Zawracanie pytanko.....

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Zawracanie pytanko.....

Postprzez lith » czwartek 14 czerwca 2012, 09:48

Przecież na przełączce możesz w spokoju czekać.
lith

Postprzez Cyberix » czwartek 14 czerwca 2012, 10:07

Może czekać o tyle o i ile nie nadjedzie tramwaj któremu czekający powinien ustąpić miejsca :)
Cyberix

Postprzez lith » czwartek 14 czerwca 2012, 21:01

Przecież spokojnie wejdzie za torami 1 autko (a może i więcej)
lith

Postprzez maryann » piątek 15 czerwca 2012, 08:43

lith napisał(a):Przecież spokojnie wejdzie za torami 1 autko (a może i więcej)
Tak, właśnie o to min w tej pzełączce chodzi- jak wygodniś pojedzie środkiem, to za torami zmieśic się jeden, a jak kulturalnie- to dwóch. Jest różnica w wykorzystaniu infrastruktury?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez Cyberix » piątek 15 czerwca 2012, 09:00

Przeanalizujmy zatem ustawienie się dwóch pojazdów obok siebie:
Obrazek
W takim przypadku nie mamy sytuacji jak z filmów Dworaka, gdzie pojazd biały wjeżdżałby na lewy pas, a pojazd czerwony na prawy. Tutaj oba pojazdy muszą najpierw wjechać na lewy pas, a potem go zmienić. Czerwony nie może wyjeżdżać bo ma przed sobą ciągłą linię, musi czekać na białego, a białemu czerwony skutecznie zasłania widoczność.
Cyberix

Postprzez szymon1977 » piątek 15 czerwca 2012, 09:46

To biały niech nie czeka tylko kontynuuje jazdę lewym pasem i patrząc w lusterko zmieni pas na środkowy kiedy będzie mógł ten manewr wykonać zgodnie z wszystkimi przepisami. A widoku w lusterku czerwony mu nie zasłono, bo musi stać przed linią ciągłą.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez maryann » piątek 15 czerwca 2012, 09:58

Cyberix napisał(a):Czerwony nie może wyjeżdżać bo ma przed sobą ciągłą linię, musi czekać na białego, a białemu czerwony skutecznie zasłania widoczność.
To proste; dlatego że tak musi być napisałem, że jest to błędne rozwiązanie. Może tak trzebabyło tę linie malować, tylko ze zdjęcia nie wynika czemu to ma niby służyć.
maryann

Postprzez Cyberix » piątek 15 czerwca 2012, 10:19

szymon1977 napisał(a):To biały niech nie czeka tylko kontynuuje jazdę lewym pasem

Skoro jest miejsce to po co czerwony pcha się z prawej strony?
A jeśli nie ma miejsca to biały musi stać, bo np. przed nim stoi pojazd i czeka na możliwość zmiany pasa na prawy.
A jeśli za białym jest zielony to na jakiej podstawie zielony miałby ustępować temu czerwonemu z prawej strony?

Tworzenie na tej przełączce rzekomych dwóch pasów sieje tylko ferment bo i tak kompletnie nic nie daje, poza tym, że powoduje zasłanianie widoczności podczas wyjazdy z przełączki i na dodatek tworzy zamek błyskawiczny.
Cyberix

Postprzez maryann » piątek 15 czerwca 2012, 10:46

Tak, więc albo niech przełączka ma jeden pas gdy można z niej wyjechać na jeden pas, albo ma więcej z możliwościa zajęcia po wyjeździe więcej pasów niż jeden.
maryann

Postprzez szymon1977 » piątek 15 czerwca 2012, 23:05

maryann napisał(a):Tak, więc albo niech przełączka ma jeden pas gdy można z niej wyjechać na jeden pas, albo ma więcej z możliwościa zajęcia po wyjeździe więcej pasów niż jeden.
Powiedz to przełączce, albo ustawodawcy. Albo przejedź tak, aby nikt nie wpadł na pomysł przejechać obok Ciebie.
Cyberix napisał(a):Tworzenie na tej przełączce rzekomych dwóch pasów sieje tylko ferment bo i tak kompletnie nic nie daje,
No nic, może poza tym, że kilka samochodów przejedzie w tym samym czasie troszkę dalej i być może stojąc na przełączce a nie gdzieś wcześniej nie utworzą korka. A siać ferment w tej sytuacji nie będą dwa pasy tylko kierowcy, którzy będą się pchać na siłę. Mądrzejsi pojadą na jeden pas. A jeszcze mądrzejsi pojadą na dwa pasy i zastosują na końcu zasadę zamka błyskawicznego. Ale takie zachowania już wykraczają poza przepisy.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez maryann » sobota 16 czerwca 2012, 07:59

szymon1977 napisał(a):
maryann napisał(a):przejedź tak, aby nikt nie wpadł na pomysł przejechać obok Ciebie.
Czasami najpierw musiałbym zostać prorokiem.
maryann

Postprzez RossoneriDevil » środa 20 czerwca 2012, 00:49

Jeszcze jedno pytanko na temat zawracania, tym razem chodzi o rondo gdzie jest jeden pas do zawracania i do skrętu w lewo i jeden pas do skrrętu w lewo.
Moje pytanie brzmi: Jeżeli z pasa do zawracania i do jazdy w lewo zdecyduję się na jazdę w lewo a ktoś się pomyli i z tego drugiego pasa do skrętu wyłącznie w lewo zechcę zawracać i ja wjadę w tą osobę to czy ponoszę jakąś winę za niezachowanie należytej ostrożności?
RossoneriDevil

Postprzez kg1956 » środa 20 czerwca 2012, 09:15

szymon1977 napisał(a):(...) Mądrzejsi pojadą na jeden pas. A jeszcze mądrzejsi pojadą na dwa pasy i zastosują na końcu zasadę zamka błyskawicznego.

To nie będą jeszcze mądrzejsi, tylko kompletnie bezmyślni. W tym przypadku zamek błyskawiczny jest wolniejszym rozwiązaniem niż jazda wszystkich jednym pasem. A korek nie zmniejszy się o połowę, tylko o 2-3 pojazdy. Nie mówiąc o zasłanianiu, wymuszaniu itp.

posty scalone przez moderatora

A ja pisałem o tej jednej szczegółowej sytuacji, czyli zawracaniu w miejscu, gdzie z jednego pasa tworzy się jeden pas. Najszybciej będzie jak wszyscy pojadą grzecznie jednym pasem.
Wpuszczanie (choćby błyskawiczne), trąbienie, miganie awaryjnymi wprowadza dodatkowe zamieszanie i naprawdę nie powoduje większej przepustowości. Co innego z dwóch pasów na jeden. Wtedy korek zmniejsza się mniej więcej o połowę.
kg1956

Postprzez scorpio44 » niedziela 24 czerwca 2012, 13:49

RossoneriDevil ==> jeżeli chodzi o Twoje ostatnie pytanie, to jedynym winnym powinien być tamten drugi kierowca wykonujący manewr, którego ze swojego pasa nie miał prawa wykonać.
scorpio44@o2.pl
scorpio44

Postprzez RossoneriDevil » niedziela 24 czerwca 2012, 20:35

to jedynym winnym powinien być tamten drugi kierowca wykonujący manewr, którego ze swojego pasa nie miał prawa wykonać.

Też tak myślę:)
Ale miałem juz dwa razy taką samą sytację że zawracałem,a obok ktoś równiez chciał zawracać... ostatnio dziewczyna wyjechała z tego pasa do skrętu tylko w lewo i zajeła mój pas który powinien być przeznaczony dla mnie gdybym też chciał skręcić w lewo i szykowała się do zawracania blokując jezdnię innym użytkownikom którzy kaurat mieli zielone i jechali swoim pasem. Tamci sygnałem dzwiękowym wyrażali swoje niezadowolenie, a kobitka nie wiedziała czemu na nią trąbią ....

Chyba zaczne woizić ze sobą oświadczenia sprawcy wypadku ...
RossoneriDevil

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze