Pas włączania

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Pas włączenia.

Postprzez maryann » sobota 31 marca 2012, 11:54

Voith napisał(a):Próbuję się dowiedzieć po co tam jest ten A-7 i którego miejsca dotyczy
Myslę, że będziesz wiedział bez pytania nas, gdy zobaczysz dwie drogi, cały ten rysunek, bez znaków poziomych. Niestety, one tam są i doskonale wyręczają A7; ale mogą zniknąc np. pod śniegiem. I na tę właśnie okolicznośc stoi (można by powiedzieć "na wszelki wypadek") znak 'ustąp pierwszeństwa'. I tylko po to.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez szymon1977 » sobota 31 marca 2012, 12:01

oskbelfer napisał(a):...nigdy nie chciało mi się roztrząsać tego zagadnienia, gdyż tak naprawdę nie ma ono znaczenia :) (przynajmniej moim zdaniem)
Zaczekaj z wnioskami na dalszy przebieg dyskusji. Może być ciekawie!
-----
B. (Wydaje mi się, że...) Pojazd z pasa włączenia zanim wjedzie na drogę główną i zjedzie z pasa włączenia ustępuje pierwszeństwa wynikającego ze znaków A-6d i A-7.

Nie mam chwilowo czasu się rozpisywać, ale gramy dalej. Zdobyłem jakieś punkty dodatnie?
Ostatnio zmieniony sobota 31 marca 2012, 12:07 przez szymon1977, łącznie zmieniany 2 razy
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Voith » sobota 31 marca 2012, 12:02

maryann napisał(a):Myslę, że będziesz wiedział bez pytania nas, gdy zobaczysz dwie drogi, cały ten rysunek, bez znaków poziomych. Niestety, one tam są i doskonale wyręczają A7; ale mogą zniknąc np. pod śniegiem. I na tę właśnie okolicznośc stoi (można by powiedzieć "na wszelki wypadek") znak 'ustąp pierwszeństwa'. I tylko po to.

Czyli miejsce, w którym on "działa" jest tam, gdzie fizycznie po asfalcie może się wkomponować na ten pas pojazd z drogi z pierwszeństwem, jakkolwiek by to dziwnie nie wyglądało.

rusel napisał(a):dobra to ja dodam cos od siebie, na egzaminie panstw. mialem identyczne pytanie (3pkt), z mala roznica, procz pasa wlaczenia byly dodatkowo 2 pasy do jazdy w tym samym kierunku, pojazd na lewym skrajnym zamierza wjechac na srodkowy, pojazd z pasa wlaczenia rowniez, no to Panowie co wybieracie :) A z pasa wlaczenia ma pierwszenstwo (pojazd w polowie dlugosci pasa), B ustepuje pierwszenstwa, orzel czy reszka? gramy dalej czy -3 pkt i po zawodach

Na egzaminie bym zaczął kombinować, żeby nie zdążyć się włączyć przed tamtym.
W życiu pewnie też, dla własnego bezpieczeństwa.
W moim rozumieniu skoro to pas włączający włączam się do drogi z pierwszeństwem więc puszczam tych, którzy się na niej znajdują, a czy zmieniaja pas czy nie - dla mnie bez różnicy, wybieram rozwiązanie dla mnie bezpieczniejsze.
Voith

Postprzez lith » sobota 31 marca 2012, 12:34

@Voith Krótko, bez owijania w bawełnę napisz który według Ciebie ma pierwszeństwo. Nie co byś zaczął kombinować, tylko dostałeś konkretne pytanie teoretyczne.

Według mnie ten z pasa włączania ma pierwszeństwo, na zasadzie normalnych przepisów o zmianie pasa- wjeżdża z prawej, a ten drugi chce z lewej.
lith

Postprzez Voith » sobota 31 marca 2012, 12:38

lith napisał(a):@Voith Krótko, bez owijania w bawełnę napisz który według Ciebie ma pierwszeństwo. Nie co byś zaczął kombinować, tylko dostałeś konkretne pytanie teoretyczne.

Wybieram B -> pojazd na pasie włączenia ustępuje pierwszeństwa.
Voith

Postprzez rusel » niedziela 01 kwietnia 2012, 10:55

-3pkt
rusel

Postprzez Voith » niedziela 01 kwietnia 2012, 11:41

rusel napisał(a):-3pkt

Jakbyś jeszcze dopisał od którego miejsca pas włączania jest elementem drogi z pierwszeństwem i dlaczego...

Jeśli B ustąpi pierwszeństwa jest ukarany za?
Voith

Postprzez lith » niedziela 01 kwietnia 2012, 13:51

najwyżej za jazdę utrudniającą ruch. Od zrezygnowania z pierwszeństwa za wiele się stać zazwyczaj nie może. Gorzej jak ten jadący wcześniej główną będzie egzekwował swoje wyimaginowane pierwszeństwo.
lith

Postprzez szymon1977 » niedziela 01 kwietnia 2012, 14:47

rusel napisał(a):...mialem identyczne pytanie (3pkt), z mala roznica, procz pasa wlaczenia byly dodatkowo 2 pasy do jazdy w tym samym kierunku, pojazd na lewym skrajnym zamierza wjechac na srodkowy, pojazd z pasa wlaczenia rowniez...
Jesteś pewien, że były tam faktycznie pas włączenia i dwa pasy ruchu autostrady?
020-4.png
Czy może trzy pasy ruchu autostrady bez pasa włączenia?
020-5.png
Zwróciłeś uwagę na oznakowanie pionowe (A-6b, A-7) i przede wszystkim poziome (rodzaj zastosowanych linii)?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez lith » niedziela 01 kwietnia 2012, 14:55

Tyle, ze to oznakowanie tu nic nie zmienia i czy to będzie pas włączania czy nie i tak będzie to wyglądało jak na dolnym rysunku. Czyli skrzyżowanie się kończy w momencie połączenia.
lith

Postprzez szymon1977 » niedziela 01 kwietnia 2012, 15:01

Poczytaj trochę o skrzyżowaniach.
szymon1977

Postprzez lith » niedziela 01 kwietnia 2012, 15:03

Czego konkretnie niby nie doczytałem? Z czego by wynikało, że pas włączania to skrzyżowanie.
lith

Postprzez szymon1977 » niedziela 01 kwietnia 2012, 15:37

Wynika to z tego, że dyskusja wykracza poza treść Kodeksu i "170".
220 napisał(a):Skrzyżowanie obejmuje (...) odcinki tych dróg, na których występują poszerzenia jezdni spowodowane dodatkowymi pasami ruchu (...)
Poczytaj sobie i kilka innych tekstów prawnych, które wyskoczą Ci w po wpisaniu w google "skrzyżowanie". Dowiesz się wiele interesujących rzeczy, które Cie zaskoczą.
szymon1977

Postprzez rusel » niedziela 01 kwietnia 2012, 16:03

Jesteś pewien, że były tam faktycznie pas włączenia i dwa pasy ruchu autostrady?

chyba wiem na co odpowiadalem, to pytanie z bazy dla egzaminatorow kolego
rusel

Postprzez szymon1977 » niedziela 01 kwietnia 2012, 16:12

rusel napisał(a):chyba wiem na co odpowiadalem, to pytanie z bazy dla egzaminatorow kolego
Mógłbyś przedstawić to pytanie wraz z rysunkiem?
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze