Pierwszeństwo na parkingu. Real w Jankach.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Pierwszeństwo na parkingu. Real w Jankach.

Postprzez Baranek » poniedziałek 26 marca 2012, 22:13

Gdy chodzi o ów parking w Jankach przy Realu,to tylko w tych 2 miejscach - jest to w zasadzie koniec parkingu w miejscach gdzie zaznaczyłem czerwonym "x"stoją znaki "skrzyżowanie dróg" A-5. Sądzę,że takie postawienie tych znaków-owszem w tym miejscu daje jasność na tych 2 skrzyżowaniach,ale przez to "zaciemnia" obraz reszty,bo ludzie myślą że na pozostałej części parkingu (ponieważ nie ma znaków) ci co jadą "główniejszą" mają pierwszeństwo.
Może po prostu przy wjeździe na parking powinno być wołami że na całym obszarze obowiązują równorzędne - i byłoby po problemie? :)
Załączniki
janki2.JPG
janki2.JPG (64.43 KiB) Przeglądane 4436 razy
Baranek

Postprzez lith » poniedziałek 26 marca 2012, 22:21

@polex
Przy sporej części widać cienie. Tu masz część przykładowo. jak chcesz więcej to sam sobie szukaj, bo mi się nie chce:
http://g.co/maps/tpsfr
Ogólnie nie wiem w czym widzisz problem, bo na pewno postawienie znaków pionowych na takim parkingu problemem większym nie jest.

O, tu masz drugi market tak z głowy:
http://g.co/maps/tdd79
Tez bez problemu widać cienie A-7
lith

Postprzez polex » poniedziałek 26 marca 2012, 23:11

Pogrzebałem nieco i znalazłem fotkę stamtąd. Wprawdzie widzę tam A-7, choć z całą pewnością nie przy każdym tzw. "skrzyżowaniu" (vide trójkąty warunkowego zatrzymania na pierwszym planie, przy których A-7 nie widać).
link

W dalszym ciągu stoję na stanowisku, że te parkingi powinny mieć ujednolicone oznakowanie, które powinno być definiowane przez jakiś przepis. Bo to co widać na zdjęciu z całą pewnością dalekie jest od ustawowego oznakowania na drogach publicznych.
...............Na PoRD świat się nie kończy; korzystaj też ze zdrowego rozsądku.
............................................Obrazek
polex

Postprzez lith » poniedziałek 26 marca 2012, 23:23

Przy tych główniejszych jednak są. Akurat tam na pierwszym planie nie są potrzebne, ponieważ te trójkąty są przed 'skrzyżowaniem' z tą 'główniejszą' jednokierunkową, gdzie pojazdy mogą nadjechać tylko z prawej, więc mają zawsze pierwszeństwo. No ale nieważne, bo na przeciwko już tak nie wygląda.
W każdym razie samo umieszczenie znaków na parkingu raczej nie jest problemem.

No i same trójkąty to tylko dekoracja z punktu widzenia obecnych przepisów. I to ma sens, bo takie trójkąty to bardzo 'ulotna' sprawa na jezdni.
lith

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 26 marca 2012, 23:27

polex napisał(a):Taki parking to teren prywatny i choć np policja może tam także nałożyć mandat to od właściciela parkingu zależy jak zorganizuje na nim poruszanie się pojazdów.
A Kodeks na to:
Kodeks napisał(a):Art. 1.
1. Ustawa określa:
zasady ruchu na drogach publicznych, w strefach zamieszkania oraz w strefach ruchu;
2. Przepisy ustawy stosuje się również do ruchu odbywającego się poza miejscami wymienionymi w ust. 1 pkt 1, w zakresie:
-koniecznym dla uniknięcia zagrożenia bezpieczeństwa osób;
-wynikającym ze znaków i sygnałów drogowych.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez maryann » wtorek 27 marca 2012, 12:07

Zapomnieliście o innym punkcie widzenia: rząd miejsc parkingowych na lewo i prawo od strzałek żółtej i niebieskiej, to obiekt przy drodze, zaś jezdnie z owymi strzałkami to nic innego jak tylko podjazd do tychże obiektów. Nie istnieje w przepisach coś takiego jak 'podjazd do podjazdu', a więc droga z czerwoną strzałką, to po prostu "droga". Droga z podjazdem do obiektu nie tworzy skrzyżowania, ci więc z żółtej i niebieskiej włączają się do ruchu. Nie mają nad nikim pierwszeństwa i nie trzeba przypominać o jego ustąpieniu stawiając A7.
Wiem, że to kontrowersyjna logika, ale sami macie jeszcze słabsze teorie. Też jestem za ujednoliceniem zasad w PoRD lub znakami.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez Baranek » wtorek 27 marca 2012, 14:03

Ufff.... skomplikowana ta twoja logika. Te jezdnie to podjazd tylko? A dlaczego ta "główniejsza" to nie podjazd? I jak rozpoznać podjazd od niepodjazdu? :lol:
Baranek

Postprzez maryann » wtorek 27 marca 2012, 15:36

Odwieczny problem- jak poznać. A jak to robisz na drodze?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez Mas74 » wtorek 27 marca 2012, 23:31

Hmm, ja tam problemu nie mam. Im mniej znaków tym bardziej uważam.
Obstawianie wszystkiego co ma asfalt znakami tylko dekoncentruje. Znaki tam gdzie naprawdę są potrzebne.
A tak jedziesz wolno, uważasz na ludzi którzy tam idą i są podnieceni zakupem nowej 500 calowej plazmy, dzieci z nowozakupionymi rowerkami, królik z klatki ucieknie, słowem, jarmark Panie jarmark (teraz zwany dumnie hipermarketem) etc.
Rozpędzanie się i rozglądanie na zastosowania inżynierii komunikacyjnej jest jakieś takie...
Karta motorowerowa - połowa lat 80-tych. Pierwszy własny pojazd na benzynę 1984r (Komar)
Kategoria B - 04.09.1991
Kategoria A - 12.06.2012
Obrazek
Mas74

Postprzez bobo100 » sobota 08 lutego 2014, 18:21

Może trochę nie w temacie ale chodzi o ten sam parking dziś byłem tam po raz pierwszy.
Moje pytanie brzmi czy tu nie powinno być znaku C-2, lub choćby poziomego P-8b

Kod: Zaznacz cały
http://zapodaj.net/b59e99f89be9b.gif.html

Czerwona kropka to ja, czarna strzałka tak niestety pojechałem, ale do razu jak zobaczyłem strzałkę że jestem na jednokierunkowej to uciekłem w pierwszą w prawo. Pech chciał że panowie władze to widziały 100 zł i jeden punkt dostałem, ale mniejsza z tym zgodziłem się na mandat Później jak już przyjąłem mandat spytałem się czy nie powinno być jakiegoś oznaczenia że jest to jedno kierunkowa, a więc w miejscu niebieskiej kropki znak C-2 lub na ulicy znak P-8b. Coś mętnie tłumaczył o strefie ruchu, o skrzyżowaniach równorzędnych a jak zapytałem co to ma wspólnego z brakiem oznaczenia w końcu w zaułkach można jeździć w obie strony, to ktoś kto jest tu po raz pierwszy nie musi wiedzieć że akurat ta główna jest jedno kierunkowa zwłaszcza że następna główna ta najdalej od Reala jest dwu kierunkowa to się trochę zmieszali i ich wytłumaczeniem było słabe oznakowanie parkingu przez zarządcę centrum handlowego. A pytam się tak na przyszłość, bo następnym razem nie przyjmę mandatu.
Ostatnio zmieniony sobota 08 lutego 2014, 22:29 przez bobo100, łącznie zmieniany 1 raz
bobo100

Postprzez LeszkoII » sobota 08 lutego 2014, 18:55

D-3 był znak czy nie było?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez bobo100 » sobota 08 lutego 2014, 20:22

Bynajmniej w miejscu mojego wyjazdu pod prąd nie było znaku d-3, b-21, b-2 żadnego oznaczenia po prostu czyste skrzyżowanie równorzędne.
bobo100

Postprzez LeszkoII » sobota 08 lutego 2014, 21:38

Czyli policja uznała, że znak P-8 pełni rolę znaku D-3 :lol: tymczasem:
10a. Podmioty zarządzające drogami, o których mowa w ust. 7(komentarz: mowa m.in. o drogach wewnętrznych), ustalając organizację ruchu na tych drogach stosują znaki i sygnały drogowe oraz zasady ich umieszczania wynikające z ustawy i jej przepisów wykonawczych. Koszt oznakowania drogi wewnętrznej ponosi podmiot zarządzający drogą.
Patrząc na Twój rysunek, to nie bardzo wiem jak można skręcić w lewo albo w prawo na stanowiska postojowe, jeśli na pasie ruchu widzę strzałkę do jazdy na wprost.

Policja powinna zacząć wystawianie mandatów od zarządcy drogi wewnętrznej.

Również mandatu bym nie przyjął.

Możemy pomyśleć nad ilością pasów ruchu na tym placyku parkingowym, ja stawiam 20, kto da więcej?

P.S. Popraw rysunek, bo Forum nie akceptuje linków z plikami bez rozszerzenia *.*
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez bobo100 » sobota 08 lutego 2014, 22:31

W sumie masz rację po przyjrzeniu się dokładniej całemu oznakowaniu poziomemu tego parkingu wynika że w ogóle nie powinno się skręcać na miejsca parkingowe :?: , a tym bardziej z nich wyjeżdżać :spoko: .

Dzięki następnym razem nie przyjmę mandatu.
bobo100

Postprzez LeszkoII » sobota 08 lutego 2014, 23:00

http://zapodaj.net/b59e99f89be9b.gif.html
Z lotu ptaka dobitniej widać, że miejsce jest placem(drogą z jedną jezdnią) z wymalowanymi stanowiskami postojowymi. Z ubolewaniem i krytycznie odnoszę się do poglądu prezentowanego przez niektórych, jakoby pomiędzy przestrzeniami przeznaczonymi do postoju(znak P-18) znajdowały się odrębne drogi. Takie "inne" drogi jako części "drogi :mrgreen:
LeszkoII

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze