STOP i sygnalizacja świetlna, co robić?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

STOP i sygnalizacja świetlna, co robić?

Postprzez wojtekk5 » czwartek 05 kwietnia 2012, 13:53

Zastanawiam się właśnie co zrobić w takiej sytuacji kiedy jest zielone światło i za nim jest znak STOP. Zatrzymać się czy jechać bez zatrzymania?
wojtekk5

Re: STOP i sygnalizacja świetlna, co robić?

Postprzez Minor » czwartek 05 kwietnia 2012, 13:57

Masz prawko? Na kursie nie powiedzieli? To zapytaj instruktora, a jak nie to poszukaj rozporządzeń o sygnałach. Wyciągnij wnioski.

Ew. w większości podręczników do nauki, jest taki diagram pokazujący hierarchie sygnałów na drodze, może tam sobie poszukaj.
Minor

Postprzez wojtekk5 » czwartek 05 kwietnia 2012, 14:04

Właśnie dzisiaj instruktor mi powiedział że sygnalizacja jest ważniejsza i że trzeba przejechał bez zatrzymania, ale czytałem o tym i się dowiedziałem że niektórzy egzamianatorzy oblewają za to że się nie zatrzymałeś!?! O co kaman?!
wojtekk5

Postprzez k4tarzyna321 » czwartek 05 kwietnia 2012, 15:08

Sygnalizacja jest ważniejsza niż znaki. Jeśli działa sygnalizacja - nie sugerujesz się znakiem. Znak bierzesz pod uwagę wtedy, gdy sygnalizacja jest wyłączona! (chyba, że ruchem kieruje policjant, wtedy podporządkowujesz się temu, co pokazuje kierujący ruchem).
k4tarzyna321

Postprzez mk61 » czwartek 05 kwietnia 2012, 15:22

Jeśli nie masz możliwości kontynuacji jazdy za skrzyżowaniem, to nie wjeżdżasz na nie, choćby światło było mega-zielone.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez wojtekk5 » czwartek 05 kwietnia 2012, 15:57

ok, dzięki wszystkim za pomoc;)
wojtekk5

Postprzez Radhezz » czwartek 05 kwietnia 2012, 21:25

wojtekk5 napisał(a):Ale ja przecież jeszcze nie mam prawka, pytam się żeby wiedzieć jak się zachować na egzaminie.

Rzecz w tym, że po to płacisz ciężkie pieniądze za kurs, żeby Cię faktycznie w OSK do egzaminu przygotowali, dlatego że zapłaciłeś za szkolenie, a nie parę pogadanek + wynajem auta z osobą do towarzystwa. Chyba że sam przespałeś te zajęcia teoretyczne, chociaż w takiej sytuacji instruktor zapytany powinien udzielić odpowiedzi; jak to mawiają nie ma się czego wstydzić, nie ma głupich pytań, są co najwyżej głupie odpowiedzi :D

A z własnego doświadczenia to przed skrzyżowaniem na którym są wyłączone światła i jedzie się na znaki warto zachować ostrożność nawet wtedy gdy się pierwszeństwo, a szczególnie wtedy gdy widoczność na tym skrzyżowaniu jest ograniczona. Za zachowanie szczególnej ostrożności jakoś nie słyszałem żeby kogoś oblali, bo to się liczy na plus podczas egzaminu. Tylko bez przesadyzmu - tak jak tu niedawno się pojawił wątek o zatrzymaniu na STOP-ie który "nabiera mocy" wtedy gdy sygnalizacja nie działa.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez piotrz » piątek 06 kwietnia 2012, 13:32

Wbrew pozorom pytanie sensowne, ale nie wiadomo jaka odpowiedź jest prawidłowa. Jeśli znak jest na tym samym słupku, co sygnalizator, to sprawa jasna; ale jeśli znak jest za sygnalizatorem, to są różne interpretacje:
Przyszli kierowcy oblewają egzaminy na prawo jazdy, bo w Wojewódzkim Ośrodku Ruchu Drogowego uważają, że na kieleckim skrzyżowaniu znak stop jest ważniejszy niż zielone światło. Mało tego, zdania są podzielone nawet wśród policjantów.

http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... nakow.html
piotrz

Postprzez kg1956 » piątek 06 kwietnia 2012, 14:09

Wygląda na to, że te światła są tylko dla przejścia dla pieszych. Wtedy stop działa!
kg1956

Postprzez BOLEKlodz » sobota 07 kwietnia 2012, 22:07

Jeśli sygnalizacja dotyczy tylko przejścia dla pieszych, to sygnalizatory muszą być po obu jego stronach. Tylko wtedy to ma sens, bo jeśli nie, to pieszego wchodzącego na zielonym świetle może czekać "niespodzianka". Niestety, z perspektywy na zdjęciu wygląda tak, jakby był tylko jeden sygnalizator. Tak jest naprawdę, czy po prostu nie widać drugiego?
BOLEKlodz

Postprzez Wyder » sobota 07 kwietnia 2012, 22:24

Skoro światła miały by dotyczyć tylko przejścia dla pieszych to po jakiego grzyba na sygnalizatorze miejsce na strzałkę warunkową?
Prawo jazdy: ABCDE
T - chyba odpuszczę... ale zrobię licencje pilota.... WYCIECZEK:P
Wyder

Postprzez lith » sobota 07 kwietnia 2012, 22:40

Sygnalizatory z tego co widać z satelity dotyczą całego skrzyżowania. Jak dla mnie zatrzymanie na stopie to totalny bezsens, ale może o czymś nie wiem.
lith

Postprzez szerszon » sobota 07 kwietnia 2012, 22:41

kg1956 napisał(a):Wygląda na to, że te światła są tylko dla przejścia dla pieszych. Wtedy stop działa!
Taa... teraz juz wiem, dlaczego tak sie różnimy w róznych watkach co do PoRD.

Sytuacja ze zdjecia juz została poprawiona. W tym miejscu jeden z Panów egzaminatorów potrafił oblewać...no cóż ,zdarza się...
I znak i sygnalizator sa na tym samym strumieniu ruchu- ciekawe... nieprawdaż ? :D
szerszon

Postprzez oskbelfer » niedziela 08 kwietnia 2012, 14:52

Swego czasu i na tym forum pojawiali się "mistrzowie", którzy twierdzili ze na stopie trzeba sie zatrzymać pomimo sygnału zielonego (i nie mam tu na myśli braku miejsca na kontunuowanie jazdy)

Poprostu skandal :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez kg1956 » środa 11 kwietnia 2012, 00:35

szerszon napisał(a):
kg1956 napisał(a):Wygląda na to, że te światła są tylko dla przejścia dla pieszych. Wtedy stop działa!
Taa... teraz juz wiem, dlaczego tak sie różnimy w róznych watkach co do PoRD.(...)

W innych wątkach faktycznie. W tym jednak nie sądzę, że się różnimy. Nie sądzisz chyba, że na skrzyżowaniu bez sygnalizacji nie obowiązuje stop!
Zgadzam się z oskbelfer, że to ogólnie skandal.
Pamiętacie wątek o rondach i film z wypowiedzią dyrektora WORD w Kielcach. Mówił, że nakaże instruktorom uczenie kursantów włączania lewego kierunkowskazu przed rondem, na którym skręcają w lewo.
Z tym stopem też są Kielce... Może czas na zmiany u scyzoryków...
kg1956

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze