Pytanie o pytanie :)

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez Kasia » środa 24 listopada 2004, 21:53

Prawidłowe wyprzedzanie w tej sytuacji może odbywać się tylko z lewej strony. Nie będę cytować kodeksu bo znowu mnie zakrzyczą, ale zwróćcie uwagę na art. 24 pkt 10 Ustawy prawo o ruchu drogowym.
Kasia

Postprzez scorpio44 » środa 24 listopada 2004, 22:58

sonix napisał(a):to jest proste. Poza obszarem zabudowanym mozna wyprzedzać z lewej strony. Jedyne ograniczenie to znaki - tam w teście jest to wyraźnie sygnalizowane. na jednym są znaki a na drugim nie ma. W pytaniu 275 nie może wyprzedzić z lewej strony a w pytaniu 279 może wyprzedzić z lewej strony. Popatrz na obrazki. Źródło - testy egzaminacyjne kat. B z Października 2004 - książka

Sonix, w tym pytaniu chodzi tylko o to, czy można wyprzedzać z prawej. Że można z lewej to wiadomo. :wink:

Kasia napisał(a):Prawidłowe wyprzedzanie w tej sytuacji może odbywać się tylko z lewej strony. Nie będę cytować kodeksu bo znowu mnie zakrzyczą, ale zwróćcie uwagę na art. 24 pkt 10 Ustawy prawo o ruchu drogowym.

Kasia, przeczytałem ten artykuł i moim zdaniem właśnie z niego wynika, że można i z lewej, i z prawej. Mało tego - wynika z tego artykułu, że jeżeli jest to droga dwujezdniowa, to nawet nie musi mieć trzech pasów dla jednego kierunku, bo przecież każda z tych jezdni jest jednocześnie drogą jednokierunkową. A może, Kasia, chodzi Ci o to, że w tym pytaniu nie ma mowy o WYZNACZONYCH pasach ruchu?

A tak w ogóle to czy do tego pytania jest rysunek? Bo sama treść pytania z rysunkiem niewiele mówi, a tylko gmatwa.
scorpio44

Postprzez ella » środa 24 listopada 2004, 23:32

Jest takie pytanie ........ Na drogach dwujezdniowych o 3 pasach ruchu poza obszarem zabudowanym , dozwolone jest wyprzedzanie pojazdu silnikowego.
a) z lewej strony
b) z prawej strony

W internecie jest ze mozna z lewej i prawej, w ksiązce IMAGE ze tylko z lewej, a na CD w testach - ze z lewej.

Bez rysunków trudno na to pytanie odpowiedzieć, ale podobnie jak Sonix przejrzałam pytania o to wyprzedzanie.
Pytania są bardzo podobne tylko na rysunkach tak jak pisze Sonix są znaki.
1. znak niebezpieczny zakręt - więc wyprzedzanie tylko z lewej
2. droga pod górę - więc wyprzedzanie tylko z lewej strony
3. droga idąca prosto - wyprzedzanie i z lewej i prawej
Autor niezbyt wyraźnie przyjrzał się rysunkom i dlatego miał różne odpowiedzi w książce i na płycie.
ella
Moderator

Postprzez scorpio44 » czwartek 25 listopada 2004, 13:33

ella napisał(a):1. znak niebezpieczny zakręt - więc wyprzedzanie tylko z lewej
2. droga pod górę - więc wyprzedzanie tylko z lewej strony
3. droga idąca prosto - wyprzedzanie i z lewej i prawej
Autor niezbyt wyraźnie przyjrzał się rysunkom i dlatego miał różne odpowiedzi w książce i na płycie.

Mam wrażenie, że tak czy siak znowu pytania egzaminacyjne swoje, a Kodeks swoje. Przeczytałem dokładnie artykuł 24 i moim zdaniem wynika z niego jednoznacznie, że w wypadku niebezpiecznego zakrętu oznaczonego znakiem czy wierzchołka wzniesienia wyprzedzanie jest bezwarunkowo zabronione w każdym wypadku! Niezależnie od strony czy drogi.

Punkt 10 mówi o tym, że dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu na jezdni jednokierunkowej i na dwukierunkowej z dwoma pasami na zabudowanym i trzema na niezabudowanym w jednym kierunku, przy zachowaniu warunków z punktów 1 i 7 . A punkt 7 mówi o tym, że wyprzedzanie pojazdu w wypadku zakrętu oznaczonego znakiem i dojeżdżania do wierzchołka jest bezwarunkowo zabronione.
scorpio44

Postprzez ella » czwartek 25 listopada 2004, 14:00

Mam wrażenie, że tak czy siak znowu pytania egzaminacyjne swoje, a Kodeks swoje. Przeczytałem dokładnie artykuł 24 i moim zdaniem wynika z niego jednoznacznie, że w wypadku niebezpiecznego zakrętu oznaczonego znakiem czy wierzchołka wzniesienia wyprzedzanie jest bezwarunkowo zabronione w każdym wypadku! Niezależnie od strony czy drogi.

Scorpio obejrzyj sobie rysunki i pytania to bedziesz miał jasny obraz wszystkiego :wink: Dyskutujemy na temat tych pytań a nie ogólnie na temat wyprzedzania. Bo tam są trochę inne sytuacje o których ty piszesz. Droga trzypasmowa w każdą stronę, to dlaczego ten co jedzie lewym pasem nie może wyprzedzać?
ella
Moderator

Postprzez scorpio44 » czwartek 25 listopada 2004, 14:28

ella napisał(a):Droga trzypasmowa w każdą stronę, to dlaczego ten co jedzie lewym pasem nie może wyprzedzać?

No właśnie dlatego, że moim zdaniem z przepisu, o którym mówię, wynika, że TEORETYCZNIE nie może, jeżeli jest tam znak oznaczający zakręt lub dojeżdża do wierzchołka wzniesienia. Trochę to bez sensu, ale z Kodeksu tak wynika.
scorpio44

Postprzez scorpio44 » czwartek 25 listopada 2004, 15:02

Janek, zgoda, ale powiedz mi, jak to się ma do Kodeksu. :D Pytaniami egzaminacyjnymi rządzą inne przepisy? Zastanawiałem się nad tym już wtedy, jak się uczyłem do egzaminu teoretycznego.
scorpio44

Postprzez Kasia » czwartek 25 listopada 2004, 23:12

Ale skutecznie namieszaliście!!!!!
Sprawa nr 1 : Zabrania się wyprzedzania pojazdu silnikowego jadącego po jezdni przy dojeżdżaniu do wierzchołków wzniesień oraz na zakrętach oznaczonych znakami ostrzegawczymi. (art. 24 ust. 7)

Sprawa nr 2: Zezwala się na wyprzedzanie w ww. miejscach na drogach jednokierunkowych oraz dwukierunkowych z wyznaczonymi pasami ruchu pod warunkiem, że kierujący nie wjeżdża na część jezdni dla przeciwnego kierunku ruchu w miejscu gdzie jest to zabronione znakami na jezdni. (art. 24 ust. 8).

Sprawa nr 3: Zezwala się na wyprzedzanie z prawej strony, z zastrzeżeniem sprawy nr 1 : na jezdni jednokierunkowej oraz dwukierunkowej z odpowiednią ilością wyznaczonych pasów ruchu.(art. 24 ust.10)

NIE MOŻNA CZYTAĆ POJEDYNCZYCH PRZEPISÓW TYLKO CAŁOŚĆ !!!
Kasia

Poprzednia strona

Powrót do Szkolenie kierowców