Dozwolone zatrzymanie za znakiem zakazu zatrzymywania

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Dozwolone zatrzymanie za znakiem zakazu zatrzymywania

Postprzez scorpio44 » czwartek 07 czerwca 2012, 13:31

Przestał się na forum pojawiać kolega qwer0, więc chyba nie narażę się na komentarze, że odświeżając wątek po kilku tygodniach rzekomo łamię regulamin. ;)

A temat po pierwsze jest ciekawy, a po drugie wymaga moim zdaniem jakiegoś uporządkowania. Zastanawiałem się nad zależnością między art. 47 ust. 1 i 2 w odniesieniu do samochodu osobowego i sprowadza się to chyba do tego, że jeżeli na jezdni nie obowiązuje zakaz zatrzymywania lub postoju, to można się zatrzymać na chodniku kołami jednego boku lub przedniej osi (oczywiście przy zachowaniu pozostałych warunków), a jeżeli na jezdni obowiązuje zakaz, to trzeba całym pojazdem wjechać na chodnik.

Ale pozostaje jeszcze kwestia, co w ogóle wnosi art. 47 ust. 1 pkt 1, skoro obecność znaku zakazu zabrania zatrzymywania/postoju w obrębie całej drogi, czyli zarówno na jezdni, jak i na chodniku. Czy ustawodawcy chodziło tu o przypadek z zakazem zaopatrzonym w tabliczkę "nie dotyczy chodnika" itp.? Ale to wtedy też i tak samo przez się by się rozumiało, że nie można się zatrzymać częściowo na jezdni, bo wtedy łamie się ten zakaz. :? Ogólnie ten punkt chyba specjalnie nic nie wnosi do tematu.
maryann napisał(a):art.47.1.1) dotyczy najwyraźniej zakazu "zatrzyamnia lub postoju" wyrażonego inaczej niż znakiem.

Tzn. jak? Bo mi nic do głowy nie przychodzi. :)

maryann napisał(a):jeśli np. mamy znak zakaz postoju, to wolno się zatrzymać na jezdni, ale na chodniku już nie, bo mamy art.47.1.1), który nie zezwala nawet na zatrzymanie na chodniku, gdy mamy zakaz postoju na drodze?

To również ciekawe zagadnienie i moim zdaniem literalnie z art. 47.1 wychodzi na to, że Maryann ma rację. Tzn. ściślej mówiąc, że nie można się wtedy zatrzymać na chodniku w sposób wyrażony w ust. 1 (można tylko na mocy ust. 2).
scorpio44@o2.pl
scorpio44

Postprzez kopan » piątek 08 czerwca 2012, 08:25

Art. 47. 1. Dopuszcza się zatrzymanie lub postój na chodniku kołami jednego boku lub przedniej osi pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t, pod warunkiem że:
1.na danym odcinku jezdni nie obowiązuje zakaz zatrzymania lub postoju;

Czyli jak zakaz zatrzymywania lub postoju dotyczy tylko chodnika to mogę zatrzymać się lub urządzić postój z krawężnikiem między kołami - częściowo na chodniku.
To mówi TEŻ ten przepis.
Czyli jest to szczegółowy przepis do znaków zakaz zatrzymywania i zakaz postoju.
kopan

Postprzez kg1956 » wtorek 12 czerwca 2012, 10:26

Brzmi to z jednej strony sensownie, ale z drugiej strony bezsensownie. Czy kto widział tabliczkę do zakazu zatrzymywania lub postoju: "dotyczy tylko chodnika" lub "nie dotyczy jezdni"? Ja nie widziałem.
kg1956

Postprzez scorpio44 » wtorek 12 czerwca 2012, 23:31

Na pewno zdarzyło mi się widzieć.
scorpio44@o2.pl
scorpio44

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze