Ronda - kto ma w końcu racje?????

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Ronda - kto ma w końcu racje?????

Postprzez szymon1977 » wtorek 07 lutego 2012, 19:00

Racja Lith. Rozpędziłem się zbytnio. Chodziło mi o niektóre połączenia jezdni. Wypowiedź poprawiłem.

Ale mniejsza z tym, poszukałem w inny sposób. Porównajmy zapisy dotyczące F-10 i P-8.
220 napisał(a):7.2.10 Kierunki na pasach ruchu.
Znak "kierunki na pasach ruchu" stosuje się w celu wskazania na wlocie skrzyżowania obowiązujących kierunków jazdy przez skrzyżowanie z określonych pasów ruchu.
220 napisał(a):3.2.1 Strzałki kierunkowe.
Strzałki kierunkowe stosuje się w celu wskazania dozwolonego kierunku jazdy z pasa, na którym się znajdują.
O ile w zapisie dotyczącym znaku F-10 mamy ograniczenie do kierunku jazdy przez skrzyżowanie, to w zapisie dotyczącym P-8 takiego ograniczenia już nie ma. Mowa jest tylko o kierunku jazdy. Może to być więc kierunek jazdy przez skrzyżowanie, może to być także kierunek jazdy przez połączenie jezdni, które nie jest skrzyżowaniem.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez maryann » środa 08 lutego 2012, 09:57

Czyli mowiąc 'po chłopsku' P8 i F10 mogą opisywać "jak wjechać na rondo" uwzględniając następne manewry. OK?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez szymon1977 » środa 08 lutego 2012, 19:04

maryann napisał(a):Czyli mowiąc 'po chłopsku' P8 i F10 mogą opisywać "jak wjechać na rondo"...
...zależnie od tego, którędy z ronda zamierzamy wyjechać. Nic więcej.
maryann napisał(a):...uwzględniając następne manewry.
Szczerze mówiąc nie wiem co masz na myśli? Jak dla mnie to raczej nie odnosząc się bezpośrednio do faktycznie wykonywanych podczas przejazdu przez rondo manewrów.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze