Rondo - zjazd

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Rondo - zjazd

Postprzez sylia » niedziela 24 czerwca 2012, 16:15

hej, mam wątpliwości odnośnie zjazdu z ronda w tej sytuacji:

Obrazek

1. czy żółty samochód jadąc na wprost powinien zjechać na zewnętrzny pas?
2. czy niebieski może jechać tak, jak pokazuje niebieska strzałka?
sylia

Re: Rondo - zjazd

Postprzez Cyberix » niedziela 24 czerwca 2012, 18:40

Teoretycznie niebieski nie może skręcać w lewo...
Praktycznie na takim rondzie zapanowałby chaos...

Obrazek to przerobione pytanie http://portalnaukijazdy.pl/testy/b/questions/learn/3/1233 z domalowanymi liniami na rondzie...
Cyberix

Postprzez sylia » niedziela 24 czerwca 2012, 19:58

ten obrazek znajduje się w Podręczniku kierowcy (wyd. Grupa Image), mnie najbardziej interesuje zjazd z ronda, który ponoć odbywać ma się z pasa zewnętrznego... na obrazku żółty zjeżdża nieprawidłowo, mam rację? nie powinien na wysokości 1. zjazdu zjechać na środkowy lub skrajny prawy? im więcej czytam o rondach, tym więcej niejasności... ;D
sylia

Postprzez kg1956 » niedziela 24 czerwca 2012, 20:17

Było to wałkowane na forum. Moim zdaniem rondo nieprawidłowo oznakowane znakami poziomymi. Jak napisał Cyberix - chaos. Blacharze zacierają ręce. :)
kg1956

Postprzez sylia » niedziela 24 czerwca 2012, 20:42

ale ten obrazek ilustruje wyjaśnienia dot. sytuacji, gdy nie ma wyznaczonych pasów ruchu*... i cyt. "z każdego z tych pasów można przejechać na wprost..." jeżeli dobrze zrozumiałam te strzałki na rysunku, to samochody jadąc na wprost nie zjeżdżają z ronda pasem zewnętrznym, tylko każdy trzyma się swojego, tak? jak powinny pojechać poprawnie, gdy będą jechały na wprost? co do czerwonego, nie mam wątpliwości. a reszta?

*EDYCJA: ooops, coś mi się od tego upału mózg lasuje :help: rozchodziło mnie się o wyznaczone strzałki kierunkowe ;)
Ostatnio zmieniony poniedziałek 25 czerwca 2012, 00:39 przez sylia, łącznie zmieniany 1 raz
sylia

Postprzez RossoneriDevil » niedziela 24 czerwca 2012, 22:53

na obecnym rysunku pojechał bym tak :
Z lewego skęt w lewo i zawracanie.
Z środkowego prosto i w lewo ....jadąc prosto zajmuje lewy bądz środkowy pas
Z prawego w prawo i prosto ...jadac prosto zają bym prawy pas.
RossoneriDevil

Postprzez Cyberix » niedziela 24 czerwca 2012, 23:10

sylia napisał(a):ale ten obrazek ilustruje wyjaśnienia dot. sytuacji, gdy nie ma wyznaczonych pasów ruchu... i cyt. "z każdego z tych pasów można przejechać na wprost..."

Gdzie niby nie ma tych wyznaczonych pasów ruchu?

A co do skrzyżowania, skoro nie ma tabliczki z jakiego pasa można jak pojechać zatem:
z lewego w lewo lub zawracanie,
ze wszystkich prosto,
z prawego w prawo.

Skrzyżowanie teoretycznie dobrze zbudowane bo jadąc na wprost ilość pasów wlotowych równa się ilości pasów wylotowych.

Niemniej, tak oznakowane rondo doprowadza do chaosu na drodze i potem dziwimy się, że ludzie jeżdżą, np. tak: http://www.tvp.pl/krakow/jedz-bezpiecznie/wideo/kompromitujace-zachowania-kierowcow-na-zmoderniowanej-drodze-776/7594082
Cyberix

Postprzez kg1956 » niedziela 24 czerwca 2012, 23:53

Ciekaw jestem czy pasy przed tym rondem mają strzałki kierunkowe.
kg1956

Postprzez sylia » poniedziałek 25 czerwca 2012, 00:27

Cyberix napisał(a):
sylia napisał(a):ale ten obrazek ilustruje wyjaśnienia dot. sytuacji, gdy nie ma wyznaczonych pasów ruchu... i cyt. "z każdego z tych pasów można przejechać na wprost..."

Gdzie niby nie ma tych wyznaczonych pasów ruchu?

W "Podręczniku kierowcy", z którego wzięłam ten obrazek jest fragment dotyczący jazdy po rondzie, w przypadku zajmowania odpowiedniego pasa ruchu, gdy na jezdni nie ma wyznaczonych strzałek kierunkowych. przepisy mówiące o tym, że w takiej sytuacji z każdego pasa można pojechać prosto są jasne i zrozumiałe :) Mi chodzi, tylko i wyłącznie o kwestię zjazdu z ronda. Powiedzmy, że mam fanaberię albo zagapiłam się i jadę prosto z pasa wewnętrznego, czy wyjeżdżając z ronda muszę zjechać na zewnętrzny pas ruchu, tak jak bym to zrobiła na rondzie dwupasmowym? czy tak jak na tym obrazku pokazuje żółta strzałka?

Skrzyżowanie teoretycznie dobrze zbudowane bo jadąc na wprost ilość pasów wlotowych równa się ilości pasów wylotowych.

No właśnie, a co z to zasadą, mówiącą o wyjeździe zewnętrznym pasem?
"Bezwzględnie obowiązkowe jest włączenie odpowiednio wcześnie prawego kierunkowskazu przed opuszczeniem ronda. Oczywiście zjazd z ronda, o ile specyfika i znaki nie pozwalają inaczej, jest możliwy tylko i wyłącznie z pasa zewnętrznego. Niedopuszczalne jest opuszczanie ronda z pasa wewnętrznego lub środkowego." -- http://www.motogazeta.mojeauto.pl/Aktualnosci/Jak_wlasciwie_jezdzic_po_rondzie,a,18035.html
sylia

Postprzez szerszon » poniedziałek 25 czerwca 2012, 06:48

Te wszystkie podręczniki tych wszystkich grup to sie nadają :wow:
szerszon

Postprzez kg1956 » poniedziałek 25 czerwca 2012, 07:49

Na omawianym rondzie i wszystkich tak oznaczonych zjechać wolno (i można) wyłącznie z zewnętrznego pasa.. Jeśli jadąc innym pasem chcemy zjechać z ronda musimy zmienić pas zgodnie z art. 22.4.
kg1956

Postprzez lith » poniedziałek 25 czerwca 2012, 11:53

Można powiedzmy 'zjechać z wewnętrznego' tylko normalnie trzeba ustępować tym jadącym na tych pasach bardziej na zewnątrz... czyli sprowadza się to w sumie do 'zmiany pasa' na zewnętrzny w ostatniej chwili i od razu zjazdu z zewnętrznego- a przynajmniej sporo osób tak to sobie tłumaczy.
lith

Postprzez sylia » poniedziałek 25 czerwca 2012, 15:28

lith napisał(a):Można powiedzmy 'zjechać z wewnętrznego' tylko normalnie trzeba ustępować tym jadącym na tych pasach bardziej na zewnątrz... czyli sprowadza się to w sumie do 'zmiany pasa' na zewnętrzny w ostatniej chwili i od razu zjazdu z zewnętrznego- a przynajmniej sporo osób tak to sobie tłumaczy.

Ehhhh, jak już zdam egzamin na prawko, to chciałabym jeździć zgodnie z przepisami 8)
A z tymi rondami, to jedni mówią tak, drudzy inaczej...i w głowie mętlik :S
No ale... z waszych odpowiedzi wynika, że należy zjeżdżać pasem zewnętrznym i tego się bedę trzymała. dzięki.
sylia

Postprzez kg1956 » poniedziałek 25 czerwca 2012, 16:56

Pamiętać należy, że zasada ta dotyczy tylko tak oznakowanych rond.
kg1956

Postprzez Cyberix » wtorek 26 czerwca 2012, 08:24

U mnie w miasteczku też było tak oznakowane rondo (jak na tym filmie Dworaka). Efekt? Dzień bez stłuczki to dzień stracony (na rondzie spotykają się dwie drogi krajowe). Mądre głowy wymyśliły nową organizację. Wstawiono znaki: z prawego pasa tylko w prawo, z lewego pasa prosto lub w lewo. Z ronda wymazano linię rozdzielającą pasu (ten pierścionek). Efekt? Jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki stłuczek brak, kolizji brak, wymuszeń brak, płynność przejazdu przez rondo wzrosła zdecydowanie (co można ocenić po ogonku samochodów przed wjazdem na rondo).

Organizatorzy ruchu powinni od czasu do czasu myśleć a nie tworzyć karykatury skrzyżowań a potem mędrkować jak to kierujący jeżdżą niezgodnie z obowiązującymi przepisami.
Cyberix

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze