Skrzyżowanie kolizyjne POMOCY

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skrzyżowanie kolizyjne POMOCY

Postprzez rider112 » środa 27 czerwca 2012, 14:27

Witam,

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

W tym przypadku gdy zapali się zielone światło, a chcę jechać w lewo to muszę przepuścić tych co będę miał z prawej strony (tam gdzie dałem strzałkę) ?
rider112

Re: Skrzyżowanie kolizyjne POMOCY

Postprzez kg1956 » środa 27 czerwca 2012, 14:47

Tak. Zakładając, że oni też mają zielone.
kg1956

Postprzez rider112 » środa 27 czerwca 2012, 15:09

A nie jest tak, że oni też mają na 100 % zielone ?

Albo w takim gdyby SYGNALIZATOR nie miał strzałki to skręcając w lewo musiałbym ustąpić temu z naprzeciwka?

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
rider112

Postprzez lith » środa 27 czerwca 2012, 15:16

Musiałbyś. I nie jest na 100% pewne, że mają zielone, ale zazwyczaj mają.
lith

Postprzez Cyberix » środa 27 czerwca 2012, 16:43

rider112 napisał(a):W tym przypadku gdy zapali się zielone światło, a chcę jechać w lewo to muszę przepuścić tych co będę miał z prawej strony (tam gdzie dałem strzałkę) ?

Kurcze. Oni nie są z prawej. Oni są z naprzeciwka, to że potem są jakby z prawej strony kiedy zaczynasz kręcić w lewo to nie ma znaczenia...
Cyberix

Postprzez rider112 » środa 27 czerwca 2012, 17:00

No dobra to muszę ich w takim momencie przepuścić?

post edytowany przez moderatora (regulamin, pkt 12)
rider112

Postprzez chap » środa 27 czerwca 2012, 19:34

Musisz.

Kurcze. Oni nie są z prawej. Oni są z naprzeciwka, to że potem są jakby z prawej strony kiedy zaczynasz kręcić w lewo to nie ma znaczenia...

No wedlug mnie ma, jezeli np. jest normalne czterowlotowe skrzyzowanie rownorzedne, ja chce skrecac w lewo, a samochod z naprzeciwka w prawo. Wtedy przeciez decyduje to, ze jakby w momencie krecenia Ty masz go po prawej stronie, a on Ciebie nie ;)
chap

Postprzez Cyberix » środa 27 czerwca 2012, 19:45

chap napisał(a):No wedlug mnie ma, jezeli np. jest normalne czterowlotowe skrzyzowanie rownorzedne, ja chce skrecac w lewo, a samochod z naprzeciwka w prawo. Wtedy przeciez decyduje to, ze jakby w momencie krecenia Ty masz go po prawej stronie, a on Ciebie nie ;)

NIE.

Art. 25. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.

To jest pojazd jadący z kierunku przeciwnego, który jedzie prosto lub skręca w prawo! To pojazd z naprzeciwka a nie z prawej strony!!!
Cyberix

Postprzez rider112 » środa 27 czerwca 2012, 20:56

No OK :D. Ale muszę go przepuścić tak?

post edytowany przez moderatora (regulamin, pkt 12)
rider112

Postprzez chap » środa 27 czerwca 2012, 22:53

To jest pojazd jadący z kierunku przeciwnego, który jedzie prosto lub skręca w prawo! To pojazd z naprzeciwka a nie z prawej strony!!!

Ok, spokojnie - jeden wykrzynik wystarczy ;). Oczywiscie, ze jest to pojazd z naprzeciwka, a nie z prawej strony, jest to chyba dla wszystkich jasne. Poza tym, ze na kursie uczono nas, ze
Art. 25. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.

a w wersji idiot friendly wyglada to tak, ze gdy my mamy zamiar skrecac w lewo, a pojazd z naprzeciwka skreca w prawo lub jedzie na wprost, w momencie skretu naszego pojazdu mielibysmy tego drugiego po prawej stronie, dlatego ustepujemy mu pierwszenstwa.
Oczywiscie nie jest to zadna podstawa prawna czy cos, po prostu co mniej kumatym wpajano cos takiego na kursie i w sumie nie jest to glupie, bo sprowadza sie do tego samego.

Oczywiscie ze musisz go przepuscic.
chap

Postprzez Cyberix » środa 27 czerwca 2012, 23:38

Tylko gdyby był taki sygnalizator:
Obrazek
To skręcasz w lewo bezkolizyjnie i w zasadzie nie patrzysz na inne samochody, tramwaje i pieszych...

A przy takim sygnalizatorze:
Obrazek
Skręcając w lewo musisz ustąpić tramwajom (i to niezależnie czy jadą prosto czy skręcają), samochodom jadącym prosto lub skręcającym w prawo (ci z naprzeciwka) i pieszym przechodzącym na przejściu na drodze poprzecznej...
Cyberix

Postprzez kg1956 » piątek 29 czerwca 2012, 01:23

Jak nie ma przejścia też.
kg1956

Powrót do Sytuacje na drodze