kopan napisał(a):To wynika z przepisów.
Właśnie. Ustalmy
co na pewno z przepisów nie wynika:
1. Czy Art.22.4. obowiązuje tylko poza skrzyżowaniem?
NIE.
2. Czy Art.25.1. zwalnia z obowiązku stosowania się do art. 22.4.?
NIE3. Czy zmieniając zajmowany pas ruchu podczas zmiany kierunku jazdy jesteśmy zwolnieni z obowiązku stosowania się do Art.22.4?
NIE.
4. Czy Art.22.4. i Art.25.1. wzajemnie się wykluczają i w efekcie stosując się do jednego artykułu nie jesteśmy w stanie pomimo zaistnienia sytuacji opisanej drugim artykułem tego artykułu zastosować?
NIE.
(co najwyżej w wyniku zastosowania się do jednego z artykułów może nie dojść do sytuacji opisanej drugim artykułem)kopan napisał(a):No specjaliści będą stosować obydwa przepisy naraz.
Narysowałem sytuację, w której pierwszeństwo przejazdu pomiędzy dwoma pojazdami będącymi na skrzyżowaniu ustala się na podstawie Art.22.4, i to pomimo, że do skrzyżowania pojazdy nadjechały z kierunków przeciwnych. Więc w czym problem?
Może w prawidłowej ocenie, w którym miejscu pojazd skręcający na skrzyżowaniu faktycznie zmienia kierunek jazdy (istnieje możliwość, że pomimo, że przez skrzyżowanie nie przejeżdża na wprost kierunku jazdy nie zmienia), a co za tym idzie porusza się gdzieś pomiędzy drogą, którą przyjechał do skrzyżowania a drogą, którą ze skrzyżowania odjedzie, w efekcie nie dotyczą go pasy ruchu żadnej z tych dróg?