Zatrzymanie pojazdu na swiatłach

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Zatrzymanie pojazdu na swiatłach

Postprzez titiki » sobota 16 czerwca 2012, 21:26

Cześć.
Mam pytanie dotyczące zatrzymania się na światłach lub w korku czy jak widzę np. czerwone światło to mogę wcisnąć pedał sprzęgła i lekko hamować jak się zbliżam już na maksymalna bezpieczną odległość wciskam pedał hamulca na maxa ,gdyż nigdy instruktora o to się nie pytałem i nigdy o tym nic nie mówił,że źle to wykonuje. Zaciekawiło mnie to gdyż znajomy uważa że za to może być błąd pt. "Sposób używania mechanizmów sterowania pojazdem".

pozdrawiam
titiki

Re: Zatrzymanie pojazdu na swiatłach

Postprzez Patryk94 » sobota 16 czerwca 2012, 21:54

Na moim egzaminie się o to przyczepił :D Generalnie pedał sprzęgła powinno się wciskać tak jak przedmówca wyżej napisał gdy zacznie szarpać. Ja osobiście na kursie pedał sprzęgła wciskałem dużo szybciej, ponieważ tak mi było wygodnie. Rada jest jedna. Nie przyznawać się do tego :) Kamery nie obejmują pracy nóg. Gdy po dojechaniu do WORD'u egzaminator zapyta "dlaczego pan/i używał/a pedału sprzęgła przy dojeżdżaniu do skrzyżowań" odpowiadamy krótko "nie wciskałem/am pedału sprzęgła". W momencie gdy powiemy "wciskałem/am, ponieważ..." egzaminator z "przykrością" powie, że egzamin zakończony wynikiem negatywnym z powodu złego używania mechanizmów sterujących pojazd. Dlaczego? Ponieważ się do tego przyznaliśmy. Jeśli się przyznamy, egzaminator ma dowód na nagraniu, zaś gdy się nie przyznamy to egzaminator nie ma tego dowodu i nie ma prawa nas oblać. Jeśli jednak my się nie przyznamy, a egzaminator postawi na swoim i nas obleje, wtedy składamy skargę i na 100% wygrywamy co skutkuje kolejnym egzaminem na koszt ośrodka :)
Obrazek
Patryk94

Postprzez szerszon » sobota 16 czerwca 2012, 23:47

czekać do "szarpania" ??? Jestem pełen podziwu....
Na początku przyda sie coś takiego jak obrotomierz...to takie kóleczko ze wskazówką (nie dotyczy yaris), póżniej na wyczucie-przed zatrzymaniem-ale jak sie wciska mając 50 na liczniku- bo o to najprawdopodobniej chodzi...to co sie dziwić egzaminatorowi.
szerszon

Postprzez lith » niedziela 17 czerwca 2012, 00:25

Poczekajcie z udzielaniem rad może do zdania prawka co? Czekanie do szarpania? To dopiero bezsens. Sprzęgło należy wcisnąć zanim zacznie cokolwiek szarpać, czy męczyć silnik. Spokojnie możesz wcisnąć sprzęgło i dohamować wtedy hamulcem. Lepiej wcisnąć sprzęgło nieco za szybko niż za późno. Oczywiście nie chodzi o wciskanie sprzęgłą tak jak szerszon pisze przy 50 km/h zaraz po puszczeniu gazu. Ale jak rzeczywiście dotaczasz się do świateł to swobodnie sprzęgłem możesz operować.
lith

Postprzez titiki » niedziela 17 czerwca 2012, 10:52

lith napisał(a):Poczekajcie z udzielaniem rad może do zdania prawka co? Czekanie do szarpania? To dopiero bezsens. Sprzęgło należy wcisnąć zanim zacznie cokolwiek szarpać, czy męczyć silnik. Spokojnie możesz wcisnąć sprzęgło i dohamować wtedy hamulcem. Lepiej wcisnąć sprzęgło nieco za szybko niż za późno. Oczywiście nie chodzi o wciskanie sprzęgłą tak jak szerszon pisze przy 50 km/h zaraz po puszczeniu gazu. Ale jak rzeczywiście dotaczasz się do świateł to swobodnie sprzęgłem możesz operować.

Dziękuje za odp.
Do końca nie sprecyzowałem pytania gdyż nigdy nie wciskam sprzęgła przy prędkości 50km/h tylko najpierw hamuje hamulcem zasadniczym(czasem zmieniam bieg na niższy jak jest dosyć wysoki,żeby nie szarpał).
pozdrawiam
titiki

Postprzez Kamasek » niedziela 17 czerwca 2012, 17:00

Ja sprzęgło wciskałem w eLce jak obroty spadały do tysiąca. Niżej już może szarpać(zależy od silnika i ustawień).
5.06.2012r.-prawko zdane za pierwszym podejściem
Obrazek
Kamasek

Postprzez Paula1992 » poniedziałek 18 czerwca 2012, 22:49

Ja najpierw zwalniałam samym hamulcem, redukowałam bieg do 2 i wciskałam sprzęgło, które miałam wciśnięte przez cały zakręt, bo nie mogłam oderwać nogi ;) I egzaminator żaden się nie doczepił do tego.
Paula1992

Postprzez chap » wtorek 19 czerwca 2012, 00:25

ale jak sie wciska mając 50 na liczniku- bo o to najprawdopodobniej chodzi...to co sie dziwić egzaminatorowi.

Wcisniecie sprzegla przy 50 jest czyms szkodliwym, zlym?
chap

Postprzez garrik » wtorek 19 czerwca 2012, 08:55

Odłączasz napęd przy stosunkowo dużej prędkości utrudniając sobie ewentualny manewr omijania przeszkody która nagle ci wyrosła na drodze. No i jest to zachowanie zupełnie sprzeczne z ideą ekojazdy.
garrik

Postprzez Kamasek » wtorek 19 czerwca 2012, 10:21

Nie zapominajmy, że podczas jazdy na sprzęgle/luzie zwiększa się ryzyko wpadnięcia w poślizg(szczególnie w zimie).
5.06.2012r.-prawko zdane za pierwszym podejściem
Obrazek
Kamasek

Postprzez Amos » wtorek 19 czerwca 2012, 12:32

garrik napisał(a):Odłączasz napęd przy stosunkowo dużej prędkości utrudniając sobie ewentualny manewr omijania przeszkody która nagle ci wyrosła na drodze. No i jest to zachowanie zupełnie sprzeczne z ideą ekojazdy.

A to jak zmienić bieg na wyższy bez wciskania sprzęgła? :shock:
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Postprzez garrik » wtorek 19 czerwca 2012, 16:45

A co ma zmiana biegu na wyższy do hamowania przed skrzyżowaniem z wysprzęglonym napędem?

Odpwiadając na wprost na twoje konkretne pytanie - można to robić tak: http://www.youtube.com/watch?v=BhKcOhbIgP8
garrik

Postprzez mesuper » wtorek 19 czerwca 2012, 19:35

Mam jedno pytanie dotyczące Skody Fabia (m.in. WORD Warszawa). Jak się na I biegu puści sprzęgło całkowicie, to silnik gaśnie, sprawdziłem to na dwóch samochodach.
Jeździłem także innymi samochodami (m.in. Matiz, VW) i tam po puszczeniu sprzęgła na I biegu auto jedzie. Czy Skody tak mają czy to może przypadkiem regulacja sprzęgła?
Jak jest w innych samochodach egzaminacyjnych?
mesuper

Postprzez dylek » wtorek 19 czerwca 2012, 20:43

titiki napisał(a): mogę wcisnąć pedał sprzęgła i lekko hamować jak się zbliżam już na maksymalna bezpieczną odległość wciskam pedał hamulca na maxa

O sprzęgle i momencie jego wciskania powiedziano tu już dość.
Ja dodam o hamulcu.
Nie "lekko hamować" a potem "na maxa" - to błąd.
Powinno się tak wytracić prędkość hamulcem na odcinku do miejsca zatrzymania, by tuż przed zatrzymaniem mieć jeszcze luksus na odpuszczenie hamulca tuż przed momentem szarpnięcia pasażerami w przód, tak by ostatnie 1-2m były praktycznie bez hamulca, a zatrzymanie nastąpiło w zasadzie poprzez opory toczenia.
Samochód nie powinien stawać "z przytupem" i z nurem dzioba w dół. ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » wtorek 19 czerwca 2012, 21:48

mesuper napisał(a):Mam jedno pytanie dotyczące Skody Fabia (m.in. WORD Warszawa). Jak się na I biegu puści sprzęgło całkowicie, to silnik gaśnie, sprawdziłem to na dwóch samochodach.
Jak sie strzeli ze sprzegła to i zgaśnie...., aha i samochód nie powinien stać w miejscu, zgasnie nie tylko na jedynce.
szerszon

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy