Skrzyzowanie kolizyjne skret w lewo.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skrzyzowanie kolizyjne skret w lewo.

Postprzez escobarpl » sobota 25 lutego 2012, 15:02

Witam mam taki problem, ze przejezdzilem juz z 20godzin i ciagle gryzie mnie skret w lewo na skrzyzowaniu kolizyjnym. Nie mialem z tym problemow podczas jazdy bo zawsze dziwnym przypadkiem bylem jako pierszy na tym skrzyzowaniu i odpowiednio sie ustawiajac i przepuszczajac tych z na przeciwka przejezdzalem skrzyzowanie.
Problem mam w sytucji gdybym np. dojezdzal do skrzyzowania na zielonym z zamiarem skretu w lewo ale przede mna bylby juz jeden ochotnik skrecajacy w lewo, ktory przepuszcza tych z naprzeciwka. W takim wypadku instruktor odpowiedzial ze powinienem jako drugi ustawic sie za linia warunkowego zatrzymania, tzn przed tym trojkatami na jezdni. I zakladajac ze ten przede mna wreszcie zjechal ze skrzyzowania ale domyslam sie ze ze za chwile bedzie czerwone co robie takiej sytuacji ? podjezdzam do srodka i dokanczam manewr (ci z prawej zaczynaja juz jechac) czy czekam za linia warunkowego zatrzymania na kolejne zielone swiatlo dla mnie. dodam ze jestem juz za sygnalizatorem wiec musze obserowac kiedy ci z naprzeciwka zaczna jechac.
escobarpl

Re: Skrzyzowanie kolizyjne skret w lewo.

Postprzez lith » sobota 25 lutego 2012, 15:06

To domyślasz się, ze niedługo może być czerwone, czy z prawej zaczynają już jechać? Bo to tak jakby olbrzymia różnica :P
lith

Postprzez escobarpl » sobota 25 lutego 2012, 15:11

no to zalozmy ze sa 2 warianty
1) ci z prawej zaczynaja jechac
2) ci z prawej jeszcze stoja ale ja nie widze sygnalizatora a zielone bylo dosc dlugo
escobarpl

Postprzez lith » sobota 25 lutego 2012, 15:18

1) No to chyba jasne, ze się nie pakujesz pod nich skoro nie wjechałeś do tej pory na skrzyżowanie.
2) jak sie ustawiłeś tak, że nie widzisz sygnalizatora to pozostaje obserwować innych, chyba widzisz czy jadą z naprzeciwka, czy jadący prosto dalej wjeżdżają itd. Na pewno nie ma stania na zielonym 'bo może się zaraz zmieni'.
lith

Postprzez escobarpl » sobota 25 lutego 2012, 15:22

1) ale bylem za sygnalizatorem, na lini warunkowego zatrzymania.
Jadacy z prawo nie powinni mnie puscic w mysl zasady, ze pomimo posiadania zielonego nie mieli warunkow do jazdy bo bylem na skrzyzowaniu ? czy moze zatrzymanie sie za linia wz to jeszcze nie bycie na skrzyzowaniu ?
escobarpl

Postprzez lith » sobota 25 lutego 2012, 15:25

Skoro nie przeszkadzałeś im w jeździe to nie powinni.
lith

Postprzez escobarpl » sobota 25 lutego 2012, 15:31

ok dzieki za pomoc, troche mi sie rozjasnilo ale jednak wolabym na egzaminie byc tym pierwszym jadacym w lewo :D
escobarpl

Postprzez polex » sobota 25 lutego 2012, 15:36

escobarpl napisał(a):Problem mam w sytucji gdybym np. dojezdzal do skrzyzowania na zielonym z zamiarem skretu w lewo ale przede mna bylby juz jeden ochotnik skrecajacy w lewo, ktory przepuszcza tych z naprzeciwka.

A gdyby takich ochotników było 2? A może 3, a nawet więcej? Co wtedy? :wink:

escobarpl napisał(a):W takim wypadku instruktor odpowiedzial ze powinienem jako drugi ustawic sie za linia warunkowego zatrzymania, tzn przed tym trojkatami na jezdni.

Próbuję sobie na siłę wyobrazić takie skrzyżowanie, na którym taki sposób mógłby być zasadny. :roll:

Przy skręcaniu w lewo należy uwzględnić kilka czynników jak np ilość lewoskrętów, które nas poprzedzają, rozległość skrzyżowania, czas trwania fazy sygnalizacji świetlnej.
Sposób podany przez instruktora mógłby być zasadny np w sytuacji, gdy skrzyżowanie nie jest rozległe (mało miejsca za poprzednim lewoskrętem), a kończy się już nam faza zielonego światła.
Z kolei na rozległym skrzyżowaniu (poprzeczna ulica, w którą skręcamy na np 3 pasy) i przy 3, 4 a nawet większej ilości lewoskrętów przed nami, najważniejsze jest tylko, by wjechać na to skrzyżowanie przy zielonym świetle i zająć dogodne miejsce za którymś z lewoskrętów przed nami.
...............Na PoRD świat się nie kończy; korzystaj też ze zdrowego rozsądku.
............................................Obrazek
polex

Postprzez ringus1 » sobota 25 lutego 2012, 17:54

Wiem, że we Wrocławiu jest na pewno jedno skrzyżowanie w strefie egzaminacyjnej, gdzie tylko 1-2 samochody są w stanie skręcić w lewo (przy panującym tam ruchu i fazie świateł). Jeśli Twój instruktor powiedział Ci, że na Twoim nie powinieneś wjeżdżać, to pewnie wiedział co mówi.

Normalnie to wjeżdża tyle aut, ile się zmieści i tyle. Ale to już swoją drogą.
"When was the last time you just got up and went for a drive? Not to anywhere, not for anything, just for a drive? See, motorcyclists do it all the time, so why don't human beings?" -- Jeremy Clarkson

Prawo jazdy na kat. A, B.
ringus1

Postprzez reassor » sobota 25 lutego 2012, 18:06

Ja wychodzę z założenia, że zależnie od sygnalizacji (możesz znać dane skrzyżowanie i jego cykle) widzisz ile pojazdów się zmieści.
W moim przypadku jak widzę np na kolizyjnym, że 3 samochody się wpakowały i stoją to ja stoję na linii zatrzymania dla czerwonego światła bo wiem, że się nie zmieszczę, Ale co miasto to inne cykle i inne skrzyżowania po prostu wyczuj to.
Kat.B - 24.02.2012 - Kat.B zdane :) (Mobilek Tychy)
Kat.A - 10.02.2016 - Teoria 71/74 (1 raz) :) (Radmar Tychy)
Kat.A - 11.04.2016 - Praktyka (1 raz) :) (Radmar Tychy)
reassor

Postprzez maryann » poniedziałek 27 lutego 2012, 10:15

falsum in uno falsum in toto
maryann

Powrót do Sytuacje na drodze