Rondo - jazda prosto

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rondo - jazda prosto

Postprzez CiekawyZycia » wtorek 13 marca 2012, 15:36

kopan napisał(a):
Pas sobie zmienić możesz bylebyś w lewo pojechał, oczywiście zgodnie z przepisami od lewej krawędzi jezdni.
A te przerywane to wymalowano dla jadących z lewej do góry by mogli zajmować wszystkie pasy.

Kopan ale będąc na rondzie ja już się znajduje na innym pasie, na którym nie ma p-8b.
Jak dla mnie p-8b jest błędnie ustawione, bo nie ma możliwości jazdy w lewo z tego pasa, no chyba że pod prąd. Można to porównać do sytuacji gdzie jedziesz przez skrzyżowanie i masz p-8b, ale jak się okazuje nie możesz skręcić bo jest B-2 (w naszym przypadku to jet C-12). Twój pas jednak się nie kończy i jedziesz dalej prosto, na tym nowym pasie nie ma już znaków poziomych i na następnym skrzyżowaniu jedziesz prosto.
Znak poziomy p-8b nie jest tożsamy ze znakiem c-4(nakaz jazdy w lewo)
CiekawyZycia

Postprzez kopan » wtorek 13 marca 2012, 15:56

Niczym coś napiszesz to poczytaj co inni sądzą na ten temat.
pisałem poprzednio.
Ps. ciekawy ja takich głupot nie wypisuje, patrz kogo cytujesz i zmień autora.

Goścu czytaj o co innym idzie a nie wypisuj .....
Już ci napisali że jak wjedziesz za zakaz B-1 to ty dalej jedziesz bo drugiego zakazu nie ma. :hmm:
kopan

Postprzez polex » wtorek 13 marca 2012, 16:02

Chciałbym Wam zwrócić uwagę, że na samym rondzie też są wymalowane strzałki (nie wszystkie są widoczne przez zasłaniające je samochody).
Gdyby z omawianego pasa nie można było jechać prosto to byłaby na nim stosowana strzałka. Jednak takowa jest umieszczona obok.
Obrazek
...............Na PoRD świat się nie kończy; korzystaj też ze zdrowego rozsądku.
............................................Obrazek
polex

Postprzez kopan » wtorek 13 marca 2012, 16:10

Jedni mogą jechać prosto a inni muszą jechać w lewo, taka segregacja: łopata, miotła.
Segregacja po to by był porządek.

Jak nad prostym znakiem P-8b można dyskutować godzinę, zamiast zrobić to czego wymaga znak - pojechać w lewo.
kopan

Postprzez maryann » wtorek 13 marca 2012, 16:25

Przypomnę wnioski z podobnej dyskusji- może od tego miejsca viewtopic.php?f=3&t=29332&start=315#p281095 z szacunku dla moderatora.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez lith » wtorek 13 marca 2012, 20:37

Kopan, to według Ciebie, jak przejadę przed skrzyżowaniem po pierwszej strzałce pokazującej w jakim kierunku z tego pasa mogę jechać to już jestem stracony i muszę w tym kierunku jechać? :O Strzałki pokazują z jakiego pasa w jakim kierunku mogę jechać, ale pasy mogę sobie zmieniać i wybierać do woli. Bo jak zmienię pas to nie jadę już tym poprzednim tylko tym nowym. Nie liczy się to po jakiej strzałce przejechałem, tylko którym pasem jadę.
lith

Postprzez lechB » wtorek 13 marca 2012, 21:27

lith napisał(a): Strzałki pokazują z jakiego pasa w jakim kierunku mogę jechać, ale pasy mogę sobie zmieniać i wybierać do woli. Bo jak zmienię pas to nie jadę już tym poprzednim tylko tym nowym. Nie liczy się to po jakiej strzałce przejechałem, tylko którym pasem jadę.

Dwa pasy nie wystarczą żeby jechać prosto to jest cwaniactwo nie mylić z inteligencją.Strzałka kierunkowa w lewo na rondzie już Ciebie nie obowiązuje i możesz zmienić pas ruchu na prawy jesteś w błędzie.
lechB

Postprzez kopan » wtorek 13 marca 2012, 21:28

lith napisał(a):Kopan, to według Ciebie, jak przejadę przed skrzyżowaniem po pierwszej strzałce pokazującej w jakim kierunku z tego pasa mogę jechać to już jestem stracony i muszę w tym kierunku jechać?

Nie, jesteś stracony jak cię liniami ciągłymi w tych dołkach startowych do skrętu w lewo otoczą.
Nie masz wyjścia masz jechać w lewo choćby potem przerywane były - tylko że nie dla ciebie, bo ty w lewo - strzała ci nakazała.
kopan

Postprzez lith » wtorek 13 marca 2012, 21:37

Strzała mi nie nakazała jechać w lewo, tylko mnie poinformowała, że ten pas służy to jazdy w lewo. Ja nie chcę jechac w lewo, więc uciekam z niego na inny. Linie dla mnie i nie dla mnie?:D
lith

Postprzez kopan » wtorek 13 marca 2012, 22:43

Nie wyobrażaj sobie że jesteś Bóg wi co i niby tak ale tu se pojade inaczej , bo Ty jesteś tylko sługą strzały.
kopan

Postprzez lith » wtorek 13 marca 2012, 23:04

Ale mogę sobie zmienić strzałę, której się będę słuchał. Nie jestem przywiązany do pasa.
lith

Postprzez kopan » wtorek 13 marca 2012, 23:09

Ale ino przed skrzyżowaniem przed boksem startowym z linii ciągłych zrobionym.
Po starcie z bloków pędzisz w lewo jak ci strzała kazała.
kopan

Postprzez oskbelfer » wtorek 13 marca 2012, 23:51

Uwaga, uwaga, achtung, achtung -------------zmieniam zdanie -----------MOZNA :)

gdyby ktoś pofatygował się i wkleił sensowną fotę skrzyżowania -- dyskusja skończyłaby się duzo wcześniej

polex :mrgreen: spaprałes rysunek jakimis zółtymi liniami zamiast dać sensowną fotkę :)

Otóż zmieniłem zdanie, gdyż popatrzyłem na dokładniejsze fotki :)

Tam są 4 pasy ruchu ---- i pas w lewo wyznaczony to jest ten "skrawek ze strzałką", tak więc uważm że pojechałbym na wprost z tego niezmalowanego pasa:)

jednak oznczenie tego ronda (zmalowanie) to takie z kaczej d...., ale to juz inna kwestia.
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez lith » wtorek 13 marca 2012, 23:57

@kopan
Jeżeli tory nie są odgrodzone to czemu mam pędzić do przodu i nie rozglądać się na boki? Co za różnica, którym pasem wjadę?
lith

Postprzez polex » środa 14 marca 2012, 09:47

oskbelfer napisał(a):gdyby ktoś pofatygował się i wkleił sensowną fotę skrzyżowania -- dyskusja skończyłaby się duzo wcześniej

My dyskutujemy nt konkretnego obrazka, a nie o "sensownej focie skrzyżowania"

oskbelfer napisał(a):polex :mrgreen: spaprałes rysunek jakimis zółtymi liniami zamiast dać sensowną fotkę :)

To nie są linie - to są strzałki, które wskazują... strzałki na jezdni tego ronda i jedna z tych żółtych strzałek wskazuje na:
oskbelfer napisał(a): ten "skrawek ze strzałką",

Dobrze jednak, że zauważyłeś, iż:
oskbelfer napisał(a):jednak oznczenie tego ronda (zmalowanie) to takie z kaczej d...., ale to juz inna kwestia.

Szkoda, że inni tego nie widzą.
...............Na PoRD świat się nie kończy; korzystaj też ze zdrowego rozsądku.
............................................Obrazek
polex

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze