Pierwszeństwo (wyjazd z podporządkowanej a zmiana pasa)

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Pierwszeństwo (wyjazd z podporządkowanej a zmiana pasa)

Postprzez szymon1977 » wtorek 27 marca 2012, 00:02

sankila napisał(a):A to wyklucza lansowane przez niektórych teorie, że na drodze z pierwszeństwem mogę robić co chcę i jak chcę.
A kto tak twierdzi? Ja tylko twierdze, że będąc na drodze z pierwszeństwem przejazdu mogę zmienić zajmowany pas ruchu z lewego na prawy nie zważając (oczywiście nie piszę tutaj o zachowaniu szczególnej ostrożności) na dojeżdżającego do skrzyżowania drogą podporządkowaną z prawej strony ponieważ mam w stosunku do niego pierwszeństwo przejazdu.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez kopan » wtorek 27 marca 2012, 00:49

Jakim cudem masz pierwszeństwo jak masz mu ustąpić bo wjeżdża z prawej.
Pasy ruchu są wyznaczone więc rozstrzygnięcie przepisami jest na tym samym poziomie, tu znaki i tam znaki.
Dyspozycje donośnie ustąpienia są na poziomie znaków.
Chłopcze chyba że uważasz że znaki stojące na patyku są ponad malowane na jezdni plus stojące - na patyku.

Człeku jedziesz drogą z pierwszeństwem, ALE przepis szczególny mówi ci że robiąc taką sztukę to masz z prawej ustąpić.
Człeku na mocy tego przepisu zostajesz pozbawiony pierwszeństwa na korzyść pojazdu wjeżdżającego na pas z prawej.
Inni poruszający się drogą z pierwszeństwem nie wykonujący szczególnych sztuk podlegających ograniczeniom dalej pierwszeństwo mają
kopan

Postprzez sankila » wtorek 27 marca 2012, 02:16

lith napisał(a):No ok, ale według kopana to sygnalizowanie niczego nie zmienia z tego co zrozumiałem.
O ile się nie mylę, to wywiodłam, że we wszystkich sytuacjach, podawanych w przepisach, sygnalizowanie zmiany pasa blokuje kierowców, którzy również chcą na ten pas wjechać i jakoś kopan z tym nie polemizował. Generalnie wszystko sprowadza się do zasady, że pierwszeństwo dotyczy jednakowego "poziomu wykonawstwa": skręcający ze skręcającym, zbliżający ze zbliżającym, chcący z chcącym. Jeżeli jeden chce zrobić, a drugi jużrobi, to po herbacie.
Zwróć uwagę, że toczą się tu niejako dwa wątki:
- skąd się biorą przepisy i który jest ważniejszy (tzn. czy krokodyl jest bardziej długi, czy bardziej zielony)
- zakres definicji pierwszeństwa: władza niepodzielna czy respekt dla przepisów
szymon1977 napisał(a):dlatego, że nie jesteś w stanie przewidzieć co zrobi kierujący jadący drogą główną masz obowiązek mu ustąpić pierwszeństwa
No a co może zrobić jadący droga główną, oprócz jazdy zgodnie z przepisami? Albo jedzie lewym pasem, albo prawym. Albo zawczasu zasygnalizował zmianę pasa i zmienia, albo nie zasygnalizował i nie zmienia. Jakoś nikt się nie upiera, że na skrzyżowaniu równorzędnym, kierowca z prawej może jechać jak chce: i pas bez migacza zmienić, i wjazd lewemu utrudnić, bo "on ma pierwszeństwo".
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez Wikuss » wtorek 27 marca 2012, 07:21

kopan napisał(a):zmienić pas na prawy i to niezgodnie z przepisami.

LOL
człowieku zastanów się co Ty piszesz / myślisz. Jak niezgodnie z przepisami? Linie przerywane, mam prawo zmienić pas, bo taki jest mój manewr zgodny z przepisami. Czeka na wjazd z prawej z podporządkowanej ktoś i jeśli ten ktoś widzi, że zmieniam / mam zamiar zmienić pas, to CZEKA, bo inaczej WYMUSI PIERWSZEŃSTWO!

Powinni wlepiać mandaty za samo krzewienie takich idiotyzmów jak kopan i tak nietrafione interpretacje przepisów.

Jasne, że kopan twierdzi, że nawet sygnalizacja, nawet pasy przerywane niczego nie zmieniają i ma pierwszeństwo 'wjeżdżający z prawej'. No litość bierze.

Jasne, że ja nie zmienię pasa w momencie, kiedy ktoś już na prawy pas wjechał (kultura), co nie znaczy (o tym właśnie zostałem poinformowany przez instruktora jazdy), że właśnie wymusił on pierwszeństwo (na egzaminie byłoby to jednoznaczne), chodzi o to, że wjeżdżają ludzie na ten prawy nawet nie upewniając się, czy ktoś chce na niego wjechać z pasa środkowego bądź lewego, i tu jest błąd.
Wikuss

Postprzez lith » wtorek 27 marca 2012, 09:00

Akurat logikę od przepisów bym rozdzielił :) ja jestem sam ciekawy czy idzie skutecznie się tą drogą wytłumaczyć jak skosimy kogoś wyjeżdżając z podporządkowanej. Ale póki co jakoś mnie nie przekonuje argument, że to, że wjeżdżam z prawej to mam pierwszeństwo nad kimś jadącym główną czyli nad kimś komu muszę tego pierwszeństwa ustąpić jeszcze zanim zacznę wjeżdżać na ten prawy.
lith

Postprzez Wikuss » wtorek 27 marca 2012, 09:12

lith napisał(a):Akurat logikę od przepisów bym rozdzielił :) ja jestem sam ciekawy czy idzie skutecznie się tą drogą wytłumaczyć jak skosimy kogoś wyjeżdżając z podporządkowanej. Ale póki co jakoś mnie nie przekonuje argument, że to, że wjeżdżam z prawej to mam pierwszeństwo nad kimś jadącym główną czyli nad kimś komu muszę tego pierwszeństwa ustąpić jeszcze zanim zacznę wjeżdżać na ten prawy.

No właśnie mnie również nie przekonuje. A na razie bazuję jedynie: na opinii (pouczeniu) instruktora, opinii egzaminatora i wspomnianej już subiektywnej mini-ankiecie, którą przeprowadziłem na własną rękę.
A że zostałem pouczony wjeżdżając podczas kursu na prawy pas w momencie kiedy lewym ktoś jechał to zacząłem się zastanawiać i zgłębić problem.
Wikuss

Postprzez oskbelfer » wtorek 27 marca 2012, 09:22

sankila napisał(a):
szymon1977 napisał(a):dlatego, że nie jesteś w stanie przewidzieć co zrobi kierujący jadący drogą główną masz obowiązek mu ustąpić pierwszeństwa

No a co może zrobić jadący droga główną, oprócz jazdy zgodnie z przepisami? Albo jedzie lewym pasem, albo prawym. Albo zawczasu zasygnalizował zmianę pasa i zmienia, albo nie zasygnalizował i nie zmienia. Jakoś nikt się nie upiera, że na skrzyżowaniu równorzędnym, kierowca z prawej może jechać jak chce: i pas bez migacza zmienić, i wjazd lewemu utrudnić, bo "on ma pierwszeństwo".

szymon a szczególną ostrożność to ma zachowac tylko ten z podporzadkowanej, a ten na D1 może robić co mu się żywnie podoba ?
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez Wikuss » wtorek 27 marca 2012, 09:38

Kyrie Elejson, oczywiście, że każdy ma zachować szczególną ostrożność! Tutaj chodzi tylko o to kto ma pierwszeństwo w danej sytuacji. Przecież nie może być sytuacji, w której na skrzyżowaniu dochodzimy do wniosku, że obydwa pojazdy mają pierwszeństwo (bo są i takie i takie argumenty), więc przestańmy bawić się w takie jałowe niuanse, tylko PRZEPISY!

post edytowany przez moderatora (regulamin, pkt 12)
Wikuss

Postprzez kopan » wtorek 27 marca 2012, 10:05

Wikuss napisał(a):
kopan napisał(a):zmienić pas na prawy i to niezgodnie z przepisami.

człowieku zastanów się co Ty piszesz / myślisz. Jak niezgodnie z przepisami? Linie przerywane, mam prawo zmienić pas, bo taki jest mój manewr zgodny z przepisami. Czeka na wjazd z prawej z podporządkowanej ktoś i jeśli ten ktoś widzi, że zmieniam / mam zamiar zmienić pas, to CZEKA, bo inaczej WYMUSI PIERWSZEŃSTWO!

Pierwszeństwo to miałbyś gdybyś pasa nie zmieniał.
Ten z podporządkowanej wie że pomimo że jedziesz drogą z pierwszeństwem ale wykonując zmianę pasa musisz mu ustąpić pierwszeństwa więc – ma pierwszeństwo i śmiało wjeżdża.
To ty wykonując manewr zmiany pasa nie stosując się do art. 22.4 WYMUSZASZ PIERWSZEŃSTWO – to optymistyczna wersja.

Bo realnie taka zmiana pasa kończy się kolizją, gdyż wyjeżdżający nie ma pola manewru, a ty nieświadomy przepisów, nie świadomy że masz ustąpić, jadący na motorku, mający znaczną prędkość, wyrżniesz w niego jak nic.
POWODUJESZ KOLIZJĘ.
Tak że się zastanów co robisz i poucz się przepisów.

Jasne, że ja nie zmienię pasa w momencie, kiedy ktoś już na prawy pas wjechał (kultura), co nie znaczy (o tym właśnie zostałem poinformowany przez instruktora jazdy), że właśnie wymusił on pierwszeństwo (na egzaminie byłoby to jednoznaczne), chodzi o to, że wjeżdżają ludzie na ten prawy nawet nie upewniając się, czy ktoś chce na niego wjechać z pasa środkowego bądź lewego, i tu jest błąd.

Oj wielki Twój błąd , a instruktor który cię uczył musi się jeszcze wiele nauczyć bo szkoli a pojęcia nie ma o prawie obowiązującym.
Opowiada bajki co byłoby śmieszne gdyby możliwe skutki .........!!!!

Co by było na egzaminie to tylko twoje przypuszczenia oparte o błędne pojęciu że egzaminatorzy się znają na prawie tak jak Ty.

A ludzie pewnie wjeżdżają bo pierwszeństwo mają.

Ps. Przyślij tego instruktora tutaj na konsultacje, niech se poczyta.
kopan

Postprzez szerszon » wtorek 27 marca 2012, 11:51

Żenujące jest to, kopan,, ze usiłujesz stosować atykuł niemajacy zastosowania w danej sytuacji i wychodzą Tobie bzdury.
Znaki vs znaki ????
O czym w ogóle tu mówimy ?
Masz problem ze zrozumieniem Art 5.5 ?
Masz tam napisane-"znak A-7-ustąp pierwszeństwa" i to jest w zupełności wystarczajace do określenia zachowania pojazdu zblizajacego sie do skrzyzowania drogą podporządkowaną.
za trudne do zrozumienia ?
czy sie znowu przez pare stron pozapluwasz ?

posty scalone przez moderatora

kopan instruktorem ??? Pierwsze słyszę... :D

belfer- tez nie widzisz nic zdroznego w stosowaniu artykułu, raz, ze nie majacego zastosowania w danej sytuacji, dwa, ten A-7 powinien jednak uwierać....

Oczekuję zastosowania Art 49 wobec stojacych w korku :mrgreen: i pełne wielich słów uzasadnienie :spoko:
szerszon

Postprzez kopan » wtorek 27 marca 2012, 12:48

O taki śmieszny tekst mi się wklei:
3. Przepis (ust. 4) wyznacza kierującemu pojazdem sposób postępowania przy zmianie pasa ruchu drogowego, nakazując zastosowanie się do ogólnej zasady ustępowania pierwszeństwa pojazdom nadjeżdżającym z prawej strony. Zatem kierujący pojazdem zmieniającym pas ruchu musi ustąpić nie tylko pojazdowi zajmującemu pas, na który zamierza wjechać, ale również pojazdowi sygnalizującemu wjazd na ten pas od prawej strony. Przyjęta zasada jest wprawdzie sprzeczna z dyspozycją art. 16 ust. 4 p.r.d., nakładającego obowiązek poruszania się przy prawej krawędzi jezdni, ale niewątpliwie upraszcza organizację ruchu drogowego.

No pośmiej sie śmiało :lol: :lol:
Zbierzcie sie do kupki i :lol: :lol:
kopan

Postprzez oskbelfer » wtorek 27 marca 2012, 12:49

szerszon napisał(a):kopan instruktorem ??? Pierwsze słyszę... :D :

a co nie zna się gość na rzeczy :) ? Najlepiej sam go zapytaj :)

szerszon napisał(a):belfer- tez nie widzisz nic zdroznego w stosowaniu artykułu, raz, ze nie majacego zastosowania w danej sytuacji, dwa, ten A-7 powinien jednak uwierać....:

Po 1 -- a którego artykułu :) ?
Po 2 -- a co ja napisałem w tej naszej dyskusji :) ?

szerszon napisał(a):Oczekuję zastosowania Art 49 wobec stojacych w korku :mrgreen: i pełne wielich słów uzasadnienie :spoko:

Po 1 -- Nie chce mi sie :)
Po 2 -- Komu jak komu, ale Tobie chyba nie trzeba tego tłumaczyć :)
Po 3 -- Czy uważasz, że ten z D1 to świeta krowa
Po 4 -- Poczytaj moje wypowiedzi w całości i wskaż miejsce w którym kategorcznie stwierdziłem że gość z A7 ma pierwszeństwo :)
Po 5 -- Art 49 ma tutaj tyle wspolnego z sytuacją co i "jazda po rondzie wg. polexa" -- znaczy dyskusja na inny watek :)
Jednak - jedno co mnie "irytuje" to postawa reprezentowana np. przez polexa --- w jednej dyskusji usiłuje wmówić że łamanie przepisów jest OK, a w drugiej sytuacji (tutaj) jest orędownikiem PRD :) stąd splotłem jedno z drugim :)
oskbelfer

Postprzez szymon1977 » wtorek 27 marca 2012, 12:52

kopan napisał(a):Pasy ruchu są wyznaczone więc rozstrzygnięcie przepisami jest na tym samym poziomie, tu znaki i tam znaki.
Skoro wróciłeś i nie zmieniłeś zdania to rozumiem, że znasz już odpowiedź na moje pytanie:
szymon1977 napisał(a):W jaki sposób "linie P-x wywołują przepis Art.22.4 ustawy"?
Jeżeli ktoś nie wie, dlaczego udzielenie odpowiedzi na to pytanie jest tak istotne to proszę kliknąć i przeczytać. A przy okazji wyjaśnienie, dlaczego Art.22.4. w tej sytuacji nie ma zastosowania.
kopan napisał(a):Tylko nie zapomnij czym ten kopan argumentował swoje zdanie.
Najlepiej sobie spisz poszczególne argumenty...
Nie zapomniałem i spisałem... znaczy się zacytowałem w powyższym pytaniu.
kopan napisał(a):O taki śmieszny tekst mi się wklei:
Po co wklejasz komentarz do przepisu Art.22.4., który nie ma zastosowania sytuacji z tematu?
-----
oskbelfer napisał(a):szymon a szczególną ostrożność to ma zachowac tylko ten z podporzadkowanej, a ten na D1 może robić co mu się żywnie podoba ?
szymon1977 napisał(a):Ja tylko twierdze, że będąc na drodze z pierwszeństwem przejazdu mogę zmienić zajmowany pas ruchu z lewego na prawy nie zważając (oczywiście nie piszę tutaj o zachowaniu szczególnej ostrożności) na dojeżdżającego do skrzyżowania drogą podporządkowaną z prawej strony ponieważ mam w stosunku do niego pierwszeństwo przejazdu.
Oczywiście jadąc drogą z pierwszeństwem zachowam szczególną ostrożność, ograniczę zaufanie, włączę kierunkowskaz, itd. itp. Tylko, wbrew niektórym wypowiedziom ani szczególna ostrożność, ani zasada ograniczonego zaufania, ani włączony kierunkowskaz to nie pierwszeństwo przejazdu.

Oczywiście widząc zamierzający wyjechać z drogi podporządkowanej pojazd oznaczony "L - profesjonalna szkoła jazdy Kopan/Sankila" nie tylko zachowam szczególną ostrożność i ograniczę zaufanie, ale od razu podejmę pewne działania (chociażby zdejmę nogę z gazu), i pomimo mojego pierwszeństwa przejazdu przejadę jako drugi, za to bezkolizyjnie i bezstresowo. Po przejechaniu bezkolizyjnie blisko 1.000.000 km przyzwyczaiłem się do takich sytuacji.
Ostatnio zmieniony wtorek 27 marca 2012, 13:19 przez szymon1977, łącznie zmieniany 3 razy
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Wikuss » wtorek 27 marca 2012, 13:01

Autem jeżdżę piętnaście lat.

Z koniem to przypowiastka przecież :)

A sytuacja w sumie nieoczywista, bo jednak dyskutujemy ;D

Dziwi mnie tylko, że wciąż można twierdzić, że art. 22.4 dotyczy wszystkich wjeżdżających z prawej strony (a tak kopan napisał), a tym samy upierać się, że ma się pierwszeństwo względem jadącego po D-1.
Wikuss

Postprzez oskbelfer » wtorek 27 marca 2012, 13:31

szymon1977 napisał(a):Oczywiście jadąc drogą z pierwszeństwem zachowam szczególną ostrożność, ograniczę zaufanie, włączę kierunkowskaz, itd. itp. Tylko, wbrew niektórym wypowiedziom ani szczególna ostrożność, ani zasada ograniczonego zaufania, ani włączony kierunkowskaz to nie pierwszeństwo przejazdu..

Z tym się zgadzam :)

szymon1977 napisał(a):Oczywiście widząc zamierzający wyjechać z drogi podporządkowanej pojazd

No własnie szymon1977 --- jest różnica zamierzający wyjechać ----- a wyjechał już na pas ruchu :)

i od tej chwili zaczyna się "cała polka" :) nie kiedy on jest przed --- tylko wtedy gdy on już jest :)

szymon1977 napisał(a):oznaczony "L - profesjonalna szkoła jazdy Kopan/Sankila" nie tylko zachowam szczególną ostrożność i ograniczę zaufanie, ale od razu podejmę pewne działania (chociażby zdejmę nogę z gazu), i pomimo mojego pierwszeństwa przejazdu przejadę jako drugi, za to bezkolizyjnie i bezstresowo.

I bardzo słusznie że podejmiesz takie działania, widać że wiesz od czego są art 22, art 25 i art 55 ustawy prawa o ruchu drogowym :)

szymon1977 napisał(a):Po przejechaniu bezkolizyjnie blisko 1.000.000 km przyzwyczaiłem się do takich sytuacji.

Wiele sytuacji na drodze można poznać ale pod warunkiem, że przejedzie się dużą liczbę kilometrów :)

No i oczywiście trzeba mieć troszkę szcześcia :) Ja jako instruktor na prawym fotelu przejechałem około 500 tyś kilometrów i nie uznaję tego za jakiś wyczyn --- znam kolegów z większymi cyframi, jeżeli zaś wziąłbym pod uwagę cyfry z Twojego nicka i oznaczałyby one rok urodzenia to pewnie lekko mogę powiedzieć że prawko mam 10 lat dłużej - a liczba przejechanych km też będzie oscylować w sumie około miliona :)

W odróżnieniu od Ciebie nie mogę powiedzieć że przyzwyczaiłem się do takich sytuacji --- gdyż poprostu skłamałbym --- moje sytuacje raczej były na drogach różne :) Ale rozumiem --- monotonia autostrad :)

posty scalone przez moderatora (chcesz coś dopisać - edytuj poprzedniego posta!)

Wikuss napisał(a):Autem jeżdżę piętnaście lat.

Z koniem to przypowiastka przecież :)

A sytuacja w sumie nieoczywista, bo jednak dyskutujemy ;D

Dziwi mnie tylko, że wciąż można twierdzić, że art. 22.4 dotyczy wszystkich wjeżdżających z prawej strony (a tak kopan napisał), a tym samy upierać się, że ma się pierwszeństwo względem jadącego po D-1.

A rozumiem 15 lat prawko na B --- a teraz robiłeś kategorie A :) ?

Jedno co mogę podpowiedzieć -- jak będziesz jechał motórem to pametaj że jesteś chroniony tylko kaskiem :)

post edytowany przez moderatora (regulamin, pkt 12)
oskbelfer

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze