Sygnalizator lewoskrętu po prawej stronie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Sygnalizator lewoskrętu po prawej stronie

Postprzez Baranek » wtorek 26 czerwca 2012, 14:11

Witajcie. W mieście powiatowym Żyrardowie ustawiono - nie tak dawno na kolejnych skrzyżowaniach
Sygnalizatory kierunkowe - (w lewo) S-3c (jeśli źle symbol podałem, to proszę poprawcie).
Jest to zwykła jezdnia dwukierunkowa po jednym pasie w każdym kierunku ruchu.
I uwaga. Sygnalizator ZAWSZE stoi po prawej stronie jezdni i jest "przyklejony" do drugiego sygnalizatora... S1 - czyli "ogólnego" nie wskazującego kierunków.

Chciałem was zapytać - czy to jest zgodne z przepisami? A jeśli nie to kog "męczyć", żeby to zmieniono.

Nie wyobrażacie sobie nawet jakie to jest mylące, gdy człek jedzie i widzi po prawej stronie taką "choinkę".
Baranek

Re: Sygnalizator lewoskrętu po prawej stronie

Postprzez kg1956 » wtorek 26 czerwca 2012, 18:02

Foto plizz.
kg1956

Postprzez Cyberix » wtorek 26 czerwca 2012, 19:07

Domyślam się, że chodzi o takiego potworka:
Obrazek
Cyberix

Postprzez wooly » wtorek 26 czerwca 2012, 22:07

Wszystko w normie
[b][b][b]kúrwa JAK MAM USUNĄĆ KONTO Z tego pier dolone go forum??!!!!!!!@$$@@???????????[/b][/b][/b][/color]
wooly

Postprzez kg1956 » środa 27 czerwca 2012, 08:59

Taki sygnalizator jest faktycznie nieuprawniony jeśli nie ma oddzielnego pasa do lewoskrętu. W Poznaniu zgłaszam do Zarządu Dróg Miejskich. W Żyrardowie nie wiem.
kg1956

Postprzez Baranek » środa 27 czerwca 2012, 10:30

No to może nie doprecyzowałem do końca. Otóż przed skrzyżowaniem jest pas do lewoskrętu. Poza tym to jest właśnie taki potworek jak na zdjęciu - z tym że nad drogą nie ma sygnalizatorów.
Czy jeśli jest ten pas do lewoskrętu to jest ok - w myśl przepisów?
Baranek

Postprzez kg1956 » środa 27 czerwca 2012, 10:43

Jest ok.
kg1956

Postprzez szymon1977 » środa 27 czerwca 2012, 11:03

kg1956 napisał(a):Taki sygnalizator jest faktycznie nieuprawniony jeśli nie ma oddzielnego pasa do lewoskrętu.
Dlaczego? Jeżeli mnie pamięć nie myli sam kiedyś też spotkałem się z taką sygnalizacją, ale nigdy nie przyszło mi do głowy zastanowić się, czy jest to zgodne z "220". Liczę na rzeczową odpowiedź popartą cytatami z "220".
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Baranek » środa 27 czerwca 2012, 11:57

Pytam, bo nie znam szczegółowych przepisów co do usytuowania sygnalizatorów.
Powiem tylko z praktyki, że jest to fatalne ustawienie.
Teraz przypomniałem sobie, że jednak nad drogą (nad pasem) jest jednak sygnalizator. Ale tylko ten S1 (zwykły), a dwa pozostałe do lewoskrętu i s1 po prawej stronie. Tak dokładnie to wygląda.
Więc nad jezdnią widać zielone, a po prawej zielone i np. czerwone do lewoskrętu.

A swoją drogą był czas, gdy stosowano jakikolwiek kierunkowy sygnalizator, to nie stosowano NIGDY w połączeniu z nim s1 (zwykłego) tylko zawsze dawano inne sygnalizatory kierunkowe np. prosto+w prawo itp. I to było czytelne.

Bo przecież (gdyby chcieć się uprzeć), to sygnalizator do lewoskrętu ustawiony razem ze zwykłym s1 - dają sprzeczne sygnały.
S1 - tyczy się przecież wszelkich kierunków (wjazdu na skrzyżowanie - także gdy chcemy skręcić w lewo)
Baranek

Powrót do Sytuacje na drodze