Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez Cyberix » sobota 12 maja 2012, 18:50
przez lith » sobota 12 maja 2012, 19:10
przez szymon1977 » sobota 12 maja 2012, 19:19
Mniej tajemniczo poprosimy.Cyberix napisał(a):Co ciekawe, istnieje jeden przypadek kiedy zatrzymanie jest wymagane i niezależne od tego, czy da się przejechać czy się nie da...
przez Cyberix » sobota 12 maja 2012, 19:25
7. W razie przechodzenia przez jezdnię osoby niepełnosprawnej, używającej specjalnego znaku, lub osoby o widocznej ograniczonej sprawności ruchowej, kierujący jest obowiązany zatrzymać pojazd w celu umożliwienia jej przejścia.
przez kopan » sobota 12 maja 2012, 20:18
lith napisał(a):@kopan
Tu jest przecież sytuacja, która formalnie wygląda tak samo. Czyli, czy można przejechać na egzaminie przed pieszym na przejściu jeżeli nie zmusimy go do zatrzymania, przyspieszenia kroku i takie tam... (czyli nie dojdzie do nieustąpienia pierwszeństwa)
viewtopic.php?f=2&t=29587&start=120
2. Sygnały świetlne dla pieszych nadawane przez sygnalizator S-5 oznaczają:
1) sygnał zielony - zezwolenie na wejście na przejście dla pieszych,
przez szerszon » sobota 12 maja 2012, 20:49
przez kopan » sobota 12 maja 2012, 21:31
Art. 26. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do przejścia dla pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pieszemu znajdującemu się na przejściu.
przez szerszon » sobota 12 maja 2012, 21:35
przez szymon1977 » sobota 12 maja 2012, 21:45
Właściwie to tak.kopan napisał(a):Ale znaki regulujące pierwszeństwo tyczą kierujących nie pieszych.
Właściwie to tak.kopan napisał(a):Podobno znaki regulujące pierwszeństwo nie mają zastosowania więc przechodzimy na zasady ogólne.
W związku z czym? Z zielonym, które pozwoliło Ci na wjazd za sygnalizator? Nic.kopan napisał(a):Ja mam zielone i skręcam w prawo a tam piesi i co w związku z tym??
Na podst. Art.13.1., Art.26.1 oraz Art.26.2.kopan napisał(a):Na jakiej zasadzie mam ustąpić pieszym ??
A co ma piernik do wiatraka? A właściwie to co ma zielone światło zezwalające na wjazd za sygnalizator do pierwszeństwa przejazdu/przejścia w stosunku do pieszego znajdującego się za zakrętem?kopan napisał(a):I mamy problem bo ni słowa na temat pierwszeństwa przy sygnalizacji świetlnej.
Na przykład zatrzymać pojazd celem przepuszczenia pieszych.kopan napisał(a):A tak po za tym ustąpieniem pierwszeństwa masz coś do powiedzenia ??
Może się wypowiesz w jaki to sposób wykonać
Za światło przejechałem już jakiś czas temu, więc szczerze nie potrafię Ci odpowiedzieć czy zgasło, czy świeci się dalej.kopan napisał(a):Co światło ci zgasło...
Tak.kopan napisał(a):...czy działy ci kazały ??
Buk -> Bógkopan napisał(a):I światła i znaki i Buk wie co ......
przez Cyberix » sobota 12 maja 2012, 22:08
przez kopan » niedziela 13 maja 2012, 09:45
przez szymon1977 » niedziela 13 maja 2012, 10:01
No bo ma. I co? Jaki masz problem, żaby zastosować się do Art.13.1. a także do Art.26.1, Art.26.2. na skrzyżowaniu z sygnalizacją świetlną?kopan napisał(a):podkreślił że zgodnie z art. 13. pieszy znajdujący się na przejściu ma pierwszeństwo przed pojazdem
Nie, pojazd nie jedzie po pieszym. Kierujący pojazdem pomimo, że gdy wjeżdżał na skrzyżowanie miał zielone światło stosuje się do Art.13.1., Art.26.1., Art.26.2. i ustępuje pierwszeństwa pieszemu.kopan napisał(a):...ma przejść pierwszy a pojazd po pieszym jedzie.
przez Mas74 » niedziela 13 maja 2012, 11:05
Cyberix napisał(a):7. W razie przechodzenia przez jezdnię osoby niepełnosprawnej, używającej specjalnego znaku, lub osoby o widocznej ograniczonej sprawności ruchowej, kierujący jest obowiązany zatrzymać pojazd w celu umożliwienia jej przejścia.
Tylko kiedy przechodzi osoba niepełnosprawna (i niekoniecznie na przejściu) należy się zatrzymać.
przez kopan » niedziela 13 maja 2012, 11:43
szymon1977 napisał(a):No bo ma. I co? Jaki masz problem, żaby zastosować się do Art.13.1. a także do Art.26.1, Art.26.2. na skrzyżowaniu z sygnalizacją świetlną?kopan napisał(a):podkreślił że zgodnie z art. 13. pieszy znajdujący się na przejściu ma pierwszeństwo przed pojazdemNie, pojazd nie jedzie po pieszym. Kierujący pojazdem pomimo, że gdy wjeżdżał na skrzyżowanie miał zielone światło stosuje się do Art.13.1., Art.26.1., Art.26.2. i ustępuje pierwszeństwa pieszemu.kopan napisał(a):...ma przejść pierwszy a pojazd po pieszym jedzie.
Kopan: napisz wprost, który to przepis nakazuje Ci rozjechać pieszych?
przez Cyberix » niedziela 13 maja 2012, 11:59
Mas74 napisał(a):Wiem czepiam się - denerwują mnie dwuznaczności prawne.