Rękaw a lusterka

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Rękaw a lusterka

Postprzez daghda » wtorek 29 maja 2012, 09:17

Impulsywny napisał(a):Większej głupoty nie czytałem :lol: Twoim zdaniem patrząc przez tylną szybę nie czuje pojazdu? To właśnie patrząc na boczne lusterka mogę względem punktów odniesienia zrobić "pół obrotu w prawo gdy pojawi mi się słupek" i.t.d. A ja jadę zawsze na wyczucie.

Czuć auto, to jedna rzecz. Druga - uzasadnij, dlaczego jest to "większa głupota". Gdzie napisałem, że nie czuje się pojazdu? Swoje oba auta znam, lusterka pomagają się odnaleźć. W bocznych lusterkach widać bardzo dużo ale jak się ludzi uczy jeździć "drugi słupek w połowie szyby" to nie ma dziwu, że oblewacie...

Wczoraj jeździłem autem zastepczym - pech chciał, że to... dostawczak, bez tylnej szyby. Szybko się do auta przyzwyczaiłem ale brakło mi szyby. No co no...

Z tym się zgodzę. Tyle, że ja nie wyjechałem za linie, nie uderzyłem pachołka. Sam manewr wykonałem dobrze, więc nie było co korygować.

Masz zdawać zgodnie z wytycznymi. Własnie po to. Nie ma co korygować? Pokazałbym Ci, że jest.
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Była Lancia Lybra SW, jest Seat Ibiza II FL 1.9 SDI - Kapitan Snuja :D

Obrazek
daghda

Postprzez Impulsywny » wtorek 29 maja 2012, 09:53

daghda napisał(a):Nie ma co korygować? Pokazałbym Ci, że jest.

Sam instruktor stwierdził, że sam manewr bardzo dobry. No dzięki panowie za wypowiedzi, jak dostane odpowiedź to napisze co i jak :spoko:
Impulsywny

Postprzez daghda » wtorek 29 maja 2012, 10:55

Impulsywny napisał(a):

Sam instruktor stwierdził, że sam manewr bardzo dobry. No dzięki panowie za wypowiedzi, jak dostane odpowiedź to napisze co i jak :spoko:

A instruktor był na egzaminie...? Instruktorka zapoznała Cię z zasadami egzaminowania, w których jak wół stoi, że i lusterka i szyba?
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Obrazek
daghda

Postprzez Impulsywny » wtorek 29 maja 2012, 11:19

daghda napisał(a):
Impulsywny napisał(a):

A instruktor był na egzaminie...? Instruktorka zapoznała Cię z zasadami egzaminowania, w których jak wół stoi, że i lusterka i szyba?

Chodzilo mi o egzaminatora. Powiedzial, ze sam manewr bardzo dobrze wykonany. Wiec nie bylo co korygowac.
Impulsywny

Postprzez daghda » wtorek 29 maja 2012, 13:28

Impulsywny napisał(a):Chodzilo mi o egzaminatora. Powiedzial, ze sam manewr bardzo dobrze wykonany. Wiec nie bylo co korygowac.

Co masz napisane na karcie egzaminacyjnej?

Obrazek
daghda

Postprzez Impulsywny » wtorek 29 maja 2012, 16:57

"niewłaściwa obserwacja (tylko w oparciu o tylną szybę pojazdu) podczas jazdy do tyłu".

Swoją drogą to może mi ktoś podać linka z tymi wszystkimi wytycznymi czego mogę się spodziewać na egzaminie i co jest wymagane? Żeby przy następnej próbie znowu mnie coś nie zaskoczyło...
Impulsywny

Postprzez ulfrig » wtorek 29 maja 2012, 18:04

Impulsywny napisał(a):Swoją drogą to może mi ktoś podać linka z tymi wszystkimi wytycznymi czego mogę się spodziewać na egzaminie i co jest wymagane? Żeby przy następnej próbie znowu mnie coś nie zaskoczyło...

Tutaj jest chyba wszystko: KLIK
ulfrig

Postprzez daghda » wtorek 29 maja 2012, 19:32

Impulsywny napisał(a):Swoją drogą to może mi ktoś podać linka z tymi wszystkimi wytycznymi czego mogę się spodziewać na egzaminie i co jest wymagane? Żeby przy następnej próbie znowu mnie coś nie zaskoczyło...

Jak krowie na rowie wcześniej napisałem to samo to nie uwierzyłeś. To napiszę jeszcze raz:

Ruszanie z miejsca oraz jazda pasem ruchu do przodu i tyłu

4) dla kategorii B, B1, C, C1, D1 - płynna jazda pasem ruchu do przodu i tyłu (w przypadku kategorii B i B1 w trakcie jazdy do tyłu obserwacja toru jazdy pojazdu zgodnie z techniką kierowania przez tylną szybę pojazdu i lusterka),

Już wiesz, dlaczego zostałeś oblany?

Obrazek
daghda

Postprzez Impulsywny » wtorek 29 maja 2012, 20:22

Panowie z całym szacunkiem, ale czy tak dla zabawy czytacie tylko co 2 post? Chyba nie ma sensu żebym odpowiadał :). Odwołanie złożyłem już wczoraj. Dzięki wszystkim za poświęcony czas
Impulsywny

Postprzez daghda » środa 30 maja 2012, 06:30

Impulsywny napisał(a):Panowie z całym szacunkiem, ale czy tak dla zabawy czytacie tylko co 2 post? Chyba nie ma sensu żebym odpowiadał :). Odwołanie złożyłem już wczoraj. Dzięki wszystkim za poświęcony czas

Człowieku, czytam wszystkie posty - za to Ty nie chcesz uwierzyć, jak Ci się coś mówi 8)

Obrazek
daghda

Postprzez Impulsywny » środa 30 maja 2012, 15:55

daghda napisał(a):
Impulsywny napisał(a):Panowie z całym szacunkiem, ale czy tak dla zabawy czytacie tylko co 2 post? Chyba nie ma sensu żebym odpowiadał :). Odwołanie złożyłem już wczoraj. Dzięki wszystkim za poświęcony czas

Człowieku, czytam wszystkie posty - za to Ty nie chcesz uwierzyć, jak Ci się coś mówi 8)

Jesteś instruktorem? Pytanie retoryczne. Ja wiem doskonale za co zostałem oblany, a jednak wole uwierzyć w to co mi mówi moja instruktorka i dyrektor mojej szkoły, która ma oddziały w całej Polsce niż anonimowemu użytkownikowi na forum :). Temat napisałem zaraz po nieudanym egzaminie, chcąc sie dowiedzieć, jaka jest wasza opinia bo nie wiedziałem jeszcze, że tak bardzo moja szkoła zaangażuje się w tą sprawę. Już kilkakrotnie próbuje zamknąć temat jednak nieskutecznie. Temat odświeżę po dostaniu odpowiedzi. Bez odbioru.
Impulsywny

Postprzez mk61 » środa 30 maja 2012, 17:35

Ty nie wierz w to, co mówi Twoja instruktorka. Nie musisz nawet wierzyć daghda. Przyszedłeś z pytaniem i dostałeś odpowiedź. Nie wierzysz, przeczytaj przepisy.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez daghda » środa 30 maja 2012, 21:11

Impulsywny napisał(a):Jesteś instruktorem? Pytanie retoryczne. Ja wiem doskonale za co zostałem oblany, a jednak wole uwierzyć w to co mi mówi moja instruktorka i dyrektor mojej szkoły, która ma oddziały w całej Polsce niż anonimowemu użytkownikowi na forum :). Temat napisałem zaraz po nieudanym egzaminie, chcąc sie dowiedzieć, jaka jest wasza opinia bo nie wiedziałem jeszcze, że tak bardzo moja szkoła zaangażuje się w tą sprawę. Już kilkakrotnie próbuje zamknąć temat jednak nieskutecznie. Temat odświeżę po dostaniu odpowiedzi. Bez odbioru.

Nie musisz w nic wierzyć, rób jak uważasz - jednak uważaj jak robisz. Mnie nauczono jeździć na egzaminie na szybę i lusterka, bo takie są wytyczne zasad egzaminowania.

Nie, nie jestem instruktorem - ale miałem lepszego instruktora od tej Twojej a sama szkoła dostała nawet nagrodę za największą zdawalność. I jak widać, nie brandzlowałem się przez z durnymi pytaniami jak jeździć, bo doskonale wiedziałem co jest na egzaminie i za co mnie 2x oblali. Proste jak świński ogon. I przyjmij do wiadomości, że instruktorka jak i jej dyrektor, mogą się mylić. Zapisz się na dodatkowe jazdy do innej szkoły, to może zmienisz zdanie.

Obrazek
daghda

Postprzez Asilma » czwartek 31 maja 2012, 14:35

daghda,
masz rację to przerażające...Tez kiedyś myslałam " po co łuk?", ale teraz wiem, że on jednak dużo daję - przede wszystkim uczy [powinien] korzystania z lusterek. patrząc tylko przez tylną szybę, nie widzisz wszystkiego! Jak wykonując jakiś manewr - juz nie na łuku a w realu - bedziesz musiał się przeciskać "na styk" np. między ścianą a innym samochodem to patrzenie w lusterka jest niezbedne...

A jaką instruktorką może być osoba, która nie uczy patrzenia w lusterka, tylko przez sama tylna szybę...szkoda nawet pisać.
Asilma

Postprzez daghda » czwartek 31 maja 2012, 21:02

Asilma napisał(a):(...)

Dokładnie - sam na początku pytałem, po co łuk (w Czechach go nie ma - tam nie ma placu). Po pierwszych godzinach wiedziałem już, po co łuk. A jazda w tył np. po wąskiej drodze na osiedlu między zaparkowanymi autami, krawężnikami, słupkami, pieszymi, psami i Bóg wie czym to nie tylko jazda z gapieniem się w tylną szybę.

Obrazek
daghda

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy