Zostałem wywołany, więc odpowiadam.
Na programie e-kierowca robiłem szkolenie okresowe.
Wyglądało to tak, że przez 5 dni musiałem robić 5 modułów. 1 moduł na 1 dzień. Szkolenie odbywało się na zasadzie czytania i słuchania slajdów w każdym module. Każdy moduł miał mniej więcej między 100 a 200 slajdów. Na każdy slajd był określony minimalny czas jego wyświetlania (chyba coś około 30 sekund) i przewijając slajd przed tym czasem, nie był on zaliczany. Na koniec każdego modułu były ćwiczenia i ich zaliczenie pozwalało nam przejść do następnego. Czy się da oszukać? Można oczywiście co kilka sekund tylko klikać, ale raczej nie o to chodzi. Instruktor mówił, że podobno można robić jeden moduł na jeden dzień i jest to gdzieś zapisywane i kontrolowane, ale jak jest w rzeczywistości, tego się raczej zwykłe szaraki nie dowiedzą.

Jeden moduł zajmował około 2-3 godzin z przerwami na papierosa, kawkę, herbatkę.
Czy można poprawiać? Tam nie ma czego poprawiać. Oglądamy slajdy przez odpowiedni czas i lecimy dalej. Niektóre rzeczy ciekawe, niektóre wręcz bzdurne. Jeden slajd mi powiedział, że nie można przewozić ładunku o odrażającym
kształcie, albo, że przyczyną wypadków jest służba zdrowia.

Niestety nie wiem, jak jest z pełną kwalifikacją i jak odbywa się szkolenie praktyczne, ale podejrzewam, że będzie to mniej więcej na tej samej zasadzie.