Rękaw a lusterka

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Rękaw a lusterka

Postprzez Impulsywny » poniedziałek 28 maja 2012, 13:36

Witam, dziś pochodziłem po raz 2 do egzaminu prawa jazdy. Co do 1 razu bez wątpienia zasłużenie nie zdałem z powodu złej techniki jazdy. Jednak teraz mam poważne wątpliwości co do mojego błędu. Zostałem oblany z powodu... nie patrzenia w lusterka na rękawie. "Niewłaściwa obserwacja(tylko w oparciu o tylną szybę pojazdu) podczas jazdy do tyłu". :wow: Ja już zgłupiałem. Mój instruktor powtarzał mi, że NIE mogę patrzeć w lusterka, a tu takie coś. Na pewno nie jest winą to, że źle pojechałem, bo sam praktykant stwierdził, że sam manewr bardzo dobrze wykonany(Tak, miałem praktykanta jako egzaminatora). Proszę o rozwianie moich wątpliwości. I czy jest sens się odwoływać? I w jaki sposób to zrobić.
Impulsywny

Re: Rękaw a lusterka

Postprzez kajak » poniedziałek 28 maja 2012, 16:17

Według mnie negatywny wynik z egzaminu został przyznany niesłusznie. Na Twoim miejscu myślę, że bym się odwołał od decyzji egzaminatora.
Obrazek
kajak

Postprzez mk61 » poniedziałek 28 maja 2012, 16:53

Warunkiem zaliczenia zadania jest obserwacja poprzez lusterka oraz tylną szybę.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Impulsywny » poniedziałek 28 maja 2012, 17:14

Hm to ciekawe mk61 co mówisz. Mnie moja instruktorka do której dzwoniłem kazała się odwoływać, bo stwierdziła, że nie ma obowiązku patrzenia w lusterka oraz szybę tylną. Oba warianty są dozwolone ale nie jest to obowiązkiem. Więc chyba odwołanie złoże. Jak uważają inni?
Impulsywny

Postprzez daghda » poniedziałek 28 maja 2012, 17:32

Nauczono mnie, że jazda "w rękawie" też kwalifikuje się do patrzenia w lusterka... ponieważ kryteria oceny przez egzaminatorów są takie: jazda pasem ruchu do przodu i tyłu ma być płynna a obserwacja toru jazdy pojazdu powinna być zgodna z techniką kierowania - przez tylną szybę pojazdu i lusterka. Tyle w temacie. Przerażające trochę jest to, że potem niektórzy po zdaniu egzaminu nadal myślą, że nie muszą patrzeć w lusterka...

EDIT:

Jak gugluję, to znajduje mi informację, że rozporządzenie o egzaminowaniu osób ubiegających się o uprawnienia do kierowanie pojazdami mówi:

1. Ruszenie z pozycji początkowej pojazdu .
2. Płynna jazda pasem ruchu do przodu i tyłu (w trakcie jazdy do tyłu obserwacja toru jazdy pojazdu zgodnie z techniką kierowania przez tylną szybę pojazdu i lusterka).
3. Nienajeżdżanie na linie, pachołki i tyczki ograniczające pas (nie dotyczy linii wewnętrznych ograniczających i wyznaczających pole zatrzymania pojazdu).

Impulsywny napisał(a):Mnie moja instruktorka do której dzwoniłem kazała się odwoływać, bo stwierdziła, że nie ma obowiązku patrzenia w lusterka oraz szybę tylną

Zmień instruktorkę. Potem tacy nie patrzą w lusterka i wpychają się, zajeżdżając drogę innym uczestnikom ruchu.

Oba warianty są dozwolone ale nie jest to obowiązkiem. Więc chyba odwołanie złoże. Jak uważają inni?

Good luck.
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Była Lancia Lybra SW, jest Seat Ibiza II FL 1.9 SDI - Kapitan Snuja :D

Obrazek
daghda

Postprzez Impulsywny » poniedziałek 28 maja 2012, 17:50

viewtopic.php?f=2&t=8089
patrząc na ten temat nie wiem co myśleć. Odwołanie złoże. Chyba WORD mnie za to nie zabije :P
Impulsywny

Postprzez mk61 » poniedziałek 28 maja 2012, 18:27

Egzaminator zapewne zadał Ci pytanie, czy znasz zasady egzaminowania. I zapewne odpowiedziałeś twierdząco. Więc w czym problem?
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Impulsywny » poniedziałek 28 maja 2012, 19:13

Słuchaj mk61, swoje zdanie już przedstawiłeś, twoim zdaniem oblał mnie zasłużenie. Problem w tym, że wg. zasad egzaminowania nie jest obowiązkiem patrzenia w lusterko a jedynie możliwością.(tak przynajmniej rozumie to 70% egzaminatorów w Łodzi) Poza tym trochę śmieszne jest to, że ktoś mi mówi czy patrzyłem tu czy tam. Jak mam zeza to co? :mrgreen: :spoko: Odwołanie złożyłem, zobaczymy co z tego będzie.
Impulsywny

Postprzez mk61 » poniedziałek 28 maja 2012, 20:00

Według zasad egzaminowania to właśnie jest obowiązek korzystać z obu sposobów. Może jakieś inne zasady czytasz? To nie jest moje zdanie, tylko wymagania nałożone przez prawo.

Błagam, opisz nam swoją przygodę, kiedy dostaniesz odpowiedź z WORD. :)
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez daghda » poniedziałek 28 maja 2012, 20:12

Impulsywny napisał(a):Słuchaj mk61, swoje zdanie już przedstawiłeś, twoim zdaniem oblał mnie zasłużenie. Problem w tym, że wg. zasad egzaminowania nie jest obowiązkiem patrzenia w lusterko

Ciekawe, czy po odebraniu prawka też będziesz jeździł "tylko przez tylną szybę"... Ustawodawca przewidział, że kandydaci na prawo jazdy będą szukać sposobu, by zdać anie "czuć" pojazd. Dlatego na egzaminie jest zgodnie z techniką kierowania pojazdem - przez tylną szybę i lusterka. Tenże ustawodawca przewidział też, że mając uprawnienia kategorii B, możesz jeździć tzw. dostawczakiem, który tylnej szyby może nie mieć. Lusterka są po to, by ewentualnie korygować tor jazdy. Tego nie nauczyli?
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Była Lancia Lybra SW, jest Seat Ibiza II FL 1.9 SDI - Kapitan Snuja :D

Obrazek
daghda

Postprzez Impulsywny » poniedziałek 28 maja 2012, 21:04

daghda napisał(a):Ciekawe, czy po odebraniu prawka też będziesz jeździł "tylko przez tylną szybę"... Ustawodawca przewidział, że kandydaci na prawo jazdy będą szukać sposobu, by zdać anie "czuć" pojazd.

Większej głupoty nie czytałem :lol: Twoim zdaniem patrząc przez tylną szybę nie czuje pojazdu? To właśnie patrząc na boczne lusterka mogę względem punktów odniesienia zrobić "pół obrotu w prawo gdy pojawi mi się słupek" i.t.d. A ja jadę zawsze na wyczucie.
daghda napisał(a):Lusterka są po to, by ewentualnie korygować tor jazdy. Tego nie nauczyli?

Z tym się zgodzę. Tyle, że ja nie wyjechałem za linie, nie uderzyłem pachołka. Sam manewr wykonałem dobrze, więc nie było co korygować.
mk61 napisał(a):Opisz nam swoją przygodę, kiedy dostaniesz odpowiedź z WORD.

Przede wszystkim to odwołanie składa się do urzędu marszałkowskiego a nie do WORDu. Jaką przygodę?
Impulsywny

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 28 maja 2012, 22:30

Impulsywny napisał(a):Hm to ciekawe mk61 co mówisz. Mnie moja instruktorka do której dzwoniłem kazała się odwoływać, bo stwierdziła, że nie ma obowiązku patrzenia w lusterka oraz szybę tylną. Oba warianty są dozwolone ale nie jest to obowiązkiem. Więc chyba odwołanie złoże. Jak uważają inni?

Jeśli piszesz o kategorii B, to mk61 ma oczywiscie rację, natomiast Twoja instruktorka jest niedouczona, a w konsekwencji Ty również nie masz pojęcia o co w tym biega.

Oto mamy obraz części szkoleniowców (z ciężkim sercem muszę to pisać, pomimo że sam kiedyś szkoliłem)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez garrik » poniedziałek 28 maja 2012, 22:31

Przede wszystkim to odwołanie składa się do urzędu marszałkowskiego a nie do WORDu. Jaką przygodę?

Urząd marszałkowski to druga instancja podczas odwoływania się od wyniku egzaminu. Też jestem ciekaw co ci powie dyr z wordu a potem urzędas z nadzoru.
garrik

Postprzez Impulsywny » poniedziałek 28 maja 2012, 23:17

W najgorszym wypadku odrzuci moje podanie :P Swoją drogą, gdy oddawałem podanie to kierownik?wordu na Smutnej z niedowierzaniem kręcił głową gdy mówiłem za co mnie oblano, powiedział też, żebym się nie bał o żadne "próby odegrania" bo egzaminatorzy nie maja pojęcia o tym, że wszczęto takie postępowanie.
Impulsywny

Postprzez Borys_q » wtorek 29 maja 2012, 09:04

Ja uważam że zostałeś słusznie oblany, a twoja instruktorka jest idiotką. Polecam jednak odwołanie się bo bardzo prawdopodobne że egzaminator nie dopatrzył jakiegoś innego wymogu formalnego i z tego powodu egzamin będzie unieważniony.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy