Dwupasmowa droga jednokierunkowa, którym pasem ?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Dwupasmowa droga jednokierunkowa, którym pasem ?

Postprzez Sz4m4nPL » niedziela 13 maja 2012, 21:17

Art. 5.1 Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani stosować się do poleceń i sygnałów dawanych przez osoby kierujące ruchem lub uprawnione do jego kontroli, sygnałów świetlnych oraz znaków drogowych, nawet wówczas, gdy z przepisów ustawy wynika inny sposób zachowania niż nakazany przez te osoby, sygnały świetlne lub znaki drogowe.

Czyli jeśli "coś" każe ci jechać lewym pasem Art 16.4 cię nie obchodzi. Powiedz mi tylko w jaki sposób linia przerywana między dwoma pasami nakazuje ci jechać lewym pasem skoro to nie jest znak nakazu ?

Zaznacz mi kolorem, który fragment zaprzecza zasadzie trzymania się prawej krawędzi, bo sam fakt podzielenia jezdni na dwa pasy nie jest nakazem jazdy konkretnym pasem dzięki czemu Art. 16.4 traci ważność. I takie pytanie osobiste, czy ty masz prawo jazdy kopan ?
Sz4m4nPL

Postprzez szerszon » niedziela 13 maja 2012, 21:24

kolego kopan
Co pozwala Tobie łamac art 19 ?

posty scalone przez moderatora (chcesz coś dopisać - edytuj poprzedniego posta!)

[...]
Dlaczego nie mozesz jechac lewym pasem, jak najbardziej wyznaczonym bo sie Tobie tak podoba ?
Dlaczego zmuszasz innych do łamania PoRD, nie bedąc sam na drodze, nie uwzgledniając z Art 19 wzmianki np o natezeniu ruchu ?
Kapniesz sie ? :mrgreen:

lith tu był
szerszon

Postprzez Sz4m4nPL » niedziela 13 maja 2012, 21:40

Ja myślę, że można zakończyć już ten temat. Napisałem aby dowiedzieć się konkretów poza tym pytałem zawodowych kierowców i ludzi którzy ogólnie mają spory autorytet w sprawach przepisów ruchu drogowego i wszyscy są zgodni ze sobą. Przekonywanie kopan'a, że jest w błędzie to już nie moja broszka, prawo jazdy będzie robił to mu wytłumaczą.

Kopan odpowiedziałeś mi tylko na część pytania. Ty w ogóle nie masz pojęcia co czytasz. Specjalnie skopiowałem ci 5.1 i powiedz mi teraz na jakiej zasadzie anuluje to 16.4 ?
Samo 5.1 rozumiem i się z nim zgadzam, ale powiedz mi do cholery GDZIE twoim zdaniem na dwupasmowej drodze jest znak nakazujący jazde konkretnym pasem ( bo ten warunek musi być spełniony żeby 16.4 nie obowiązywało, co z resztą pisze w twoim 5.1 )
Sz4m4nPL

Postprzez kopan » niedziela 13 maja 2012, 22:11

A jak już sie tak do wiedzy garniesz to służę pomocą:
Art. 5. 1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani stosować się do p.....znaków drogowych, nawet wówczas, gdy z przepisów ustawy wynika inny sposób zachowania niż nakazany przez te ...... znaki drogowe.

Sposób zachowania przy wyznaczonych pasach ruchu znajdziesz w art 16.4 jest on zdefiniowany tym zdaniem : <<<Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.>>> czyli ma jechać dowolnym pasem ruchu , byle nie dwoma naraz - to chyba jasne.
kopan

Postprzez oskbelfer » niedziela 13 maja 2012, 22:38

kopan, a to nie jest jasne ?

4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni?

Masz problem ze zrozumieniem ?:)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez kopan » niedziela 13 maja 2012, 22:44

Ale oczywiście że jasne.
Tylko nie może być stosowane przy wyznaczonych pasach ruchu.
To dla Ciebie jasne ??
Pojmujesz art 5. ??
kopan

Postprzez maryann » poniedziałek 14 maja 2012, 09:33

Nie wiem- zna ktoś precedens ukarania kogoś amndatem za[bezpodstawną] jazdę lewym pasem? Myslę, że nawet bardzo luźno argumentując powód, dla którego nie jedziemy prawem nie będzie problemu. Co innego, kiedy jednak są powody, by jechać prawym(na czele z "utrudnianiem ruchu") i taki mandat sie należy. Jak więc widać kluczowym nie jest artykuł 16, , tylko 3.
I myślę- jak to kol. kopan zrozumie, to niech sobie dalej uważa jak chce, inaczej wolę go nie spotkać na drodze!
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez Cyberix » poniedziałek 14 maja 2012, 09:49

Cyberix

Postprzez kopan » poniedziałek 14 maja 2012, 10:57

Radził bym dyskutować w oparciu o przepisy a nie przywoływać pseudo autorytety.
Z pierwszego linka cytat:
O tym, że lewy pas służy tylko do wyprzedzania pamiętają nieliczni kierowcy. Kto o tym zapomni w czwartek (24 lutego) na odcinku krajowej jedynki i drogi ekspresowej S1 w Dąbrowie Górniczej, może zarobić do 200 zł mandatu.

Niestety policjant niedouczony bo na jezdni jednokierunkowej o dwu i więcej wyznaczonych pasach ruchu do wyprzedzania służą wszystkie pasy.
Tak jest w przepisach ale Policja ma widocznie inne tajne przepisy. :wow: według których lewy pas służy do wyprzedzania.

Jeszcze raz powtarzam nie istnieje u nas przepis nakazujący jazdy pasem prawym.
Wynika to z przepisów.
kopan

Postprzez maryann » poniedziałek 14 maja 2012, 11:06

O, Cyberix- i w drugim linku dokładnie to, o czym napisałem : "Policja uważnie przygląda się kierowcom, jadącym lewym pasem. Ci, którzy jadą nim bardzo wolno i utrudniają ruch, mogą dostać mandat lub upomnienie."
Zaś materiał filmowy z TV Bielsko pokazuje chyba jako negatywny przykład gościa, który całkiem dobrze poczyna sobie na lewym pasie, ale widząc za sobą inny samochód, powinien jednak zjechać.
maryann

Postprzez Cyberix » poniedziałek 14 maja 2012, 11:39

Z Markiem Kąkolewskim z Komendy Głównej Policji rozmawia Piotr Brzózka

Policjanci zaczynają ścigać kierowców uporczywie blokujących lewy pas. Co to właściwie znaczy?
Artykuł 16 prawa o ruchu drogowym wyraźnie mówi, że poruszamy się możliwie najbliżej prawej strony. Lewym możemy jechać tylko w przypadku wyprzedzania, omijania przeszkód bądź w godzinach szczytu, gdy zakorkowane są wszystkie pasy.

Wielu kierowców jeździ lewą stroną, bo jest bezpieczniej - mniej dziur, kolein...
Dziurę, koleinę, kałużę - jeśli stanowią zagrożenie dla nas, dla zawieszenia i kół naszego samochodu - należy traktować jako przeszkody do ominięcia. I to nas uprawnia do jazdy lewym pasem. Ale tylko na konkretnym, zniszczonym odcinku. Nie znam kilkukilometrowych odcinków, na których byłyby same dziury i nie dało się jechać prawym pasem.

A jeżeli mamy ograniczenie do 70 km/godz. i ktoś jedzie lewym pasem z maksymalną dopuszczalną prędkością, to przecież nie blokuje drogi, bo w myśl przepisów i tak szybciej jechać nie można...
Nie można tak rozumować. Po prostu jazda prawym pasem jest naszym obowiązkiem, tam gdzie się da. Niech nasz kierowca pojedzie do Niemiec i tam spróbuje jechać lewym pasem. Szybko zostanie brutalnie sprowadzony przez policję na ziemię.

A jak ktoś wie, że będzie skręcał w lewo, kiedy może zjechać na lewy pas?
Tego nie da się wyliczyć w metrach. Trzeba się trzymać zdrowego rozsądku. Jeśli ktoś wie, że za 200-300 metrów będzie zjeżdżał - a jest słabszym kierowcą - to może zmienić pas. Ale niedopuszczalna jest sytuacja, gdy kierowca tira ustawia się dwa kilometry wcześniej na lewym pasie, bo zamierza za jakiś czas skręcać.

Seria pytań do @kopan

Kod: Zaznacz cały
Art. 16.
1. Kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawostronny.

Ale kiedy pasy są wyznaczone czy niewyznaczone?

3. Kierujący pojazdem, korzystając z jezdni dwukierunkowej co najmniej o czterech pasach ruchu, jest obowiązany zajmować pas ruchu znajdujący się na prawej połowie jezdni.

Czy to dotyczy sytuacji kiedy pasy są wyznaczone czy nie są wyznaczone?

4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.

Tutaj już znamy twoje zdanie...

6. Kierujący pojazdem znajdującym się na części jezdni, po której jeżdżą pojazdy szynowe, jest obowiązany ustąpić miejsca nadjeżdżającemu pojazdowi szynowemu.

Tutaj też się zastanawiam czy to dotyczy sytuacji kiedy pasy są wyznaczone, czy kiedy nie są wyznaczone...
Cyberix

Postprzez Sz4m4nPL » poniedziałek 14 maja 2012, 11:46

Jeśli nie jest napisane w przepisie, czy dotyczy on drogi z wyznaczonymi pasami, czy nie, to obowiązuje on w obydwu przypadkach.

Bo logicznie rzecz biorąc:

- nie może nie dotyczyć, ani drogi bez podziału, ani drogi z podziałem, bo trzeciej opcji nie ma
- gdyby dotyczył tylko drogi z podziałem na pasy, na pewno byłoby to uwzględnione w artykule i to samo tyczy się drogi bez podziału.
- więc obowiązuje on w obydwu przypadkach, bo ludzie którzy konstruowali artykuły na pewno
nie liczyli na to, że ktoś będzie zgadywał o którą chodzi.

Tak jak w 16.4. W obydwu przypadkach powinno się jechać przy prawej krawędzi z tym że, gdy dotyczy drugiej opcji z podziałem na pasy, musimy dodatkowo uważać aby nie przekraczać linii.

Policja karze za jazdę lewym pasem, w telewizyjnych programach policyjnych wlepiają za to mandaty, przepisy nakazują trzymanie się prawej krawędzi, uczą o tym w szkołach jazdy, większość osób na forum potrafi to z przepisów wyczytać bez problemów, tylko jeden kopan ma z tym problem. Ale on by poszedł do szkoły jazdy i pouczał instruktorów jak powinno się interpretować przepisy. Tacy ludzie są niemożliwi !! A ja myślałem, że założenie tego tematu i poczekanie na odpowiedź, to tylko formalność :D
Sz4m4nPL

Postprzez szerszon » poniedziałek 14 maja 2012, 12:39

A ja jestem ciekaw wyjasnień kolegi kopana i jazdy wyznaczonym lewym pasem na jezdni dwukierunkowej o dwóch pasach ruchu w kazdą strone poza OZ.
[...]lith tu był
Niech sie podpiera Art 5.1 ...
szerszon

Postprzez Sz4m4nPL » poniedziałek 14 maja 2012, 12:45

Ale ten 5.1 mówi tylko, że 16.4 nie obowiązuje gdy znaki każą inaczej niż właśnie 16.4 prawi. Sam fakt podzielenia jezdni na dwa pasy nie powoduje istnienia znaku nakazującego jazdy lewą stroną.

Ps. Cman jest jakimś wirtuozem przepisów ? Pytam bo nie znam tu ludzi.
Sz4m4nPL

Postprzez maryann » poniedziałek 14 maja 2012, 13:10

Wirtuozem? Można tak powiedzieć... coś jak Ci, potrafi wygrać melodię, jaką tylko chce: http://www.youtube.com/watch?v=NCUQ_bKpYos

Art.5 mówi min.: "(...)wówczas, gdy z przepisów ustawy wynika inny sposób zachowania niż nakazany przez te osoby, sygnały(...)". Tu nie wynika 'inny', ani 'nawet inny', więc możemy zapis kodeksu wypełnić.
maryann

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze