Włączenie się do ruchu z drogi ze znakiem B-1.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Włączenie się do ruchu z drogi ze znakiem B-1.

Postprzez anonymous13 » sobota 05 maja 2012, 00:07

Witam. Chciałbym się zapytać czy pojazd wyjeżdżający z drogi X - ze strony gdzie stoi znak B-20, faktycznie stoi B-1 (z drugiej strony ulicy także stoi taki znak, co jest chyba oczywiste) jest włączającym się do ruchu czy też nie?

Pod znakiem B-1 jest informacja, że zakaz nie dotyczy pojazdów dojeżdżających do posesji.

post edytowany przez moderatora (usunięty drugi identyczny rysunek)
Załączniki
pic.jpg
pic.jpg (15.39 KiB) Przeglądane 3082 razy
anonymous13

Re: Włączenie się do ruchu z drogi ze znakiem B-1.

Postprzez maryann » sobota 05 maja 2012, 08:54

Nic nie wskazuje na włączanie się do ruchu. Jest to normalne skrzyżowanie, a z rysunku wynika nawet, że wyjeżdżający z drogi X ma pierwszeństwo(pomijając, że oznakowanie jest nielogiczne, delikatnie mówiąc) nad pozostałymi.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez anonymous13 » sobota 05 maja 2012, 09:43

maryann napisał(a):Nic nie wskazuje na włączanie się do ruchu. Jest to normalne skrzyżowanie, a z rysunku wynika nawet, że wyjeżdżający z drogi X ma pierwszeństwo(pomijając, że oznakowanie jest nielogiczne, delikatnie mówiąc) nad pozostałymi.

Właśnie o tym braku logiki mówię. Kierowca wyjeżdżający z drogi oznaczonej znakiem B-1 ma pierwszeństwo. ;-)
Komiczna sytuacja.
anonymous13

Postprzez lejce » sobota 05 maja 2012, 11:42

Czy ja dobrze zrozumiałem.. znak B-20 jest na tym skrzyżowaniu czy go nie ma?
lejce

Postprzez Cyberix » sobota 05 maja 2012, 19:14

anonymous13 napisał(a):Pod znakiem B-1 jest informacja, że zakaz nie dotyczy pojazdów dojeżdżających do posesji.

Pytanie dokąd prowadzi ta droga? Bo jak do obiektu przydrożnego (np. posesji) to wyjazd z tej drogi będzie włączaniem się do ruchu....... Być może jest tam jakiś dodatkowy znak?
Cyberix

Postprzez anonymous13 » sobota 05 maja 2012, 19:40

Cyberix napisał(a):Pytanie dokąd prowadzi ta droga? Bo jak do obiektu przydrożnego (np. posesji) to wyjazd z tej drogi będzie włączaniem się do ruchu....... Być może jest tam jakiś dodatkowy znak?

To była normalna ulica, a teraz remontują ją. Także ciężko jest mi powiedzieć. Jest znak B-1 informujący o zakazie ruchu w obu kierunkach i znak informacyjny mówiący o tym, że zakaz nie dotyczy pojazdów dojeżdżających do posesji - czyli na przykład budynków mieszkalnych etc.

lejce napisał(a):Czy ja dobrze zrozumiałem.. znak B-20 jest na tym skrzyżowaniu czy go nie ma?

Nie. W miejscu znaku B-20 jest znak B-1. Informowałem o tym. ;-) Nie było w rysowniku znaku B-1.
anonymous13

Postprzez BOLEKlodz » niedziela 06 maja 2012, 14:33

Na górnej drodze (z pierwszeństwem) po obu stronach stoi zakaz ruchu, nie dotyczący wjazdów docelowych itp, a na dole stoi tylko ustąp pierwszeństwa. Dobrze zrozumiałem?
Jeśli tak, to pomimo ograniczenia ruchu, nadal jest to droga z pierwszeństwem.
BOLEKlodz

Postprzez Cyberix » niedziela 06 maja 2012, 22:55

Zdziwiłbyś się jakiego małpiego rozumu dostają ludzie kiedy widzą nowe znaki związane np. z przebudową drogi. Np. u mnie w mieście jest główna droga z pierwszeństwem. Z uwagi na przebudowę drogi na pewnym skrzyżowaniu kończy się ona nakazem skrętu w lewo. I nagle znajdują się barany, którzy zamiast normalnie skręcać w lewo zatrzymują się i przepuszczają pojazdy wyjeżdżające z prawej strony z ulicy podporządkowanej zaopatrzonej znakiem STOP.
Najgorsze jest to, że potem to niewłaściwe zachowanie podchwytują inni kierujący i zaczynają robić tak samo :( Nadmieniam, iż z uwagi na remont ruch na tym skrzyżowaniu jest wręcz zerowy, nie ma korków, więc wypuszczanie pojazdów z prawej strony bynajmniej nie jest związane z uprzejmością aby rozkorkować drogę.
Cyberix

Powrót do Sytuacje na drodze