TV cyfrowa - czy potrzebny dekoder?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

TV cyfrowa - czy potrzebny dekoder?

Postprzez Borys68 » czwartek 28 czerwca 2012, 18:53

Zadam pewnie ciemniackie pytania ...

Moi rodzice mają telewizor teleskopowy i kablówkę (Aster). Wszystko co oglądają to mają z kabla, nie mają żadnej specjalnej anteny. "Jakość cyfrowa" ich wali.

Pytają się mnie czy gdy stacje przestaną nadawać analogowo to czy muszą kupic jakiś dekoder lub wymienić telewizor.

Ja od 15-tu lat nie mam telewizora i nie interesuję się tematem.

Co mam swoim staruszkom powiedzieć?

Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Re: TV cyfrowa - czy potrzebny dekoder?

Postprzez BOReK » czwartek 28 czerwca 2012, 18:58

Zmieniać telewizora nie muszą, ale dekoder - to już kwestia ich operatora kablowego. Operator na pewno będzie odbierał ten sygnał no i jakoś swoim odbiorcom musi go dostarczyć, więc należy jego pytać.

PS: Na litość, kineskopowy a nie teleskopowy. :D
BOReK

Postprzez dylek » czwartek 28 czerwca 2012, 21:39

Do sygnału z kablówki nie trzeba dokupować dekodera.
Dekoder tylko dla tych co sygnał brali z powietrza antenką ustawianą na dachu.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Mas74 » czwartek 28 czerwca 2012, 22:54

@Dylek kablówki mogą nadawać dwa sygnały jeden analogowy (nie wymaga tunera); oraz cyfrowy - kablówka daje swój sprzęt i nie jest on tunerem/dekoderem który będzie odbierał naziemną TV.
Docelowo będzie wszędzie cyfrówka - większe możliwości.
U mnie w tej chwili mam dwa sygnały z kablówki. Analog sukcesywnie się degraduje (wyłączają kanały) cyfrowo powiększają ofertę na własnym sprzęcie (tuner/dekoder od nich).
Tak więc do założyciela wątku. Nie inwestować, czekać.
Karta motorowerowa - połowa lat 80-tych. Pierwszy własny pojazd na benzynę 1984r (Komar)
Kategoria B - 04.09.1991
Kategoria A - 12.06.2012
Obrazek
Mas74

Postprzez Borys68 » czwartek 28 czerwca 2012, 23:56

Dziękuję za odpowiedzi.
Czemu napisałem teleskopowy ... nie wiem ... doskonale wiem, że kineskopowy :(

Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez Cyberix » piątek 29 czerwca 2012, 09:46

Mas74 napisał(a): oraz cyfrowy - kablówka daje swój sprzęt i nie jest on tunerem/dekoderem który będzie odbierał naziemną TV.

Skoro są tunery SAT (cyfry,n-ki i polsat chyba też ma) z tunerem MPEG4 naziemnym to dlaczego kablówki nie miałby mieć dekoderów cyfrowych z wbudowanym tunerem MPEG4 naziemnej telewizji?
Cyberix

Postprzez garrik » piątek 29 czerwca 2012, 10:45

Mogą mieć ale nie muszą. Zresztą dekoder nki sam w sobie modułu DVB-T nie ma, podłączasz go pod USB (no chyba, że coś się zmieniło w nowych monsterbox'ach).
garrik

Postprzez BOReK » piątek 29 czerwca 2012, 11:08

Czyli jak pisałem - telewizora zmieniać nie trzeba, a operatora (Astera) trzeba zapytać czy będzie coś zmieniał w związku z novum bo tylko on to wie.
BOReK

Postprzez Mas74 » piątek 29 czerwca 2012, 12:23

Cyberix napisał(a):Skoro są tunery SAT (cyfry,n-ki i polsat chyba też ma) z tunerem MPEG4 naziemnym to dlaczego kablówki nie miałby mieć dekoderów cyfrowych z wbudowanym tunerem MPEG4 naziemnej telewizji?

Bo to ekonomicznie bez sensu.
Hybryda TV naziemnej i TV sat ma sens w jednym odbiorniku. Dwie różne instalacje antenowe w innych zakresach częstotliwosci. zsumowane w jednej skrzynce. Operator platformy cyfrowej mówi, bierz nasz tuner, pisz z nami umowę a my ci damy taki sprzęt że bedziesz miał i naziemną TV a nie będziesz musiał kupować tunera DVB-T. Biznes się kręci.

Kablówka - teoretycznie jeden kabel wchodzący do chaty. A w nim mamy odpowiednie sygnały na odpowiednich czestotliwościach - analogowa TV (zainstalują na stacji czołowej w ich centrali odpowieni osprzęt i będą przekładać sygnał naziemnej cyfrówki na dotychczasowy analog a z czasem go wygaszać by zwolnić częstotliwosci dla innych usług które będą na 100% wprowadzać), cyfrowa TV w ich standarcie i ich kodowaniem (najczęsciej DVB-C + system kodowania), internet, klasyczne radio...
Więc po co dublować i jeszcze zaśmiecać to zatłoczone już pasmo częstotliwości w kablu dodatkowo sygnałami cyfrowej naziemnej DVB-T skoro te same programy w 99% tam będą? Tani (bo podwójny zwiększy na bank koszty - technicznie jest do zrobienia) jeden tuner/dekoder od dostawcy i jest ok.
No chyba że z jakichś wzgledów zależy komuś na czymś na DVB-T, no to wtedy trza postawić też kompletną i dobrą instalację antenową obok kablówki i musi kupić odpowiednie pudełko.
Karta motorowerowa - połowa lat 80-tych. Pierwszy własny pojazd na benzynę 1984r (Komar)
Kategoria B - 04.09.1991
Kategoria A - 12.06.2012
Obrazek
Mas74

Postprzez Szymo » sobota 07 lipca 2012, 10:28

Niech skorzystają z przyjemności oglądania cyfrowego. Ojcu zainstalowałem, ogląda mecze i jest happy.
Szymo

Postprzez beck » piątek 20 lipca 2012, 11:05

BOReK napisał(a):Czyli jak pisałem - telewizora zmieniać nie trzeba, a operatora (Astera) trzeba zapytać czy będzie coś zmieniał w związku z novum bo tylko on to wie.

jak ma kineskopowy to cyfrówka będzie ograniczona. Zapewne nie będzie różnicy a i problem z podłączeniem np. brak hdmi czy innych złącz.

Natomiast jeśli ktoś nie chce kupować dekodera to może brać Nkę w promocji 49zł i wtedy dekoder jest za free.
beck

Postprzez Baranek » czwartek 27 grudnia 2012, 19:15

Pewnie nie uwierzycie, ale zacząłem zgłębiać problem czy potrzebny jest dekoder DVBT jeśli jest kablówka, no i wujek google chyba na 8 czy 9 miejscu wyświetlił mi ten... wątek!
Wielkie gratulacje dla tego forum, które spełnia potrzeby niemal całego społeczeństwa - oczywiście :D
A tak na poważnie: problem taki: telewizor zwykły - analogowy, sygnał z kablówki "przychodzi" zwykłym koncentrykiem. Czy po wyłaczeniu naziemnego sygnału analogowego nadal sygnał z kabłówki będzie dobry bez konieczności kupowania dekodera?
Z tego co pisaliście wcześniej to rozumiem, że nie trzeba koniecznie kupować dekodera DVBT? Przepraszam że tak namolnie dopytuję, ale czy to jest wiedza sprawdzona na 100%?
A na tutejszych forumowiczach nigdy się nie zawiodłem :) :)
Baranek

Postprzez Szymo » czwartek 27 grudnia 2012, 21:12

wujek google mógł sobie trochę z ciebie zażartować, często wyrzuca strony, które wcześniej odwiedzałeś :wink: ale mimo wszystko forum jest po to by pomagać
Szymo

Postprzez garrik » czwartek 27 grudnia 2012, 22:20

Baranek napisał(a):Pewnie nie uwierzycie, ale zacząłem zgłębiać problem czy potrzebny jest dekoder DVBT jeśli jest kablówka, no i wujek google chyba na 8 czy 9 miejscu wyświetlił mi ten... wątek!
Wielkie gratulacje dla tego forum, które spełnia potrzeby niemal całego społeczeństwa - oczywiście :D
A tak na poważnie: problem taki: telewizor zwykły - analogowy, sygnał z kablówki "przychodzi" zwykłym koncentrykiem. Czy po wyłaczeniu naziemnego sygnału analogowego nadal sygnał z kabłówki będzie dobry bez konieczności kupowania dekodera?
Z tego co pisaliście wcześniej to rozumiem, że nie trzeba koniecznie kupować dekodera DVBT? Przepraszam że tak namolnie dopytuję, ale czy to jest wiedza sprawdzona na 100%?
A na tutejszych forumowiczach nigdy się nie zawiodłem :) :)

Nie potrzebujesz dekodera, zakładając oczywiście, że ta "kablówka" nie jest tak naprawdę instalacją zbiorczą podłączoną pod wspólną antenę na dachu budynku. No i nikt nie powiedział, że niedługo operator kabla nie zlikwiduje wersji analogowej, ale o tym z pewnościa dowiesz się z odpowiednim wyprzedzeniem z korespondencji dołączanej do rachunków.
garrik

Postprzez dylek » czwartek 27 grudnia 2012, 22:21

Baranek - zmiana analogu na cyfrowy dotyczy nadawania sygnału naziemnego...
Kablówka będzie odbierała bez zmian.
Może natomiast być tak, że operator kablówki będzie chciał jakiś opłat za sygnał kanałów, który tunerem DVB-T i anteną na dachu odbierałbyś z powietrza za free, gdyż ma on obowiązek jedynie dostarczyć sygnał kanałów tv publicznej za free.
Więc jeśli rodzice mają w kablu pakiet podstawowy (darmowy), to niekoniecznie muszą dostać dodatkowo do tego kabla te wszystkie tv puls, eska tv , TTV, Polsat Sport news itp... natomiast TVP1, 3 INFO, Polonia itp będa mieli tak jak mają...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Następna strona

Powrót do Luźna gadka