Policja a teren zabudowany

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Policja a teren zabudowany

Postprzez T3DAMIAN » piątek 09 marca 2012, 00:01

Mam takie pytanie bo jak uczyłem się w testach to policji nie można wyprzedzić w terenie zabudowanym i tak jadę ostatnio w Warszawie teren zabudowany ale jest 70-tką policja na moim pasie jedzie przede mną a większość na lewy pas i wyprzedza a ja mówię no co jest

1) i tutaj pytanie czyli jest tak,że jedzie policja w zabudowanym przede mną ale nie używa sygnałów itp i jedzie np 50 a jest 70 to śmiało mogę wyprzedzić tak?

2)jak policja by jechała na sygnałach to już jej nie mogę w obszarze wyprzedzić tak?
T3DAMIAN

Re: Policja a teren zabudowany

Postprzez patgaw » piątek 09 marca 2012, 00:09

pomieszala ci sie policja z pojazdem uprzywilejowanym.
patgaw

Postprzez T3DAMIAN » piątek 09 marca 2012, 00:13

dalej nic nie wiem nie możesz jaśniej?
T3DAMIAN

Postprzez M.S. » piątek 09 marca 2012, 03:26

Nie możesz wyprzedzać pojazdu uprzywilejowanego, a nie Policji. Pojazd uprzywilejowany to taki, który spełnia wszystkie 3 poniższe warunki:
1. ma włączone światła mijania albo drogowe
2. ma włączony sygnał dźwiękowy o zmiennym tonie (syrenę)
3. wysyła sygnały świetlne w postaci niebieskich świateł błyskowych

Jeżeli Policja, karetka, straż jedzie ot tak sobie to możesz wyprzedzać. Jeżeli ma włączone światła, koguta i syrenę to wtedy już nie możesz ich wyprzedzać w terenie zabudowanym.
M.S.

Postprzez Radhezz » piątek 09 marca 2012, 14:41

Ja tylko dodam że jakbyś trafił na kolumnę pojazdów uprzywilejowanych (o co w Warszawie nietrudno, a w każdym razie o wiele łatwiej niż gdzie indziej), to poza tym, że nie wolno Ci ich wyprzedzić, to w sytuacji gdyby wjeżdżały one bezkolizyjnie, np. z pasa zanikającego z prawej strony to też nie wolno Ci tej kolumny przerwać, tj. wjechać pomiędzy te pojazdy. W takiej sytuacji powinieneś stanąć i zaczekać aż przejedzie pojazd zamykający kolumnę (otwierający i zamykający wysyłają poza niebieskim również czerwony sygnał błyskowy) i dopiero za nim ruszyć.

http://www.youtube.com/watch?v=IIBa93paMEc

Patrząc od 27 sekundy jak kolumna wjeżdża - kierowca srebrnego Audi naraził się na nieprzyjemności w tej sytuacji - ale upiekło mu się... W takim przypadku na egzaminie byś oblał.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Powrót do Egzamin na prawo jazdy