Kierowcy tropią drogowe absurdy

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Kierowcy tropią drogowe absurdy

Postprzez ella » poniedziałek 29 listopada 2004, 16:45

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,katn,, ... cy%20tropią%20drogowe%20absurdy,wiadomosc.html

Mieszkańcy regionu częstochowskiego wyszukują miejsca złego oznakowania dróg i absurdalne przepisy w ramach konkursu internetowego, mającego poprawić bezpieczeństwo ruchu drogowego

Nie zawsze przyczyną tragedii na drogach jest nieostrożność kierowców czy pieszych. Bywa, że są nią niejasne przepisy czy absurdalne oznakowanie. Dlatego poprosiliśmy kierowców o pomoc

Przydałaby się taka akcja i w innych rejonach. Na pewno sporo takich złych oznakowań by się znalazło.

W Warszawie zginęła jedna osoba przez złe oznakowanie. Dopiero wtedy drogowcy poprawili znaki.

Zabójczy zjazd z Trasy Siekierkowskiej do poprawki

Zginęła, bo jechała za szybko, bo rozmawiała przez komórkę, ale - jak podejrzewa policja - także dlatego, że na Trasie Siekierkowskiej w błąd wprowadził ją znak drogowy
ella
Moderator

Postprzez sonix » poniedziałek 29 listopada 2004, 21:30

Masz rację. Popieram akcję. W moim mieście też jest sporo absurdów drogowych. nawet jest tak, że mimo niebezpieczeństwa co bardziej wpływowi aby ułatwić dojazd do posesji zmieniają znaki drogowe - oczywiście oficjalnie
sonix

Postprzez Sławek_18 » poniedziałek 29 listopada 2004, 23:28

BARDZO dobra akcja. Jak najbardziej popieram.
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez arturros (papo) » wtorek 30 listopada 2004, 12:26

Mieszkańcy regionu częstochowskiego wyszukują miejsca złego oznakowania dróg i absurdalne przepisy w ramach konkursu internetowego

i fajnie, że jest to w ramach konkursu. Bo nie wielu ludzi (np. ja) zdecydowałoby się robić za friko, to czym powinni się zająć ci, którzy dostają za to pieniądze.
*** Trzymam kciuki, za tych, co jeszcze nie zdali !!! ***
------- POWODZENIA!!! ------
arturros (papo)

Postprzez wiruswww » wtorek 30 listopada 2004, 18:21

Arturros, ależ nikt Ci nie karze jeździć za darmaka po polsce i wyszukiwać złego oznakowania dróg. Chodzi o to że jak przez przypadek byś się gdzieś natknął na jakąś głupotę drogowców abyś to upublicznił trochę(np. forum), konkurs jes tylko reklamą. Jak człowiek przeczyta gdzieś prośbę żeby zgłaszali złe oznkawoanie to po minucie o tym zapomną i nic z tym nie zrobią, a jak zobaczą że jest konkurs i że może być nagroda to będą o tym pamiętać. Nie sądzę aby uczestnicy tego konkursu celowo jeździli z nudów po mieście i szukali złego oznaczenia dróg, jedyne co zrobią to wezmą do samochodu aparat i cykną zdjęcie jak coś takiego zobaczą.
Czasami mam dość tej całej techniki. Przez tą całą technologie ludzie oduczyli się rozmawiać twarzą w twarz :( I to jest naprawde smutne.
wiruswww

Postprzez arturros (papo) » wtorek 30 listopada 2004, 20:43

wiruswww napisał(a):Jak człowiek przeczyta gdzieś prośbę żeby zgłaszali złe oznkawoanie to po minucie o tym zapomną i nic z tym nie zrobią, a jak zobaczą że jest konkurs i że może być nagroda to będą o tym pamiętać.

no oczywiście, zgadzam się z tym w pełni, tylko, że...
wiruswww napisał(a):nikt Ci nie karze jeździć za darmaka po polsce i wyszukiwać złego oznakowania dróg. Chodzi o to że jak przez przypadek byś się gdzieś natknął na jakąś głupotę drogowców abyś to upublicznił trochę(np. forum).

... mnie to wkurza, że ktoś spieprzył robotę, wziął za to pieniądze (NASZE) i trzeba to za nich poprawiać :evil: :x
To tych partaczy trzeba teraz wysłać teren i niech doprowadzą te sprawy do porządku :!: :!: :!: oczywiście bez wynagrodzenia :!: że o karze już nie wspomnę :)
*** Trzymam kciuki, za tych, co jeszcze nie zdali !!! ***
------- POWODZENIA!!! ------
arturros (papo)

Postprzez wiruswww » wtorek 30 listopada 2004, 21:02

jak spitolili jadną rzecz to i napewno spitolą następną, na nich już nie ma co liczyć
Czasami mam dość tej całej techniki. Przez tą całą technologie ludzie oduczyli się rozmawiać twarzą w twarz :( I to jest naprawde smutne.
wiruswww

Postprzez bodek541 » wtorek 30 listopada 2004, 21:44

Ella gdzie Ty to znalazlas hehe ja nawet nie wiedziałem sam bym szukał jako pieszy :D
NIGDY NIE KŁÓĆ SIE Z IDIOTAMI....SPROWADZĄ CIE DO SWOJEGO POZIOMU I POKONAJĄ DOŚWIADCZENIEM..
bodek541

Postprzez ella » wtorek 30 listopada 2004, 23:20

bodek541 napisał(a):Ella gdzie Ty to znalazlas hehe ja nawet nie wiedziałem sam bym szukał jako pieszy :D

Bodek, masz jeszcze czas do 15 grudnia :D :D :D :D
To tych partaczy trzeba teraz wysłać teren i niech doprowadzą te sprawy do porządku oczywiście bez wynagrodzenia że o karze już nie wspomnę

Myslę, że ci partacze tego nalezycie nie naprawią. Trzeba im to pokazac palcem.Powinni za to za każde złe oznakowanie płacić solidną karę, wtedy przykładaliby się solidnie do swojej pracy. Przecież od tego czasami zależy ludzkie zycie.
ella
Moderator

Postprzez bodek541 » środa 01 grudnia 2004, 00:01

Ella wiem i nawet wiem gdzie jeden znak stoi ograniczenie do 30 poza mostem jak zjezdzasz z gorki czyli jak jestes rozpedzona.Jak mialem egzamin to az sie w tym miejscu egzaminator usmiechnal i to byl jeden jego usmiech.
NIGDY NIE KŁÓĆ SIE Z IDIOTAMI....SPROWADZĄ CIE DO SWOJEGO POZIOMU I POKONAJĄ DOŚWIADCZENIEM..
bodek541

Postprzez Olcia » sobota 04 grudnia 2004, 01:54

tak. Hihi.... no tzn ze bodek wygrywa konkurs :P mi nie udalo sie wypatrzyc takich ciekawych oznakowan... :( szkoda :(
W oczach stach... i dalej naciskam gaz...
Olcia

Postprzez bodek541 » sobota 04 grudnia 2004, 12:41

Olcia nie wiem czy juz zdjęli ale jak zjezdzasz z mostu z Zawodzia :D
bodek541

Postprzez Olcia » niedziela 05 grudnia 2004, 02:12

Wiem jezdzilam tam... zdaje mi sie ze byl albo i nie... ale jak opisales to jakos tak mi sie skojarzylo ze to tam musi byc... wiec chyba on tam stoi nadal... :] albo nie.. moze mi sie z jakims innym miejscem kojarzy... jakos narazie przez stres malo zauwazam i zapamietuje zjawisk drogowych...
Olcia

Wszyskie absurdy zostaly wytropione..

Postprzez Olcia » środa 22 grudnia 2004, 19:58

Ograniczenie prędkości do 5 km/h, stare znaki po robotach drogowych i złe oznakowanie ścieżki rowerowej przy al.Niepodległości. Rozstrzygnięto konkurs na absurdalne zjawiska na częstochowskich drogach.

Przez kilka tygodni można było zgłaszać internetowo swoje spostrzeżenia dotyczące wszelkich niejasności jakie występują w ruchu drogowym. Najtrafniejsze spostrzeżenia i główną nagrodę odbierze osoba, która zauważyła, że na kładce nad torami kolejowymi na Rakowie widnieje znak ograniczający jazdę tramwajów do 5 km/h. Gdyby motorniczy chcieli się do znaku stosować wówczas wyprzedzaliby ich spacerujący ludzie.
Zgłoszeń do konkursu nadesłano bez mała 40. Jak zapowiada wszystkie po weryfikacji trafią do zarządców dróg

n/c
Olcia

Postprzez ella » piątek 24 grudnia 2004, 13:17

http://motoryzacja.interia.pl/news?inf=574942

Ciekawe zestawienia znaków, zakaz postoju i zatrzymywania ze znakiem parkingu oraz zakręt w lewo i zakaz skrętu w lewo :D :D
I tym razem okazało się, że robotnicy naprawiający pobocze nie zabrali go kończąc roboty
Tymczasem roboty, które wymuszały ograniczenie dawno zakończono, a znak został i oczywiście w ogóle nie jest on respektowany.

W większości te drogowe absurdy wynikają robót drogowych. No cóż robota skończona a o znakach się zapomina.
ella
Moderator

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze