Interpelacja ws samochodów na egzaminie państwowym

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Interpelacja ws samochodów na egzaminie państwowym

Postprzez oskinstruktor » czwartek 26 stycznia 2012, 21:25

Powiedzcie, bo ja niezbyt wiem jak to ugryźć i czy my instruktorzy możemy to w jakikolwiek sposób wesprzeć, wspomóc, dołożyć coś z naszej strony......a leży to na pewno w naszym interesie!!!

http://orka.sejm.gov.pl/izo7.nsf/www1/i ... i00873.pdf
oskinstruktor

Re: Interpelacja ws samochodów na egzaminie państwowym

Postprzez dylek » czwartek 26 stycznia 2012, 21:44

jarząbek - zapewne na stronach sejmowych ( o ile się na nie dostaniesz, bo wiesz... protesty ACTA itp... :D ) znajdzie się adres maila tego posła.
Tu edit - znalazłem emila :D
Dariusz.Piontkowski@sejm.pl
Ja bym mu jeszcze podpowiedział, że pomimo obowiązku jazdy na B pojazdem egzaminacyjnym, to jednak można pojechać i własnym ... (automat, dostosowany do niepełnosprawnych itp.) Więc tu kolejny bezsens tego wymogu.
Można by mu również podpowiedzieć, by wysmarował petycję w tej kwestii z możliwością podpisania się pod nią, a na forach branżowych by się rozrzuciło linki do niej i poparło - niech by zobaczył ktoś jaka rzesza ludzi chce zniesienia dyktatu określonych pojazdów.

EDIT - można by również spróbować sprawę podsunąć RPO - niech by zbadał, czy nie jest naruszona równość traktowania obywateli przez prawo :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez oskinstruktor » czwartek 26 stycznia 2012, 21:58

Już mu wysłałem właśnie maila z propozycją "współpracy" ;) jak również z linkiem do tego wątku ( więc grzecznie i kulturalnie proszę mi się tu wypowiadać ;) ). Poprosiłem również o sugestie z jego strony co my instruktorzy możemy zrobić żeby pokazać że popieramy tą inicjatywę. Poprosiłem także o nagłośnienie tej interpelacji wszędzie gdzie się da, bo w zeszłej kadencji Poseł Jurgiel złożył podobną interpelacją, choć wg mnie ze słabszymi argumentami, ale mało to było nagłośnione. Zobaczymy czy Pan Posłem zaszczyci nas swoją obecnością na forum i doradzi co teraz my możemy zrobić.

Jeśli są wśród nas jakieś mądre głowy odnośnie procedur związanych z całym tym sejmowym "bałaganem" to podrzucajcie pomysły. Może to dobry moment na "ugranie" tego co dla nas bardzo ważne. Po zamieszaniu z lekarzami, aptekarzami i ACTA, kolejna sfrustrowana idiotycznymi przepisami grupa społeczna to by już było za dużo dla rządzących. Temat oczywiście na czasie w powiązaniu z podpisaną właśnie przez Pana Prezydenta....

http://polskalokalna.pl/wiadomosci/mazo ... 51793,3319

nowelą ustawy o kierujących. Kuj żelazu póki gorące!!!
oskinstruktor

Postprzez oskinstruktor » czwartek 26 stycznia 2012, 23:03

Ja w świat puściłem to w ten sposób. Jeśli to dla Was nie problem..... zróbcie to samo:)

http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... =1&theater
oskinstruktor

Postprzez M.S. » piątek 27 stycznia 2012, 01:02

Trzeba się za to wziąć, póki temat jest na czasie. Przyłączam się do słusznej akcji.
M.S.

Postprzez oskbelfer » piątek 27 stycznia 2012, 22:28

Widzę to z kilku perspektyw:)

ośrodki kupują samochody takie jak wordy --- rozumiem wiadomo, o co chodzi

ośrodki mają upusty przy zakupie --- więc jest taniej --- różnie od 12 do 18 procent (tak bywało--zależy od dealera)

zmiana, co 3-4 lata to troszkę kiepska sprawa dla ośrodków -- jednak zapewnia to w miarę sensowne auta--- a nie jak to kiedyś bywało --- drzwi na drucie ------- zresztą można zerknąć na kategorie C --- są w ośrodkach nowe ciężarówki, sa tez w ośrodkach złomy (dokładne namiary na nowe auta i na złomy mogę podać na priva --- tylko rodzi się pytanie, po co ?

są tez wordy, w których kupuje się nowe auta ---- ale można na rynku wtórnym kupić autka używane tej marki -- np. suzuki Swift, ford fiesta, renault ostria,

nie należy mieć uwag do Wordów --- można jednak dealerom zagrać na nosie -- wymaga to solidarności OSK
-- otóż zmowa OSK polegająca na pozostaniu przy poprzedniej marce ----- niechaj dealer daje Wordom za złotówkę nowiutkie "furki" marki X, a wszystkie osk pozostają przy "furce" Y -- jakie korzyści --- otóż kursanci wszyscy dalej mają takie same szanse ---- Ci kumaci i tak zdają za pierwszym razem, a nie kumaci ...........im to i tak wszystko jedno skoro na tylnym zderzaku szukają świateł drogowych...

Zdaję sobie sprawę z realiów, wiem ze padną słowa, iż konkurencja, iż ktoś się wyłamie etc....

proponuję popatrzeć na sprawę ACTA --- pospolite ruszenie użytkowników internetu --- może coś zmieni....

Oczywiście można optować za możliwością podstawiania na egzamin aut z osk ---jednak jest różnica przeprowadzić za dniówkę 15 egzaminów na kategorie C oraz 15 na D z pojazdami jakiegoś ośrodka, a co innego przeprowadzić np. 400 egzaminów na dniówce na autach z 20 osk....

POPIERAM INICJATYĘ UKRUCENIA DEALEROM PRAKTYK typu auto za 1 zł czy nawet 250 zł --- a osk --- dowalić full cenę:)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez oskinstruktor » piątek 27 stycznia 2012, 22:57

Czy te wszystkie stowarzyszenia rozsiane po całej Polsce to one w jakikolwiek sposób działają czy tylko powstały dla idei powstania? Zna ktoś jakieś osiągniecie któregokolwiek ze stowarzyszeń szkół jazdy, OSK, instruktorów czy jak tam one by się nie nazywały?
oskinstruktor

Postprzez skov » sobota 28 stycznia 2012, 18:21

Musiałoby to wyglądać tak, że OSK obligatoryjnie musiały by podstawiać samochody bo w przypadku tylko "możliwości" nie dało by się zaplanować ile musi WORD posiadać samochodów, żeby zrealizować egzaminy. Kursanci zapewne ponieśliby koszta takiego podstawienia.
Po stronie WORD ów wchodzą kłopoty z rejestracją egzaminów, trzeba by wyczarować jakieś niezawodne mobilne jednostki rejestrujące ( co wcale nie jest takie proste) reszta to wydaje mi się same plusy ( brak floty= brak kosztów wynajmu i paliwa)
skov

Postprzez oskbelfer » sobota 28 stycznia 2012, 18:56

na uwadze nalezy jeszcze mieć nastepującą sytuację ----- osk podstawia "złoma" egzmainator odmawia egzaminu--- wiem, wiem--- złom ma aktualny przegląd rejestracyjny--- ale wszyscy wiemy jak to z tymi żłomami jest od czasu do czasu do wordów własnie takie "cuda" podstawiają... skov ma 100% racji...
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez oskinstruktor » sobota 11 lutego 2012, 01:01

odświeżam temat..... dodatkowo daję link do sondy na Prawo Drogowe News:

http://www.grupaimage.com.pl/?s=prd&ankieta_send=1
oskinstruktor

Postprzez ks-rider » sobota 11 lutego 2012, 11:19

jarzabek napisał(a):Powiedzcie, bo ja niezbyt wiem jak to ugryźć i czy my instruktorzy możemy to w jakikolwiek sposób wesprzeć, wspomóc, dołożyć coś z naszej strony......a leży to na pewno w naszym interesie!!!

http://orka.sejm.gov.pl/izo7.nsf/www1/i ... i00873.pdf

Dorzucil bym do tego jeszcze problem przy zdawaniu kat. A. O ile w aucie kierowca ma mozliwosc regulacji siedzenia w kilku wymiarach + 4 kierownicy tak w przypadku motocykla takiej mozliwosci niema wogole.

Pytam sie wiec jak mierzacy 2 metry wysoki 18 – latek ma ogarnac 250 cm motocykl ktory juz na desce kreslarskiej zostal stworzony pod ergonomie osoby o wzroscie ca. 170 cm.

O niskich kobietach ktore maja ochote poczuc wiatr we wlosach nie wspomne, te maja problemy ze stabilizacja motocykla podczas jego zatrzymania – za krotkie nogi.

oskbelfer napisał(a):na uwadze nalezy jeszcze mieć nastepującą sytuację ----- osk podstawia "złoma" egzmainator odmawia egzaminu--- wiem, wiem--- złom ma aktualny przegląd rejestracyjny--- ale wszyscy wiemy jak to z tymi żłomami jest od czasu do czasu do wordów własnie takie "cuda" podstawiają... skov ma 100% racji...

Oskar, zycie szybko zweryfikuje OSK.

1. ze kursakt sam wybieze jakom autem bedzie chcial jezdzic na kursie

2. nie jest wazne jakie auto ale kto siedzi obok i co przekazuje

Dobrze, ze ktos wreszcie sie za to bierze, Polacy potrafili rozpieprzyc socjalizm a nie potrafia zlikwidowac monopolu osrodkow egzsaminacyjnych ?

Panowie i Panie brac sie wiec do roboty i walczyc.

:wink:

:wink:
ks-rider

Postprzez oskinstruktor » sobota 11 lutego 2012, 15:42

ja tego linka udostepniłem na moim facebook-u. Jeśli Wam nie sprawi to problem to roześlijcie to gdzie możecie i podajcie dalej.
oskinstruktor

Postprzez adalberthus » piątek 24 lutego 2012, 19:33

Skov napisał : " Po stronie WORD ów wchodzą kłopoty z rejestracją egzaminów, trzeba by wyczarować jakieś niezawodne mobilne jednostki rejestrujące ( co wcale nie jest takie proste)..."
Otóż Skov jest to bardzo proste. Już dawno, gdzieś tutaj, założyłem wątek o rejestrowaniu przeze mnie jazd z kursantami i ich egzaminów wewnętrznych. Zamieściłem też foto tego rejestratora ( video i fonii ), który na karcie SD rejestruje w HD jazdę. Obsługuje karty do 64 GB. 1 GB to 45 minut rejestracji. Kosztuje on 4 stówki i jest wielkości smartfona. Umieszcza się go na przyssawce między lusterkami. Czyli wcale nie trzeba czarować, tylko kupić.
jak chceta to jedźta, ale nie jedźta jak chceta
adalberthus

Postprzez piecyk » niedziela 26 lutego 2012, 23:18

Odpowiedź ws. interpelacji:
http://orka2.sejm.gov.pl/IZ7.nsf
Pozdrawiam, Daniel Piecychna
Szkolenia dla motocyklistów w Lublinie
Kursy nauki jazdy - prawo jazdy kat. AM, A1, A2, A
Doskonalenie techniki jazdy
piecyk