Rondo - jazda prosto

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Rondo - jazda prosto

Postprzez CiekawyZycia » poniedziałek 12 marca 2012, 11:41

Gdzie:
"Rondo" - Pl Zawiszy, Wa-wa (sygnalizacja świetlna)
Obrazek

Sytuacja:
Czy można jechać na wprost ( tak jak po linii czerwonej z obrazka) jeśli przed rondem jest strzałka pozioma nakazująca jazdę w lewo. Jednakże na samym rondzie nie ma zmiany passa ruchu i wg znaków poziomych na rondzie można kontynuować jazdę na wprost.
CiekawyZycia

Re: Rondo - jazda prosto

Postprzez szerszon » poniedziałek 12 marca 2012, 12:35

czy to jest aktualne malowanie ?
Ten lewy pas był pasem tylko do skrętu w lewo( wydzielonym) i nie było możliwości pojechac prosto
szerszon

Postprzez CiekawyZycia » poniedziałek 12 marca 2012, 12:45

Wydaje mi się że obecne malowanie jest bardzo zbliżone do tego z obrazka (tak mi się wydaje ponieważ jest dość mocno wytarte).

szerszon napisał(a):czy to jest aktualne malowanie ?
Ten lewy pas był pasem tylko do skrętu w lewo( wydzielonym) i nie było możliwości pojechac prosto

Jak rozumiesz ze nie było możliwości jazdy prosto? Było inne malowanie pasów na samym rondzie? Bo stralka do jazdy w lewo przed rondem jest cały czas taka sama i tutaj nic sie nie zmienilo.
Moje pytanie zatem pozostaje ciągle otwarte.
CiekawyZycia

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 12 marca 2012, 12:57

Nie można :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez CiekawyZycia » poniedziałek 12 marca 2012, 13:15

oskbelfer napisał(a):Nie można :)

Nie można, ponieważ .... (jakie przepisy są złamane ??? )
Czy coś się zmienia w przypadku gdy na rondzie nie działa sygnalizacja świetlna
CiekawyZycia

Postprzez szerszon » poniedziałek 12 marca 2012, 13:25

Było inne malowanie. 19 lat sie tam bawiłem, różne rzeczy widziałem. :D
Jak wsadzili ten zintegrowany system i sygnalizatory S-3 to zrobili nowe malowanie i zjazd z pasa do skretu w lewo na wprost kończył sie na polu wyłaczonym z ruchu...
szerszon

Postprzez CiekawyZycia » poniedziałek 12 marca 2012, 15:05

wg. artykulu http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/2029020,122961,7104508.html
jednak można jechac prosto, bo znak poziomy P8b przed wjechaniem na rondo, dotyczy wjazdu na rondo, a nie zjazdu z niego.
Proszę o potwierdzenie z forum, czy moje analiza jest słuszna.
CiekawyZycia

Postprzez maryann » poniedziałek 12 marca 2012, 15:40

Po coś ta strzałka jest, ale po co??!!
Może żeby przed rondem korek regulować? Poza tym jeśli jesteś jeszcze przed rondem na owej strzałce i wjedziesz na pas wewnętrzny- to czym się różni wtedy Twoja pozycja od tego, kto wjechał wjazdem na lewo od Ciebie(i skręca w lewo) generalnie opuszczając rondo identycznie jak Ty, tylko że już jadzie prosto?? Albo co stoi na przeszkodzie, by zmienić pas z wewnętrznego na środkowy już na samym rondzie?
Odpowiedzi na te pytania to wielka czarna dziura w PoRD. Szopka na całego, a interpretacja zależy od humoru przedstawicieli władzy.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez CiekawyZycia » poniedziałek 12 marca 2012, 15:56

maryann napisał(a):Po coś ta strzałka jest, ale po co??!!
Może żeby przed rondem korek regulować? Poza tym jeśli jesteś jeszcze przed rondem na owej strzałce i wjedziesz na pas wewnętrzny- to czym się różni wtedy Twoja pozycja od tego, kto wjechał wjazdem na lewo od Ciebie(i skręca w lewo) generalnie opuszczając rondo identycznie jak Ty, tylko że już jadzie prosto?? Albo co stoi na przeszkodzie, by zmienić pas z wewnętrznego na środkowy już na samym rondzie?
Odpowiedzi na te pytania to wielka czarna dziura w PoRD. Szopka na całego, a interpretacja zależy od humoru przedstawicieli władzy.

Tak też i ja interpretuję tą sytuację... Nie ma przeciwwskazań żeby opuścić "rondo" w ten sposób, ale problem istnieje bo sporo osób uznałoby to za złamanie przepisów.
Strzałka przed rondem ma jakiś ukryty sens, którego ja jeszcze nie poznałem :help:
Mógłbym zrozumieć jej sens gdyby w kodeksie drogowym było jakaś dodatkowa interpretacja w momencie gdy jest sygnalizacja świetlna. (Wtedy przynajmniej teoretycznie nie mieszają się potoki pojazdów wjeżdżających z różnych kierunków.)
CiekawyZycia

Postprzez ringus1 » poniedziałek 12 marca 2012, 17:27

Przed zebrą przejeżdżasz strzałką linię ciągłą, nieładnie... :P
Bezpośrednio z tego pasa nie możesz wobec tego, ale na skrzyżowaniu zmiany pasa nic Ci nie zabrania.
"When was the last time you just got up and went for a drive? Not to anywhere, not for anything, just for a drive? See, motorcyclists do it all the time, so why don't human beings?" -- Jeremy Clarkson

Prawo jazdy na kat. A, B.
ringus1

Postprzez Drezyna » poniedziałek 12 marca 2012, 20:49

CiekawyZycia napisał(a):

wg. artykulu http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/2029020,122961,7104508.html
jednak można jechac prosto, bo znak poziomy P8b przed wjechaniem na rondo, dotyczy wjazdu na rondo, a nie zjazdu z niego.
Proszę o potwierdzenie z forum, czy moje analiza jest słuszna.

Analiza nie jest słuszna bo P-8b oznacza, że jazda z pasa ruchu, na którym jest umieszczony, jest dozwolona tylko w kierunku wskazanym strzałką, czyli w lewo. Artykuł w gazecie nie stanowi prawa, zgodnie z przepisami jedziesz w lewo albo w ogóle.
Drezyna

Postprzez polex » poniedziałek 12 marca 2012, 21:35

CiekawyZycia napisał(a):
Sytuacja:
Czy można jechać na wprost

Można.

Już od dawien dawna nie przejeżdżałem przez to rondo z Raszyńskiej w stronę Dw. Zachodniego i nie wiem czy i ew. jak się różni obecna sytuacja od tej przedstawionej na obrazku.
Dlatego też nie jestem w stanie stwierdzić czy ten lewoskręt na rondzie ma tą samą fazę świateł co jadące w Towarową. Bo gdyby miały oddzielne to wówczas nie byłoby sensu ustawienia się do jazdy na wprost na tym lewym pasie. Jednak nie sądzę, by tak było - zakładam, że zarówno dla lewoskrętów jak i jadących na wprost jest ta sama faza świateł.

O możliwości jechania na wprost świadczy choćby ta strzałka "w lewo", która jest jeszcze przed pasami idącymi ze wschodu na zachód. Gdyby z omawianego lewego pasa nie można było jechać na wprost to strzałka ta powinna być namalowana na tym właśnie pasie.

Zresztą o tym, że można nim pojechać prosto świadczyć mogą jeszcze dwie okoliczności:
- ew. zakaz jazdy na wprost oznaczałby w praktyce niewykorzystany lewy pas na wjeździe w Towarową,
- lewoskrętom jadącym od Grójeckiej wolno byłoby zjechać z ronda w Towarową tylko z pasa środkowego i prawego, a tym samym większe tamowanie ruchu na rondzie.

Pozostaje ta nieszczęsna linia u wlotu na Targową. Nie chcę się nabijać z drogowców i nie powiem, że malowali po kielichu, ale z całą pewnością ta linia jest błędem, bo nie spełnia żadnej funkcji poza tą, że "próbuje" blokować możliwość wjazdu na lewy pas Towarowej.
...............Na PoRD świat się nie kończy; korzystaj też ze zdrowego rozsądku.
............................................Obrazek
polex

Postprzez Drezyna » poniedziałek 12 marca 2012, 21:48

Piękna analiza. Czyli P-8b nie znaczy nic. Które jeszcze znaki utraciły znaczenie?
Drezyna

Postprzez kopan » poniedziałek 12 marca 2012, 22:04

Co tu jakieś fazy rozważać robić jakieś wątpliwe analizy jak wystarczy się do znaków stosować.
A strzała nie daje wyboru należy jechać w lewo i wyłącznie w lewo nawet se pasa przed skrętem w lewo zmienić nie wolno.
Proszę sobie poczytać odpowiednie przepisy a nie opowiadać bo mnie się widzi no to można, ale przepisa nie widział a widzi mu się.

Ps. Drezyna przecież to była onaniza a nie analiza , polex jest zadowolony.
kopan

Postprzez polex » poniedziałek 12 marca 2012, 22:21

Drezyna napisał(a):Piękna analiza. Czyli P-8b nie znaczy nic. Które jeszcze znaki utraciły znaczenie?

Jeśli w mojej analizie dostrzeżesz jakiś słaby punkt - daj znać i wskaż go.
Szczególnej uwadze polecam ten akapit dotyczący skręcających z Grójeckiej w Towarową (z zach. na płn). Te pojazdy nie mają na rondzie strzałki na lewym pasie, więc jadą z niego prosto.
...............Na PoRD świat się nie kończy; korzystaj też ze zdrowego rozsądku.
............................................Obrazek
polex

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze