A i B kurs i egzamin

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

A i B kurs i egzamin

Postprzez Rarf » czwartek 22 marca 2012, 21:32

Cześć, mam zamiar zapisać się na kurs prawa jazdy kat. A i B i mam parę pytań.

1. Po maturze będę miał okazje wyjechać za granicę na 2 miesiące i trochę zarobić, ale chciałbym zacząć kurs już teraz, lecz nie mam całej kwoty na opłacenie kursu(jak na ten czas). I tu pytanie: Jest możliwość w szkołach jazdy rozłożenie opłaty w ratach na tak długi okres(4miesiące)?

2. Ile złotych mniej zapłacę(mniej-wiecej) zaczynając dwa kursy równocześnie?

3. Na kursie jak i podczas zdawania będę musiał mieć swój sprzęt tj. buty, kostium, rękawice, kask?

4. Czy na kursie kat. A nauczę się jazdy od "a do z" tak aby nauczyć się jeździć, czy muszę najpierw zakupić swój motor i poćwiczyć(możliwość zakupu będę miał na wakacjach)?

5. Gdy nie uda mi się zaliczyć egzaminu do końca sezonu 2012 to czy w 2013 będę mógł dokończyć zdawanie?

Z góry dzięki za odpowiedzi:)
Rarf

Re: A i B kurs i egzamin

Postprzez jpl » piątek 23 marca 2012, 05:40

Co do rat, to pewnie zależy od szkoły jazdy. Jak się dogadasz, może Ci rozłożą. To samo co do ceny kursów, zależy od szkoły. Nie wiem, jak ze sprzętem (pewnie też zależy od szkoły), ale co do uczenia - mają nauczyć, jak się to mówi "od zera do bohatera", wcześniejsze ćwiczenie jest niewskazane, delikatnie rzecz ujmując (zdaje się, w razie złapania na jeździe bez prawa jazdy 500 złotych mandatu, o tym, co w razie wypadku, lepiej nie myśleć...)

Co do egzaminu: z tego, co wiem, nie ma terminu ważności kursów, więc (teoretycznie) zdawać możesz w nieskończoność, nie wiem tylko, czy w przypadku motocykli też jest konieczność wyjeżdżenia dodatkowych godzin po 3 niezdanych egzaminach. Pamiętaj tylko, że teoria jest ważna pół roku (choć nie wiem, jak to wygląda w przypadku motocykli, czy ten czas biegnie poza sezonem zdawania, czy nie) i że bodajże od 19 stycznia 2013 jest inny egzamin z teorii...

Tak czy owak, powodzenia! :D
jpl

Powrót do Egzamin na prawo jazdy