Tak na marginesie to jeszcze skrzyżowane Wapienna / Kamienna -- tam też widzę problemy w szkoleniu i egzaminowaniu

Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez oskbelfer » poniedziałek 23 kwietnia 2012, 08:56
przez Wikuss » poniedziałek 23 kwietnia 2012, 09:56
przez szymon1977 » poniedziałek 23 kwietnia 2012, 16:20
Wikuss napisał(a):Dojeżdżamy do skrzyżowania będąc na podporządkowanej i obowiązuje nas zachowanie szczególnej ostrożności oraz ustąpienia pierwszeństwa POJAZDOM PORUSZAJĄCYM SIĘ PO DRODZE Z PIERWSZEŃSTWEM. Tautologicznie: wszystkim, a nie tylko tym, którzy jadą prawym pasem. Droga z pierwszeństwem to wszystkie znajdujące się na niej pasy.
Wikuss napisał(a):a co do 22.4 - nie ma tutaj zastosowania.
Powiedział Ci wszystko, co na ten temat jest w PORD zapisane.Wikuss napisał(a):Tyle mi powiedział
To żadna interpretacja, tylko próba przetłumaczenia z języka "prawnego" na "ludzki" zapisów z prawa.Wikuss napisał(a):po prostu kolejna interpretacja
przez Wikuss » wtorek 24 kwietnia 2012, 07:57
Skoda także, że Ci nie powiedział, że przede wszystkim to wyjeżdżając z podporządkowanej masz obowiązek ustąpić pierwszeństwa wszystkim zbliżającym się do skrzyżowania drogą z pierwszeństwem bo mają oni prawo zmienić pas ruchu nawet na skrzyżowaniu i właśnie ta możliwość tworzy możliwość zmuszenia ich do znacznej zmiany prędkości, itd. itp., a co za tym idzie Twój obowiązek. I niezależnie od tego czy pas ruchu zamierzają zmienić na skrzyżowaniu to uzyskują pierwszeństwo właśnie na podstawie istnienia takiej możliwości, zanim do zmiany pasa ruchu dojdzie lub nie.
Wyjeżdżając z podporządkowanej masz stać dotąd, aż nie będzie możliwości, że Twój wyjazd mógłby zmusić któregokolwiek ze zbliżających się do skrzyżowania drogą z pierwszeństwem do znacznej zmiany prędkości, itd., itp. i z tego obowiązku nie zwalnia ani niewłączony kierunkowskaz, ani fakt zbliżania się do skrzyżowania lewym pasem.
Co więcej. Jeżeli dojdzie do kolizji całkiem możliwe, że Sąd uzna za winnego właśnie jadącego drogą z pierwszeństwem ale nie ze względu na nagłą zmianę pierwszeństwa spowodowaną Twoim wjazdem na skrzyżowanie - bo czegoś takiego nie ma, tylko z powodu świadomego podjęcia działania (skręcenie kierownicą i skierowanie pojazdu w inny pojazd) będącego przyczyną kolizji pomimo posiadanego pierwszeństwa przejazdu.
przez oskbelfer » wtorek 24 kwietnia 2012, 08:39
Wikuss napisał(a):Niestety też jestem świadomy takiej ewentualności. Rozwaga rozwagą, ale pierwotne przepisy jednak przepisami.
przez Wikuss » wtorek 24 kwietnia 2012, 09:05
przez oskbelfer » wtorek 24 kwietnia 2012, 10:36
przez kopan » wtorek 24 kwietnia 2012, 12:23
przez szymon1977 » środa 25 kwietnia 2012, 00:39
przez Wikuss » środa 25 kwietnia 2012, 08:51
oskbelfer napisał(a):Człowieku, już tutaj ktoś pisał na forum -- gdyby czekać, aż na trzy-pasmówce będą wszytskie trzy pasy wolne, aby spod a7 pojechać w prawo bo własnie jedzie jakiś "koziołek" lewym skrajnym i w związku z tym on ma pierwszeństwo --- to czekałoby się do u.... śmierci
Co Ty chcesz udowodnić ? Ze egzaminatorzy we Wrocławiu z instruktorami z Psiego Pola tak sobie wymyślili ?:)
Pisałem Ci że też umyślili sobie "dziwne jazdy" na skrzyżowaniu Wapienna / Kamienna
"Przyjedziesz do Szczecina" na egzamin i jak mi tak będziesz zmieniał pas jak tutaj "proponujesz" to "uwalę Cię" za mozliwść stworzenia zagrożenia dla BRD
Pojedziesz na egzamin do Krosna i też będziesz za to "uwalony". I co wtedy zrobisz -- napiszesz odwołanie że nie stworzyłeś mozliwości zagrożenia BRD --- na każdej kamerce będzie widać bezsensowny tor Twojej jazdy
I cóż z tego że masz pierwszeńtwo - kiedy zabijesz się motorem przy zmianie pasa ruchu na skrzyżowaniu ?
przez kopan » środa 25 kwietnia 2012, 10:20
szymon1977 napisał(a):Tak, ja mam. W naszej sytuacji Art.22.4. nie określa pierwszeństwa przejazdu więc nie byłby to przykład obrazujący ustąpienie pierwszeństwa na podst. Art.22.4.
przez szymon1977 » czwartek 26 kwietnia 2012, 02:59
Tak, ale z pominięciem określenia pierwszeństwa przejazdu, bo to pierwszeństwo przejazdu mamy określone przez znaki A-7/D-1.kopan napisał(a):Art 22.4 ma zastosowanie bo to taka sytuacja jak w nim opisana...
Do właściwego wniosku by doszli.kopan napisał(a):...doszli by do wniosku że mogą na skrzyżowaniu pasy zmieniać...
Wjeżdżającemu owszem mają obowiązek ustąpić pierwszeństwa i nic ich z tego obowiązku nie zwalnia. Ale nie zbliżającemu się do skrzyżowania drogą podporządkowaną, bo to on ma obowiązek ustąpić im pierwszeństwa.kopan napisał(a):...tylko tym wjeżdżającym z prawej muszą ustąpić.
Mam nadzieję, że nie zmieniasz pasa ruchu nie tylko na i bezpośrednio przed skrzyżowaniem, ale w każdej innej sytuacji, w której nie potrafisz tego wyraźnie i zawczasu zasygnalizować.kopan napisał(a):...ze względu na niemożność zawczasu, wyraźnego sygnalizowania zamiaru wykonania tego manewru.
przez szymon1977 » piątek 27 kwietnia 2012, 00:53
Wyobraźmy więc sobie taką oto prezentację (każdy, któremu wyobrażenie o treści przepisów zabrania poruszania się lewym pasem, lub zmiany pasa na skrzyżowaniu może sobie odpuścić wyobrażanie sobie sytuacji, która choć może zgodnie z prawem zaistnieć jest poza zasięgiem ich wyobraźni):kopan napisał(a):Gdyby taką prezentację pokazywano kursantom to doszli by do wniosku że mogą na skrzyżowaniu pasy zmieniać, tylko tym wjeżdżającym z prawej muszą ustąpić.
Na podst. pierwszeństwa przejazdu wynikającego z Art.22.4.szymon1977 napisał(a):Wjeżdżającemu owszem mają obowiązek ustąpić pierwszeństwa i nic ich z tego obowiązku nie zwalnia.
Na podst. pierwszeństwa przejazdu wynikającego ze znaków A-7/D-1.szymon1977 napisał(a):...owszem mają obowiązek ustąpić pierwszeństwa... Ale nie zbliżającemu się do skrzyżowania drogą podporządkowaną, bo to on ma obowiązek ustąpić im pierwszeństwa.
Cieszy mnie bardzo, że Ciebie cieszy, że rozumiem przepisy. A Ty jak? Rozumiesz?kg1956 napisał(a):Nareszcie Szymonie zrozumiałeś!
przez kg1956 » piątek 27 kwietnia 2012, 07:04
przez Wikuss » piątek 27 kwietnia 2012, 07:21