jak jechac

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

jak jechac

Postprzez rico14 » wtorek 28 lutego 2012, 20:55

Witam jutro mam egzamin i mam dwa pytania
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
co do tej sytuacji
1 jak powinienem jechać z zapaloną zieloną strzałką , zakładając ze prawym pasem jedzie samochód i zakładając ze nie jedzie inny samochód
2 jak powinienem jechac z zapalonym zielonym światłem

z góry dziekuje za pomoc
rico14

Re: jak jechac

Postprzez lith » wtorek 28 lutego 2012, 21:23

Chyba nie rozumiem pytania :/
lith

Postprzez raf891 » wtorek 28 lutego 2012, 23:40

rico14 napisał(a):1 jak powinienem jechać z zapaloną zieloną strzałką , zakładając ze prawym pasem jedzie samochód i zakładając ze nie jedzie inny samochód
2 jak powinienem jechac z zapalonym zielonym światłem

z góry dziekuje za pomoc

jesli dobrze zrozumialem chodzi o syganlizacje swietlna z warunkowa strzałka do skretu w prawo ?
jezeli jest strzałka warunkowa i czerowne swiatło trzeba sie zatrzymac rozejrzec na przejscie, droge poprzeczna czy nikogo nie ma i ruszyć. A jezeli pali Ci sie zielone światło to masz pierszenstwo i jedziesz bo na drodze poprzecznej maja wtedy czerwone.
raf891

Postprzez rico14 » środa 29 lutego 2012, 07:15

przepraszam moja wina nie napisałem o co mi dokładnie chodzi, chodzi o to czy jak sie świeci zielona strzałka lub zielone swiatło to czy prze skręcie musze wykorzystać ta zatoczke co jest oznaczona czarna linią
rico14

Postprzez Minor » środa 29 lutego 2012, 07:40

Nie musisz, skrzyżowanie Smutna/Palki... po skręcie możesz wjechać na pas którym wygodniej będzie kontynuować jazdę... jak trafisz na egzaminatora, który już tam powie że na następnym będziesz zawracać, to i na lewy pas możesz gnać.

Jak widzisz jeden, dwa samochody... to możesz wykorzystać ten pas, aby upłynnić ruch bo szybko z niego zjedziesz jak cię miną oba. Jak widzisz dużo aut, to proponuję jednak nie jechać... jak utkniesz na tym pasie, zatrzymasz auto, to potem ciężko jest się włączyć, trzeba czekać na zmianę świateł. W tym czasie, przyjedzie autobus (tam jest przystanek), i będzie marudzenie, że zatrzymujesz się na wysokości przystanku i utrudniasz ruch autobusowi. To też kwestia na jakiego egzaminatora trafisz...
Minor

Postprzez maryann » środa 29 lutego 2012, 09:57

Czyli mnie-więcej jak w tym poście: viewtopic.php?f=3&t=29696&start=60#p282356 . Pas "autobusowy" to też pas. Chyba że oznaczony D11- wtedy wara od niego!
falsum in uno falsum in toto
maryann

Powrót do Sytuacje na drodze