Pytania z egzaminu

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Pytania z egzaminu

Postprzez kamien48 » piątek 03 lutego 2012, 17:18

W Apteczkę doraźnej pomocy musi być wyposażony:
a) pojazd osoby niepełnosprawnej posiadającej orzeczenie z adnotacją że może prowadzić pojazd po przystosowaniu go do rodzaju schorzenia.
b)pojazd będący w dyspozycji WORD-u
c)zapewniony przez osobę egzaminowaną zdającą egzamin praktyczny pojazdem z automatyczną skrzynią biegów.
Chodzi mi tu o odp c czy jest prawidłowa proszę o poparcie odpowiednim paragrafem, podkreślam że nie chodzi tu o osobę niepełnosprawną.
Ostatnio zmieniony sobota 04 lutego 2012, 08:33 przez kamien48, łącznie zmieniany 1 raz
kamien48

Postprzez wiciu2 » piątek 03 lutego 2012, 20:26

kamien48 napisał(a):nie za bardzo jest to przekonujące.

To w takim razie może cie przekona załącznik nr 5 i par 11 tegoż załącznika.
par 11 pkt 4)
W przypadku kiedy pojazd egzaminacyjny dla kat B1 prawa jazdy nie umożliwia przebywania egzaminatora w pojeździe, egzamin ten przeprowadza się odpowiednio w sposób określony w pkt 2.
A pkt 2 mówi, że:
2) w ruchu drogowym w zakresie prawa jazdy kategorii A i A1 egzaminator ocenia wykonanie zadań egzaminacyjnych z innego pojazdu egzaminacyjnego, jadącego za osobą egzaminowaną, mając zapewnioną możliwość porozumiewania się z nią drogą radiową.

A to że powinny być zapewnione przez osoby egzaminowane oznacza tyle, że WORD nie musi ich mieć na wyposażeniu ośrodka. Ale może. Dlatego właśnie pisałem że we Wrocławiu taki samochód jest. Podobnie zreszta jak pojazd z automatyczną skrzynią biegów.
wiciu2

Postprzez kamien48 » piątek 03 lutego 2012, 21:09

A MORD w Krakowie nie posiada pojazdu na kat. B1, a egzamin zgodnie z przytoczonym przez ciebie przepisem jest przeprowadzany w inny sposób, za pojazdem zapewnionym przez os. egzaminowaną jedzie sobie egzaminator w drugim pojździe będącym w dyspozycji WORD.
kamien48

Postprzez wiciu2 » piątek 03 lutego 2012, 22:01

Tak. Ale może się również zdarzyć tak, że WORD będzie posiadał taki pojazd na B1 że miejsca dla egzaminatora nie będzie i wówczas egzamin ten odbędzie się w sposób określony w par 11 pkt 2 i oba pojazdy będą na wyposażeniu WORD. A tak dla ciekawości egzamin na B1 we Wrocławiu przeprowadzany jest na Fiacie 126p :)
wiciu2

Postprzez tomcioel1 » piątek 03 lutego 2012, 23:40

wroclawski word nie posiada pojazdu do B1 , jak zresztą zdecydowana większość ośrodków egzaminacyjnych bo nie ma takiej potrzeby . osoba egzaminowana ma zapewnić taki pojazd - gdzie ty tego malucha widziałeś to ja nie wiem...
tomcioel1

Postprzez kamien48 » sobota 04 lutego 2012, 08:33

W Apteczkę doraźnej pomocy musi być wyposażony:
a) pojazd osoby niepełnosprawnej posiadającej orzeczenie z adnotacją że może prowadzić pojazd po przystosowaniu go do rodzaju schorzenia.
b)pojazd będący w dyspozycji WORD-u
c)zapewniony przez osobę egzaminowaną zdającą egzamin praktyczny pojazdem z automatyczną skrzynią biegów.
Chodzi mi tu o odp c czy jest prawidłowa proszę o poparcie odpowiednim paragrafem, podkreślam że nie chodzi tu o osobę niepełnosprawną.
kamien48

Postprzez lindor » sobota 04 lutego 2012, 22:24

Proponuję zerknąć do rozporządzenia "w sprawie warunków technicznych..." przeanalizować Rozdział 13 i wtedy stanie się jasne co mówi prawo na poruszaną przez Ciebie kwestię.
lindor

Postprzez wiciu2 » sobota 04 lutego 2012, 22:53

tomcioel1 napisał(a):wroclawski word nie posiada pojazdu do B1 , jak zresztą zdecydowana większość ośrodków egzaminacyjnych bo nie ma takiej potrzeby . osoba egzaminowana ma zapewnić taki pojazd - gdzie ty tego malucha widziałeś to ja nie wiem...

Może już nie posiada, ale jak robiłem kurs egzaminatora we Wrocławiu 2 lata temu to mieli granatowego malucha na B1. Jak chcesz to zapytaj w ośrodku. Bo ja właśnie tam go widziałem i rozmawiałem z jednym z egzaminatorów w temacie owego malucha.

Poniżej treść informacji ze strony ośrodka Kursant z Wrocławia

"Wstrzymanie egzaminów na kategorię B1!
2011-12-03
Wstrzymanie egzaminów na kategorię B1! Z dniem 05.12.2011, tj. od najbliższego poniedziałku wrocławski WORD odmawia przeprowadzenia egzaminów na prawo jazdy kategorii B1. Decyzja ta spowodowana jest pojawieniem się dodatkowych obostrzeń dotyczących wymogów technicznych pojazdów.

Dotychczas kursanci kategorii B1 uprawnieni byli do jazdy czterokołowym pojazdem samochodowym o masie własnej nieprzekraczającej 550 kg. Teraz dodatkowo okazuje się, że maksymalna moc użyteczna silnika nie może przekroczyć 15 kW. W konsekwencji smart lub przerobiony fiat 126p nie spełniają tego kryterium.

Chcieliśmy podkreślić, że problem ten dotyczy wszystkich ośrodków szkolenia w Polsce! My jednak dołożymy wszelkich starań, żeby znaleźć dogodne dla Państwa rozwiązanie w tej sytuacji. Póki co, Szkoła Jazdy Kursant wstrzymuje zapisy na kat B1, a osoby które są w trakcie robienia kursu mogą go ukończyć. Osoby oczekujące na egzamin państwowy prosimy o zaliczenie egzaminu z teorii i wstrzymanie się od zapisów na egzamin praktyczny (do wyjaśnienia sprawy)"
wiciu2

Postprzez tomcioel1 » sobota 04 lutego 2012, 22:59

Z tego co wiem to egzaminy na B1 w tej chwili się odbywają . Ale faktycznie pojawiły sie takie jeżdżące dziwolągi (min, Kursant ma takie coś zielone) które jadąc wydają odgłosy kosiarki no i zbiera się to jak komarek. A tego malucha to powiem szczerze nie pamietam
tomcioel1

Postprzez kamien48 » czwartek 16 lutego 2012, 22:06

Podczas egz. praktycznego w zakresie umiejętności jazdy w ruchu drogowym, osoba egzaminowana powinna wykonać poprawnie:
a) Wybrane przez egzaminatora zadania wyszczególnione w przepisach o egzaminowaniu;
b) Wszystkie zadania określone w przepisach o egzaminowaniu;
c) Zadania określone przepisami oraz inne zadania wynikające z realizacji programu.
kamien48

Postprzez wiciu2 » piątek 17 lutego 2012, 00:50

kamien48 napisał(a):Podczas egz. praktycznego w zakresie umiejętności jazdy w ruchu drogowym, osoba egzaminowana powinna wykonać poprawnie:
a) Wybrane przez egzaminatora zadania wyszczególnione w przepisach o egzaminowaniu;
c) Zadania określone przepisami oraz inne zadania wynikające z realizacji programu.

W mojej ocenie AC dlatego, że
A) egzaminator wybiera jeden z trzech manewrów parkowania.
C) dlatego,że wyraźnie jest napisane w instrukcji: "wykonanie co najmniej zadania określone w tabeli 7"

B) NIE dlatego, że jeśli infrastruktura nie pozwala na realizację wszystkich zadań to nie zostaną one zrealizowane i tyle.
wiciu2

Postprzez lindor » piątek 17 lutego 2012, 16:18

Moim zdaniem pytanie mocno nieprezycyjne i szczerze wątpie aby znalazło się w takiej formie na egzaminie.

Arkusz przebiegu egzaminiu składa się z wielu z wielu zadań które egzaminator powinien
wykonać. Egzaminator ma dowolność tylko przy wyborze sposobu parkowania. Musi wykonać, wyprzedzanie, omijanie, zmianę pasa ruchu itd itp. Nie może wybrać sobie kilku zadań, wykonać je i zjechać do WORD :) Więc ja bym tej odpowiedzi nie zaznaczył.

zgodzę się z kolegą wyżej.

jakiego programu? telewizyjnego? :)) też bym odrzucił

To tylko moja luźna dywagacja;
lindor

Postprzez oskbelfer » piątek 17 lutego 2012, 18:19

A moim skromnym zdaniem odpowiedź B :)

Dlaczego - tak sobie wydedukowałem :), jednak uzasadniał nie będę :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez kamien48 » piątek 17 lutego 2012, 21:11

też bym się przychylał do odpowiedzi "b" tak jak oskbelfer opierając się na paragrafie 9ust1pkt3lit.a zał 5 do rozporządzenia, odp. c bym wykluczył, bo tak jak pisał lindor jakiego programu
kamien48

Postprzez lindor » piątek 17 lutego 2012, 21:30

Powinien wykonać = musi wykonać

Czy musi egzaminator jechać z osobą egzaminowaną na skrzyżowanie wielopoziomowe? przejaz kolejowy? szukać tunelu?

odpowiedź znasz :)

Ale oczywiście każdy może mieć swój pogląd w kwestii omawianego, mało prezycyjnego i szczerze wątpliwego pytania egzaminacyjnego <lol>
lindor

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów