Problem z "tramwajem"

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Problem z "tramwajem"

Postprzez obywatel » poniedziałek 19 marca 2012, 09:50

Cześć, mam pytanie...
jaka jest prawidłowa odpowiedź w tej sytuacji?

http://www.ingraphic.pl/prawko/testprawojazdy.jpg

za "moich" czasów jak robiłem prawko (12 lat temu) odpowiedź byłaby "A" - tak również twierdzi część nauczycieli szkół jazdy, oraz kilka testów "on line"

a teraz?
podobno poprawna odpowiedź to "C"... tak również jest na testach na stronie krakowskiego mordu...

ma ktoś pod ręką w miarę aktualny kodeks ruchu drogowego?
obywatel

Re: Problem z "tramwajem"

Postprzez Minor » poniedziałek 19 marca 2012, 10:04

Oczywiście, że poprawna odp to C...

Tramwaj, generalnie zawsze ma pierwszeństwo, chyba że znaki mówią inaczej... ale jest jeden wyjątek, skrzyżowanie sterowane przy pomocy sygnalizacji świetlnej. Na takim skrzyżowaniu przed tramwajem skręcającym w lewo lub prawo, pierwszeństwo maja auta jadące prosto, i tylko te które jadą prosto. Jeżeli skręca tramwaj, i skręca samochód, wtedy znów tramwaj ma pierwszeństwo nad tym skręcającym pojazdem.

Poszukam podstawy prawnej to wkleję.

EDIT//

ROZPORZĄDZENIE MINISTRÓW INFRASTRUKTURY ORAZ SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI
w sprawie znaków i sygnałów drogowych.

§ 95. 4. Kierujący pojazdem szynowym skręcający na skrzyżowaniu o ruchu kierowanym sygnałami świetlnymi może je opuścić, z zastrzeżeniem ust. 1 pkt 2-4, pod warunkiem ustąpienia pierwszeństwa uczestnikom ruchu poruszającym się na wprost. Przepisu nie stosuje się na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym oznaczonym znakami C-12.
Minor

Postprzez obywatel » poniedziałek 19 marca 2012, 10:17

będzie super! Szkoleniowcy mówią że "wyjątkiem" jest "wyjazd z zajezdni" (tak też mnie uczyli swego czasu) Czekam na tą podstawę prawną, dzięki.
obywatel

Postprzez cman » poniedziałek 19 marca 2012, 10:22

obywatel napisał(a):za "moich" czasów jak robiłem prawko (12 lat temu) odpowiedź byłaby "A" (...)

Nie jest to prawdą.
http://isip.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 9990580622 (par. 95 ust. 4)
cman

Postprzez Minor » poniedziałek 19 marca 2012, 10:24

Wyjazdu z zajezdni, nawet nie biorę pod uwagę, bo traktuję to jak włączanie się do ruchu... Podstawa już wklejona jakiś czas...

EDIT// cman, fajne archiwum pokazałeś:) nie wiedziałem że istnieje coś takiego... tzn, że są spisane to wiedziałem, ale tutaj jeszcze jest powiązane, można zobaczyć co zastąpiło nieaktualne rozporządzenie itp. Dzieki.
Minor

Postprzez obywatel » poniedziałek 19 marca 2012, 10:33

wielkie dzięki Minor za pomoc i wyprowadzenie mnie z błędu. Zaraz wydrukuję ten paragraf i podrzucę osobom które mnie utwierdzały w przekonaniu że trzeba ustąpić pierszeństwa tramwajowi.
obywatel

Postprzez oskinstruktor » poniedziałek 19 marca 2012, 12:10

Ustępowały bo nie wiedziały :) Nie zawsze zasada większy ma pierwszeństwo jest słuszna :)
oskinstruktor

Powrót do Egzamin na prawo jazdy