Egzamin c+e pytania

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Egzamin c+e pytania

Postprzez magnetic » środa 21 marca 2012, 14:41

Witam mam dwa pytania
1) czy za brak lewego kierunku podczas zawracania na rondzie egzaminator może oblać?
2) za nie zatrzymanie się na stopie (wg egzaminatora) przy wjezdzie na wyspe centralna egzaminator moze oblać? wyhamowałem do 0, ale egzaminaror twierdzi, ze nie zrobilem tego.. nawet jesli bym nie wyhamowal do 0 tylko załóżmy do 5km/h to czy egzaminator może za to oblać?

kategoria c+e
magnetic

Re: Egzamin c+e pytania

Postprzez Minor » środa 21 marca 2012, 16:12

Co znaczy oblać? Tak może cię "oblać" za każdy błąd jaki popełnisz w ruchu drogowym. Nie znaczy to że pomylić się nie możesz... Masz limit błędów, i jeszcze interpretacje egzaminatora, które czasem w wynikłej sytuacji na drodze, mogą być na twoją korzyść.

1. Za brak kierunku masz błąd - egzamin nie zostaje przerywany, a jeżeli to pierwszy twój błąd to sprawa cały czas otwarta.

2. Za niezatrzymanie się na B20 egzamin zostaje przerwany.
Minor

Postprzez magnetic » środa 21 marca 2012, 16:48

No dobra, ale nie powiedzialem, że wogle się nie zatrzymałem, zatrzymałem się, ale jak to egzaminator powiedział "nie poczuł szarpnięcia" ja mu na to, że nie poczuł bo zatrzymałem się delikatnie, w takiej sytuacji też egzamin powinien być przerwany? :?
magnetic

Postprzez skov » środa 21 marca 2012, 17:01

stop to stop, u zdających często jest prawie stop
skov

Postprzez Minor » środa 21 marca 2012, 17:35

wiesz ja na kursie jak poczułem się pewnie, zapominałem czasem na STOPach się zatrzymać do końca, to co dopiero osoba, która już jakiś czas kat. B musi mieć.

Przypuszczalnie się nie zatrzymałeś, tzn delikatnie toczyłeś się jeszcze. Jeżeli się nie zgadzasz, możesz się odwoływać, nie wiem czy w pojazdach na C są kamery, jeżeli są, to na nagraniach bardzo ładnie widać czy pojazd się zatrzymał czy nie.
Minor

Postprzez magnetic » środa 21 marca 2012, 17:51

Są kamery, właśnie nie wiem co robić zapisywać sie na następny egzamin czy się odwołać
magnetic

Postprzez Minor » środa 21 marca 2012, 17:57

Tego nikt z nas Ci nie powie. To ty siedziałeś za kierownicą, ty wiesz jak było, i ty musisz zdecydować czy zgadzasz się z egzaminatorem czy nie.

Zapisanie się na kolejny egzamin nie zamyka drogi do odwołania, zapytaj w swoim WORDzie czy możesz obejrzeć nagranie z egzaminu bez oficjalnego odwołania. W WORD Łódź, nie było z tym problemu, być może ty też będziesz mógł tak zrobić.
Minor

Postprzez Radhezz » czwartek 22 marca 2012, 01:33

Stop to stop, nie ma opcji... Sam na egzaminie na C przejechałem przez przejazd kolejowy bez zachowania szczególnej ostrożności i już z tego powodu miałem suszenie głowy.

Ale z tym lewym kierunkiem to co to za wymysł? Za czasów mojej kategorii B to mowa była o sygnalizacji zjazdu z ronda, lub przy rondach wielopasmowych zmiany pasa ruchu. Skrętu w lewo się nie sygnalizuje, a zawracanie to jest właściwie skręt w lewo. Na ostatnim egzaminie na kat. C nie używałem lewego kierunkowskazu na rondzie ani razu i było ok :roll:
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez Minor » czwartek 22 marca 2012, 08:44

Z rondami to jest cyrk, tu na forum nawet było poruszane, technik ich przejechania jest przynajmniej kilka. Jestem z Łodzi, pamiętam jak w szkole podstawowej robiłem kartę rowerową, to tłumaczyli żeby wjechać bez sygnalizowania, a dopiero przy zjeździe sygnalizować.

Za lat kilkanaście, poszedłem na kurs... gdzie zaburzyli moje myślenie. Kazali też przy wjeździe włączać kierunki. W sumie, w niczym to nie przeszkadza, a im lepiej kierowcy znają twoje manewry, tym większa szansa że nikt Cie nie rozjedzie.
Minor

Powrót do Egzamin na prawo jazdy