kolega wie ;)
chap

Postprzez Cyberix » piątek 29 czerwca 2012, 22:09

No to w takim razie wszystko zostało już napisane. Jak nie ma przejść dla pieszych to można spokojnie wyprzedzać pojazd niesilnikowy.
Cyberix

Postprzez szerszon » piątek 29 czerwca 2012, 23:33

Cyberix napisał(a): Jak nie ma przejść dla pieszych to można spokojnie wyprzedzać pojazd niesilnikowy.
Bardzo beztroskie podejście. Moim zdaniem... jak sie zmieścisz na swoim pasie ruchu to ok. Ale cóz sie bedzie działo gdy będziesz wyprzedzał na skrzyżowaniu, równorzędnym, a z lewej jakis gostek będzie skręcał w swoje prawo...
szerszon

Postprzez lith » piątek 29 czerwca 2012, 23:43

ustąpić pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony? :> Przecież często na węższych drogach nie trzeba rowerzysty, żeby nie dało się skręcić w drogę z której akurat ktoś wyjeżdża, więc jak dla mnie szukanie problemu nieco na siłę. Takich sytuacji jest masa i po prostu jak ktoś nie ma miejsca żeby wjechać to nie wjeżdża, a czeka- już niezależnie od pierwszeństwa czy czego tam.
lith

Postprzez szerszon » sobota 30 czerwca 2012, 17:05

Trochę jest głupia sytuacja jak juz sie za póżno kapnie...
zazwyczaj na skrzyżowaniach się nie wyprzedza
szerszon

Postprzez Cyberix » sobota 30 czerwca 2012, 19:04

szerszon napisał(a):Bardzo beztroskie podejście. Moim zdaniem... jak sie zmieścisz na swoim pasie ruchu to ok. Ale cóz sie bedzie działo gdy będziesz wyprzedzał na skrzyżowaniu, równorzędnym, a z lewej jakis gostek będzie skręcał w swoje prawo...

Mówimy o ewentualnym wyprzedzaniu rowerzysty... więc nie ma co demonizować. To nie wyprzedzanie pojazdu, gdzie ktoś kogoś zasłoni. Na dodatek autor pytał o możliwość wyprzedzenia motorem rowerzysty :) Więc na pewno się zmieści na swoim pasie.

PS. Poproszę zbulwersowane osoby aby odpowiedziały: dajecie po hamulcach przed skrzyżowaniem jak jedzie rowerzysta i jedziecie grzecznie za nim aby go wyprzedzić za skrzyżowaniem?
Cyberix

Postprzez szerszon » niedziela 01 lipca 2012, 07:10

Zazwyczaj w takich miejscach są również PdP...
Zazwyczaj takiego rowerzystę udaje dostrzec sie wcześniej...nie trzeba sprawdzać skuteczności hamulców...
Zazwyczaj rowerzysta bardzo rzadko sygnalizuje zmiane kierunku jazdy....i skręca przed nosem.
szerszon

Powrót do Sytuacje na drodze