Wyprzedzanie -wątpliwości

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Wyprzedzanie -wątpliwości

Postprzez polex » piątek 09 marca 2012, 15:16

@albin - w Twoim ostatnim poście, każdy z dwóch akapitów zawiera błędną interpretację.

@kg1956 - samobójców przepisy nie obowiązują.

@kopan - tobie nie będę odpowiadał.
...............Na PoRD świat się nie kończy; korzystaj też ze zdrowego rozsądku.
............................................Obrazek
polex

Postprzez albin » piątek 09 marca 2012, 15:29

A coś więcej o mojej błędnej interpretacji coś jesteś w stanie napisać?

5.Znak P-4 "linia podwójna ciągła" rozdziela pasy ruchu o kierunkach przeciwnych i oznacza zakaz przejeżdżania przez tę linię i najeżdżania na nią.

Mi chodzi typowo o słowa, wyznacza...rozdziela....to chyba nie to samo.
A, B, C, D, E -
albin

Postprzez polex » piątek 09 marca 2012, 15:41

Jeśli jezdnia nie ma jakiegokolwiek oznakowania, a ruch jest w obu kierunkach to mamy do czynienia z jezdnią dwukierunkową bez wyznaczonych pasów ruchu.
Jeśli natomiast ta sama jezdnia uzyska jakikolwiek znak podłużny, który podzieli jezdnię na części przeznaczone do jazdy w przeciwnych kierunkach to wówczas mamy jezdnię dwukierunkową z wyznaczonymi pasami.
...............Na PoRD świat się nie kończy; korzystaj też ze zdrowego rozsądku.
............................................Obrazek
polex

Postprzez kg1956 » piątek 09 marca 2012, 15:45

polex napisał(a):(...)@kg1956 - samobójców przepisy nie obowiązują.(...)

Chcąc wykorzystać dopuszczenie w przepisie:

8. Dopuszcza się wyprzedzanie w miejscach, o których mowa w ust. 7 pkt 1 i 2, na jezdni:

jednokierunkowej;
dwukierunkowej na odcinku z wyznaczonymi pasami ruchu, pod warunkiem że kierujący nie wjeżdża na część jezdni przeznaczoną do ruchu w kierunku przeciwnym - w miejscu, gdzie jest to zabronione znakami na jezdni.

wjechałem na część jezdni przeznaczoną do ruchu w kierunku przeciwnym w miejscu, gdzie nie jest to zabronione znakami na jezdni. Wypełniłem tym samym warunek dopuszczenia wyprzedzania. Osobiście sam bym nawet nie pomyślał, żeby tak wyprzedzać. Chodzi mi o zgodność z przepisami.
kg1956

Postprzez kopan » piątek 09 marca 2012, 17:23

To tylko cman ma upoważnienie z ministerstwa do jazdy z prędkością bezpieczną z podwójną ciągłą po prawej stronie pojazdu.
Pozostałych obowiązują przepisy które mówią że linię tę się stosuje w celu wyeliminowania wjeżdżania na pas w kierunku przeciwnym.
Czyli .......
A po za tym jakby coś z przodu jechało to oczywiście świadom że ci przejeżdżać linii nie wolno wjedziesz do rowu albo w maliny .
kopan

Postprzez kg1956 » piątek 09 marca 2012, 17:42

Może podwójna ciągła jest w takim razie niedostatecznie zdefiniowana?
kg1956

Postprzez albin » niedziela 11 marca 2012, 21:07

polex napisał(a):Jeśli jezdnia nie ma jakiegokolwiek oznakowania, a ruch jest w obu kierunkach to mamy do czynienia z jezdnią dwukierunkową bez wyznaczonych pasów ruchu.
Jeśli natomiast ta sama jezdnia uzyska jakikolwiek znak podłużny, który podzieli jezdnię na części przeznaczone do jazdy w przeciwnych kierunkach to wówczas mamy jezdnię dwukierunkową z wyznaczonymi pasami.

No to obrazek dla ciebie i powiedz mi czy jest to jezdnia z wyznaczonymi pasami ruchu i ile ich jest wg ciebie.

Moja interpretacja jest taka, że jest to droga dwukierunkowa z trzema niewyznaczonymi pasami ruchu. Idąc dalej twoim tokiem rozumowania to wychodzi na to że na takiej drodze mogę wyprzedzać z prawej strony bo przecież są pasy wyznaczone (wg twojej teorii), czyż nie????
Załączniki
1.JPG
1.JPG (8.49 KiB) Przeglądane 3023 razy
A, B, C, D, E -
albin

Postprzez oskbelfer » niedziela 11 marca 2012, 21:14

albin -- to ja Ci odpowiem -- chociaż nie wiem o co chodzi :)

otóż na rysunku mamy do czynienia z drogą dwukierunkową jednojezdniową z wyznaczonymi i niewyznaczonymi pasami ruchu :)

pasów jest 3 --- dwa niewyznaczone pasy ruchu w jednym kierunku (to te z prawej) oraz jeden wyznaczony dla kierunku przeciwnego :)

:)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez kg1956 » niedziela 11 marca 2012, 22:24

Wyprzedzać z prawej nie bardzo. Przepis mówi wyraźnie o conajmniej 2 pasach wyznaczonych w jedną stronę.
kg1956

Postprzez lechB » niedziela 11 marca 2012, 22:34

oskbelfer napisał(a):otóż na rysunku mamy do czynienia z drogą dwukierunkową jednojezdniową z wyznaczonymi i niewyznaczonymi pasami ruchu :)

pasów jest 3 --- dwa niewyznaczone pasy ruchu w jednym kierunku (to te z prawej) oraz jeden wyznaczony dla kierunku przeciwnego :)

Mamy dwa pasy ruchu oznaczone. A te dwie linie po środku jezdni to co one oznaczają.
lechB

Postprzez kopan » niedziela 11 marca 2012, 23:13

Co te linie po środku a w rzeczywistości z boku oznaczają ??

Ano oznaczają że drogowiec wstawiony był przy ich malowaniu, lub rysunek obrazuje pracę drogowców z przed namalowania na prawo od tej linii innej linii dzielącej to co po lewej od tej namalowanej linii - na pół.
kopan

Postprzez albin » poniedziałek 12 marca 2012, 11:45

kg1956 napisał(a):Wyprzedzać z prawej nie bardzo. Przepis mówi wyraźnie o conajmniej 2 pasach wyznaczonych w jedną stronę.

10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:

na jezdni jednokierunkowej;
na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.

Ja tylko próbuję obalić teorię kilku z was (m.in Polexa), którzy twierdzicie że jest to droga z wyznaczonymi pasami ruchu (dlatego że jest linia podwójna ciągła). Zgodnie z tym co poniektórzy twierdzicie to wyprzedzanie z prawej byłoby w tym przypadku dozwolone bo na odcinku z wyznaczonymi pasami ruchu wolno z prawej (pomijam fakt terenu zabudowanego i niezabudowanego - bo to nic tu nie wnosi do naszego tematu).
Załączniki
1.JPG
1.JPG (9.54 KiB) Przeglądane 2995 razy
A, B, C, D, E -
albin

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 12 marca 2012, 12:03

lechB napisał(a):
oskbelfer napisał(a):otóż na rysunku mamy do czynienia z drogą dwukierunkową jednojezdniową z wyznaczonymi i niewyznaczonymi pasami ruchu :)

Mamy dwa pasy ruchu oznaczone. A te dwie linie po środku jezdni to co one oznaczają.

PO ŚRODKU ---- TY CZŁOWIEKU ROZUMIESZ SŁOWO ŚRODEK ??

PODÓWJNA CIAGŁA JAK DLA MNIE NIE JEST NA SRODKU :) a dla Ciebie jest ?? proponuję załóż soczewki a potem pisz :)

A i żeby była sprawa jasna pisałem o PIERWSZYM A NIE O DRUGIM RYSUNKU

NA DRUGIM RYSUNKU mamy 4 pasy ruchu (dwa niewyznaczone w jedną i dwa również nie wyznaczone w druga strone --- rozdzielone podwójną ciągłą )
oskbelfer

Postprzez albin » poniedziałek 12 marca 2012, 12:12

oskbelfer napisał(a):
NA DRUGIM RYSUNKU mamy 4 pasy ruchu (dwa niewyznaczone w jedną i dwa również nie wyznaczone w druga strone --- rozdzielone podwójną ciągłą )

Czyli sumując mamy drogę, która posiada 4 niewyznaczone pasy ruchu oddzielone (rozdzielone) linią podwójną ciągłą czyli nie jest to droga z wyznaczonymi pasami ruchu.I czy to takie skomplikowane jest?
A, B, C, D, E -
albin

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 12 marca 2012, 12:51

jak dla mnie nic w tym skomplikowanego nie widze :) tylko zastanawiam się czy gdzieś napisałem że jest inaczej :) ?

post edytowany przez moderatora (regulamin, pkt 12)
oskbelfer

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze