Kto ma pierwszeństwo ?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Kto ma pierwszeństwo ?

Postprzez lith » niedziela 15 kwietnia 2012, 12:31

Tylko, że a-7 sugeruje, ze ma się pierwszeństwo nad jadącym z naprzeciwka i skręcającym w lewo... ja sam nie wiem jak to wtedy rozumieć. Jak jest sam wyjazd ze strefy to nie ma problemu, jak samo a7 to nie ma problemu... jak sa oba to w takiej sytuacji nie wiem jak się zachować. Bo poco komuś dostawiać a-7 do włączania się do ruchu?
lith

Postprzez kopan » niedziela 15 kwietnia 2012, 14:05

Zgodnie z DU 220 znak A-7 może być stosowany w innych miejscach gdzie obowiązek ustąpienia pierwszeństwa wynika z ustawy (wyjazd z obiektów)
Ponieważ tutaj obowiązek ustąpienia pierwszeństwa wynika ze znaków D-40/D-41, więc absolutnie nie powinno być A-7.
W naszym przypadku mamy dwa znaki mówiące o pierwszeństwie co jest niedopuszczalne.
Ewidentny błąd w oznakowaniu.
kopan

Postprzez Joter » niedziela 15 kwietnia 2012, 14:28

~~kopan napisał:
.....Ponieważ tutaj obowiązek ustąpienia pierwszeństwa wynika ze znaków D-40/D-41, więc absolutnie nie powinno być A-7.

Ustąpienie pierwszeństwa innym użytkownikom drogi nie wynika jak pisze ~kopan z definicji znaku, tylko z przepisu ogólnego.
Znak A-7 określa pierwszeństwo z definicji. Najpierw znaki, potem przepis ogólny.
Czy w przedstawionej sytuacji, kierowca wjeżdżający z drogi podporządkowanej i skręcający w lewo ma obowiązek wiedzieć z jakiej drogi wyjeżdża skręcający z przeciwka w prawo i na podstawie czego miałby się dowiedzieć? Ma pójść na drugą stronę skrzyżowania i sobie popatrzeć?
Niektórzy ludzie mają jakąś obseszyn na punkcie art.17 i uważają, że jest nadrzędny w stosunku do art.25, a nawet ważniejszy od znaku drogowego A-7.
Joter

Postprzez oskbelfer » niedziela 15 kwietnia 2012, 18:25

joter nie wiem czy to jest obsesja, dokładnie nie zagłebiałem się w to co napisał Kopan, ale raczej kopan ma racje :)

Otóż art 17 wiemy co mówi, masz ustapić pierwszeństwa kiedy np zjeżdżasz z chodnika albo ze strefy, a więc
art 25. a raczej kierowca którego dotyczy art 25 ma pierwszeństwo :)

więc nie jest to obsesja tylko kolokwialnie można powiedzieć że art 25 jest ważniejszy od art 17 :)

joter jak chcesz z tym polemizować to szykuj solidne argumenty :)

Teraz wiemy że znaki są ważniejsze od przepisów --- skoro znaki to znak d42 i A7 są tak samo ważne, ale przy d42 nie ma zapisu o tym że należy komuś ustąpić (ten zapis pojawia się dopiero w prd) czyli oznaczałoby to że A7 ze swoimi zapisami jest ważniejszy od D42 --- to zaś oznacza że A7 jest postawiony dla debili którzy nie wiedzą jak należy zachować się przy wyjeździe ze strefy zamieszkania.

Z grubsza to A7 nie przeszkadza w niczym, ale i stawianie go i to na jednym słupku z d42 uważam za bezsens :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez kopan » niedziela 15 kwietnia 2012, 19:36

Joter napisał(a):~~kopan napisał:
.....Ponieważ tutaj obowiązek ustąpienia pierwszeństwa wynika ze znaków D-40/D-41, więc absolutnie nie powinno być A-7.

Ustąpienie pierwszeństwa innym użytkownikom drogi nie wynika jak pisze ~kopan z definicji znaku, tylko z przepisu ogólnego.

A gdzie ja piszę że wynika z definicji znaku ??? gdzie ?? czytaj, cytuj a nie dodawaj swojego widzimisię.
No to wykop te znaki D-40/D-41 i stosuj przepis ogólny.
Życzę powodzenia w wykopywaniu znaków i stosowaniu przepisów ogólnych.
kopan

Postprzez Joter » niedziela 15 kwietnia 2012, 21:30

OK. ~kopan, poprawiam.
[b]~~kopan napisał:
Ustąpienie pierwszeństwa innym użytkownikom drogi nie wynika, jak pisze ~kopan, ze znaku D-41, bo w opisie znaku nie ma nic o pierwszeństwie. Ustąpienie pierwszeństwa wynika z przepisu art.17
A-7 określa pierwszeństwo z definicji. Najpierw znaki, potem przepis ogólny.
Bez zmian pozostaje pytanie, w jaki sposób skręcający w lewo ma się dowiedzieć, że ma pierwszeństwo przed skręcającym z przeciwka w prawo, gdyż tamten wyjeżdża ze strefy zmieszkania? Jaki znak na drodze po której porusza się lewoskręcający informuje go o tym, i tym samym zwalnia go ze stosowania art.25?
Joter

Postprzez kopan » niedziela 15 kwietnia 2012, 21:46

Powolutku Panie Ziutku.
Ustąpienie pierwszeństwa innym użytkownikom drogi nie wynika, jak pisze ~kopan, ze znaku D-41, bo w opisie znaku nie ma nic o pierwszeństwie. Ustąpienie pierwszeństwa wynika z przepisu art.17

Mówiłem wykop znak.
To czemu nie wykopał tak nieistotnego badziewia z którego nic nie wynika.
Niech się stosuje bez nieistotnego znaku do art 17. pasi ??

A-7 określa pierwszeństwo z definicji

Ale ciekawe gdzie jakaś definicja znaku z tym pierwszeństwem.
Szukaj życze powodzenia.
Bez zmian pozostaje pytanie, w jaki sposób skręcający w lewo ma się dowiedzieć, że ma pierwszeństwo przed skręcającym z przeciwka w prawo, gdyż tamten wyjeżdża ze strefy zmieszkania? Jaki znak na drodze po której porusza się lewoskręcający informuje go o tym, i tym samym zwalnia go ze stosowania art.25?

Jak to jaki znak ?? D-40 prosto nosa za skrzyżowaniem.
kopan

Postprzez Joter » poniedziałek 16 kwietnia 2012, 10:32

Cyt. Mówiłem wykop znak….z którego nic nie wynika
.
Nie napisałem, że nic nie wynika, tylko, że w opisie nie ma nic o pierwszeństwie.
Cyt. Ale ciekawe gdzie jakaś definicja znaku z tym pierwszeństwem.

A-7 Ustąp pierwszeństwa. Ostrzega o skrzyżowaniu z drogą z pierwszeństwem- czyli widząc ten znak wiemy, bez dodatkowych zapisów w PORD, który z użytkowników posiada pierwszeństwo.
Zapytałem: jaki znak na drodze po której porusza się lewoskręcający informuje go o tym, i tym samym zwalnia go ze stosowania art.25?
Odp.
Jak to jaki znak ?? D-40 prosto nosa za skrzyżowaniem.

Czyli, co - znak informacyjny D-40 oznaczający wjazd do strefy zamieszkania - ustawiony gdzieś tam za skrzyżowaniem i do tego na drodze po której nie jadę, rozstrzyga o pierwszeństwie na skrzyżowaniu oznakowanym D-1/A-7/B20 i anuluje zasady art.25?
W tym miejscu spuszczam zasłonę miłosierdzia.
Na twoją manierę zwracania się do rozmówcy w trzeciej osobie: czemu nie wykopał… niech się stosuje, czy też jakieś Powolutku Panie Ziutku…… też spuszczam.
Joter

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 16 kwietnia 2012, 15:06

Joter napisał(a):Czyli, co - znak informacyjny D-40 oznaczający wjazd do strefy zamieszkania - ustawiony gdzieś tam za skrzyżowaniem i do tego na drodze po której nie jadę, rozstrzyga o pierwszeństwie na skrzyżowaniu oznakowanym D-1/A-7/B20 i anuluje zasady art.25?
W tym miejscu spuszczam zasłonę miłosierdzia.

Joter - możesz mi wyjasnić bo ja Cię nie rozumie :)

Masz znak koniec strefy zamieszkania ---- czy ktoś jak wyjeżdża z pod tego znaku to on jest na skrzyżowaniu czy też inne obowiazki na nim spoczywają ? Pomijam to wykopywanie znaków etc... weź mi to wytłumacz co ma art 25 prd do znaku d41 koniec strefy zamieszkania :)? w kontekscie art 17 prd

Proszę wytłumacz mi to :)
oskbelfer

Postprzez Joter » poniedziałek 16 kwietnia 2012, 17:08

Nie mówimy o D-41,tylko o D-40 ustwionym za skrzyżowaniem, na wprost. Ma on podobno oznaczać, że skręcający na skrzyżowaniu w lewo, ma pierwszeństwo przed nadjeżdżjącym z przeciwka, z drogi przy której stoi ten D-40 i skręcającym w prawo.
Joter

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 16 kwietnia 2012, 19:11

A teraz rozumiem :) tylko w watku nie pisza o początku strefy, a o jej końcu :) czyż nie ? :)

W tym miejscu jak to sam piszesz cyt "W tym miejscu spuszczam zasłonę miłosierdzia" :) powinienem spuścić zasłonę miłosierdzia :)

jednak dopisze dla Twojej jasności :) otóż znak D40 i D41 umieszcza się na wszystkich drogach wjazd-wyjazd W TYM SAMYM PRZEKROJU POPRZECZNYM DROGI

oznaczać to jedynie może że jak widzę wjazd do strefy to i wyjazd ze strefy jest w tym samym miejscu :)

A może głupi jestem i się mylę ? Weź mi to jeszcze raz wytłumacz Joter :)
oskbelfer

Postprzez damian3555 » poniedziałek 16 kwietnia 2012, 23:19

No niestety znaku strefy zamieszkania nie widać tam ponieważ jest tam jednokierunkowa i trzeba jechać dalej żeby dostać się na tamto osiedle. Przepraszam ze wcześniej tego nie dopisałem.

Także skręcając w lewo nie ma możliwości wiedzieć ze tam właśnie jest wyjazd ze strefy zamieszkania.
damian3555

Postprzez Joter » wtorek 17 kwietnia 2012, 12:00

~~ oskbelfer prosił, więc napiszę jeszcze raz.

Włączam się do ruchu z pobocza, mijam znak poziomy P-7a i jestem „włączony”
Włączam się do ruchu z pasa dla pojazdów powolnych mijam znak poziomy P-1 i też jestem włączony
Zjeżdżam z chodnika 10 metrów przed skrzyżowaniem i kiedy znajdę się na jezdni to włączyłem się do ruchu i na skrzyżowaniu jadę wg znaków i art.25
Wyjeżdżam ze strefy zamieszkania, nie opuszczam jezdni, mijam znak pionowy D-41, ustawiony te same 10 m od skrzyżowania, i co nie włączam się w tym momencie do ruchu? Włączam się dopiero na skrzyżowaniu? Dlaczego jest inaczej niż w tamtych przypadkach?
A jeżeli między znakiem D41 a skrzyżowaniem jest wyjazd z posesji(znam takie miejsce); pierwszy kierujący wyjeżdżając z tej posesji na drogę prowadzącą od strefy już włączył się do ruchu i jedzie w kierunku skrzyżowania, za nim pojawia się drugi, który wyjechał ze strefy i wg. tej teorii dopiero będzie włączającym się, więc inne zasady na tym samym skrzyżowaniu obowiązują pierwszego, a inne drugiego ?
Działanie znaku D-41 kończy się w miejscu jego ustawienia, tak wynika jego opisu. Kończą się nawet obostrzenia obowiązujące w strefie. Z czego więc wynika, że znak D41 obowiązuje nadal i przeobraża się w znak zmieniający pierwszeństwo na najbliższym skrzyżowaniu? Wynika chyba z zasady …jest tak, bo jest…, bo przecież, ani w opisie znaku, ani w art.17 nie ma słowa, że włączanie do ruchu następuje na najbliższym skrzyżowaniu.

No i jeszcze ta piętrowa kombinacja: że kierowca skręcając na skrzyżowaniu w lewo powinien wypatrywać, czy za skrzyżowaniem nie stoi przypadkiem D-40, bo D-40 ustawiony za skrzyżowaniem na wprost, dotyczy także jadących na skrzyżowaniu w lewo, może on oznaczać, że z drugiej strony jest D-41, a ten z kolei, ustala zasady ruchu na skrzyżowaniu w taki sposób, że skręcający w lewo ma pierwszeństwo przed jadącym z przeciwka na wprost i skręcającymi w prawo, a jeśli znaku D-40 za skrzyżowaniem nie ma, to może oznaczać że drugiej strony nie ma D-41 i wtedy jest odwrotnie.
Myślę, że w tym miejscu sam mistrz Jaroslav Hašek zdjąłby kapelusz.
Joter

Postprzez maryann » wtorek 17 kwietnia 2012, 13:34

falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez oskbelfer » wtorek 17 kwietnia 2012, 20:53

Joter :) Troszke poszatkuje Twoją odpowiedź, jednak nim to uczynię to zakąłdający wątek najpierw wkleja rysunek, potem dopisuje, iż cos widać, czegoś nie widać etc..., co troche zmienia mój punkt widzenia - nie oznacza to jednak, iż to co napisałem jest niezgodne z prd a Tym bardziej joter zapewniam, że ani załsona miłosierdzia ani Haszek nie ma tu nic do rzeczy :) Jak przeczytasz moje wywody -- to mam nadzieję że się do nich ustosunkujesz, gdyż w Twoich spostrzeżeniach są istotne elementy które pozwalają rozwiać wątpliowości :)

W pewnym etapie mojej pisaniny pojawi się termin "ZIEMIA NICZYJA", która ułatwi (tak myślę zrozumienie istoty sprawy)
Joter uwagę też zwracam na fakt że nic tutaj nie jest przypadkowe, a piętrowa kombinacja również wynika z prd i jest dla mnie oczywista :)

Jednak do rzeczy -- skrzyżowanie w tym watku jest błędnie oznakowane :) Kopan pisął że trzeba wykopać znak i ja podtrzymuję również takie stanowisko -- reszta wyjaśnień w "poszatkowanej odpowiedzi" :)

Joter napisał(a):~~ oskbelfer prosił, więc napiszę jeszcze raz.

Włączam się do ruchu z pobocza, mijam znak poziomy P-7a i jestem „włączony”

tak

Joter napisał(a):Włączam się do ruchu z pasa dla pojazdów powolnych mijam znak poziomy P-1 i też jestem włączony

tak

Joter napisał(a):Zjeżdżam z chodnika 10 metrów przed skrzyżowaniem i kiedy znajdę się na jezdni to włączyłem się do ruchu i na skrzyżowaniu jadę wg znaków i art.25

tak

Joter napisał(a):Wyjeżdżam ze strefy zamieszkania, nie opuszczam jezdni, mijam znak pionowy D-41, ustawiony te same 10 m od skrzyżowania, i co nie włączam się w tym momencie do ruchu? Włączam się dopiero na skrzyżowaniu?

tutaj dochodzimy do różnicy zdań, które wynika z błędnego oznakowania, ale to wyjaśnię niżej, gdyż słusznie zadałej poniżej pytanie dlaczego :)

Joter napisał(a):Dlaczego jest inaczej niż w tamtych przypadkach?
A jeżeli między znakiem D41 a skrzyżowaniem jest wyjazd z posesji(znam takie miejsce); pierwszy kierujący wyjeżdżając z tej posesji na drogę prowadzącą od strefy już włączył się do ruchu i jedzie w kierunku skrzyżowania, za nim pojawia się drugi, który wyjechał ze strefy i wg. tej teorii dopiero będzie włączającym się, więc inne zasady na tym samym skrzyżowaniu obowiązują pierwszego, a inne drugiego ?

w tej sytuacji którą opisałeś oba pojazdy będą na skrzyżowaniu zachowywać się tak samo, a problem znów sam "prawie" rozwiązałeś , ale "prawie robi różnicę". ZGADZAM SIE ŻE działanie znaku d41 konczy się w miejscu jego ustawienia , a ty piszesz tak :)

Joter napisał(a):Działanie znaku D-41 kończy się w miejscu jego ustawienia, tak wynika jego opisu. Kończą się nawet obostrzenia obowiązujące w strefie. Z czego więc wynika, że znak D41 obowiązuje nadal i przeobraża się w znak zmieniający pierwszeństwo na najbliższym skrzyżowaniu? Wynika chyba z zasady …jest tak, bo jest…, bo przecież, ani w opisie znaku, ani w art.17 nie ma słowa, że włączanie do ruchu następuje na najbliższym skrzyżowaniu.

i teraz trzeba zatrybić te zasady - otóż joter nic się nie przeobraża. PRD wyraźnie podaje że wyjazd ze strefy to włączanie się do ruchu. Problem w tym gdzie postawiony jest znak koniec strefy... Jeżeli postawiony jest "daleko" od drogi poprzecznej to od znaku do tej drogi poprzecznej pojawia się "ZIEMIA NICZYJA" i tam ktoś sobie zjeżdża z chodnika , z dojazdu do posesji itp i jedzie w kierunku drogi poprzecznej a tam "tuż tuż" przed drogą poprzeczną stoi znak A7, który powoduje że "tworzy się tam skrzyżowanie"

"Ziemia niczyja" to odcinek od znaku koniec strefy do drogi poprzecznej. Gdyby znak końca strefy zamieszkania umieszczony był "tuż tuż" przed drogą poprzeczną wówczas koleś zjeżdżający z chodnika poraz pierwszy właczałby się do ruchu jeszcze w strefie , a drugi raz wyjeżdżając ze strefy i to chyba nie są żadne cuda :) ?

Joter napisał(a):No i jeszcze ta piętrowa kombinacja: że kierowca skręcając na skrzyżowaniu w lewo powinien wypatrywać, czy za skrzyżowaniem nie stoi przypadkiem D-40, bo D-40 ustawiony za skrzyżowaniem na wprost, dotyczy także jadących na skrzyżowaniu w lewo, może on oznaczać, że z drugiej strony jest D-41, a ten z kolei, ustala zasady ruchu na skrzyżowaniu w taki sposób, że skręcający w lewo ma pierwszeństwo przed jadącym z przeciwka na wprost i skręcającymi w prawo, a jeśli znaku D-40 za skrzyżowaniem nie ma, to może oznaczać że drugiej strony nie ma D-41 i wtedy jest odwrotnie.
Myślę, że w tym miejscu sam mistrz Jaroslav Hašek zdjąłby kapelusz.

Piętrowa kombinacja - strasznie dużo tutaj napisałeś w tej części - oczywiście ciężko wymagać aby kierowca "kombinował" -- z tym się z Tobą zgadam

ale to że D40/D41 powinno być ustawiane w "równiutko" wprzekroju poprzecznym drogi to kolego nie mój wymysł, tylko rozporządzenie :) I tak jak pisałem wczesniej wjazd do strefy oznacza że w tym samym miejscu jest wyjazd ze strefy - no chyba, że tak jak zakładający watek opisał że jest jednokierunkowa :) Polecam Ci w zapisy DZU 220 dotyczące tego fragmentu :)

Powracam jeszcze do znaku A7 i znaku koniec strefy zamieszkania :) Otóż na jednym słupku zawieszenie tych dwu znaków jest po pierwsze bezsensu, a po drugie rozporządzenie NIEDOPUSZCZA takiej konfiguracji

Stąd tekst kopana że znak jest do wykopania, Lith też pisał że takie zestawienie jest bezsensu, Takie ustawienie na jednym słupku tych znaków powoduje że "powstają cuda"

Ciekawe czy Dobry wojak Szwejk by to załapał :)

Joter czekam na Twoją odpowiedź -- gdyż to dzięki Twoim postom stworzyłem w prd termin "ZIEMIA NICZYJA"

Pozdrawiam :)
oskbelfer

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze