Dlaczego nie moglem zapisac sie kolejny egzamin teoretyczny?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Dlaczego nie moglem zapisac sie kolejny egzamin teoretyczny?

Postprzez pataka » czwartek 23 grudnia 2004, 04:33

Witam!
Jako ze prze wlasna glupote odebrano mi 3 lata temu uprawnienia do prowadzenia pojazdow na dwa lata (prawo jazdy kat. B - mialem ponad 10 lat).
Ostatnio dojrzalem do proby zdania egzaminu, poszedlem z zaswiadczeniem wydanym przez wydzial komunikacj (w pazdzierniku 2003) do WORD'u zaplacilem i zapisalem sie na egzamin...
No coz mimo przeczytania Kodeksu, zrobienia kilkadziesiat razy testow dostepnych na stronie i w programach komputerowych - popelnilem 3 bledy! Jak zobaczylem jakie to bylem i jestem na siebie wsciekly, bo dwa z nich poprawilem po ponownym przejrzeniu testow... Oczywiscie na zle...
Zaplacilem za kolejny egzamin i po tym dowiedzialem sie ze nie moga mnie zapisac na drugi egzamin, poniewaz moje dokumenty musza wrocic do wydzialu komunikacji - a ten zadecyduje co dalej...
Czym jest to spowodowane?
Co wydzial komunikacji ma do tego, przeciez "odpokutowalem" za swoja glupote...
Czy wydzial komunikacji moze nie dopuscic mnie do kolejnego egzaminu?

Krzysztof
pataka

Postprzez ella » czwartek 23 grudnia 2004, 13:22

W przepisach jest napisane:

Art. 140. 1. Decyzję o cofnięciu uprawnienia do kierowania pojazdem silnikowym wydaje starosta w razie:

1) stwierdzenia na podstawie orzeczenia lekarskiego istnienia przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdem;

1a) stwierdzenia na podstawie orzeczenia psychologicznego, wydanego po przeprowadzeniu badania psychologicznego w trybie określonym w art. 124 ust. 1 pkt 3 i 4, istnienia przeciwwskazań psychologicznych do kierowania pojazdem;

2) utraty przez kierowcę kwalifikacji, co stwierdza się na podstawie wyniku egzaminu państwowego;
3) przekroczenia, w okresie 1 roku od dnia wydania po raz pierwszy prawa jazdy, liczby 20 punktów za naruszenie przepisów ruchu drogowego; decyzja o cofnięciu uprawnienia wydawana jest na wniosek komendanta wojewódzkiego Policji;

Może to jest spowodowne tym trzeci punktem i bedziesz musiał ukończyć ponownie kurs albo jakiś szkolenie. Ale tego w 100% nie wiem :wink:
Najlepiej będzie jak zadzwonisz do Wydziału Komunikacji i zapytasz
ella
Moderator

Postprzez pataka » czwartek 23 grudnia 2004, 14:57

Napisalem ze mialem prawo jazdy ponad 10 lat, a przez wlasna glupote odebrano mi uprawnienia na dwa lata decyzja sadu, za jazde w stanie po sporzyciu alkoholu!
Bylem na egzaminie i popelnilem 3 bledy z ktorych dwa poprawilem na zle... Ale coz tak widac mialo byc!

Dziwi mnie tylko ze WORD musi przelsac dokumenty w tym skierowanie do wydzialu komunikacji. Wydzial komunikacji ma tydzien na wydanie decyzji - i teraz jaka decyzje moze podjac i na podstawie jakich przepisow? Oraz czemu tak to wyglada?
pataka

Powrót do Egzamin na prawo jazdy